Razigrani Zoran Dragić je pogrešal bratovo pomoč

S tretjo zmago (84:77) slovenska košarkarska reprezentanca na polovici kvalifikacij za evropsko prvenstvo prva.

Objavljeno
08. september 2016 02.12
Košarka Slovenija - Ukrajina 07.septembra 2016 [šport,Slovenija,Ukrajina,košarka]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Celje – Slovenska košarkarska reprezentanca je prvi del kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2017 sklenila še s tretjo zmago, a pustila grenak priokus. Ukrajino je zanesljivo premagala s 84:77, a je ni dotolkla, da bi si že na stežaj odprla vrata eura. Naslednjo tekmo bo igrala v soboto v Prištini proti Kosovu.

Z metom za tri točke in svojim prvim zadetim na tekmi v zadnji sekundi prvega polčasa se je Goran Dragić delno oddolžil za njegove standarde skromnih 14 minut na parketu. Toda Slovenijo je vendarle oddaljil na varnih 9 točk prednosti, da bi v slačilnici ob spravljivejših tonih lahko opravili še nekaj lepotnih popravkov v taktičnih zamislih za še učinkovitejše nadaljevanje.

Slovenci so imeli v drugi četrtini že prednost 13 točk (36:23) in v vročem Zoranu Dragiću neustavljiv motor, ki se je v svojem divjem ritmu zabijal v osrčje ukrajinskih orjakov in jih lomil na svojstven način. S polaganji in »popravnimi izpiti« – po vrsti izgubljenih žog in zgrešenih metov igralcev. V slabih 18 minutah je Zoki nasul 17 točk in nekajkrat pošteno dvignil na noge navijače v dvorani Golovec.

Sprva je kazalo na lahkotno predstavo, ki sta jo v prvih minutah zaznamovala Klemen Prepelič in »Gogi«. Prvi z dvema trojkama, drugi s podajami. Mlajši od bratov Dragić je bil še v ogrevalnem ritmu in čakal, da bo ujel ritem in da bo tudi selektor Igor Kokoškov našel peterko, ki bo z agresivno obrambo lomila odpor tekmecev in napadala z vseh položajev v enakomernem ritmu. Vsaj prvi del je bil odličen v obrambi, drugi precej manj, v črni 18. minuti so Ukrajinci z delnim izidom 8:0 oživeli in nakazali, da niso tako mehke slovanske duše, ki bi se vdale že po prvem višjem zaostanku. Glavni del pa so naši opravili tako, da so oba ukrajinska orjaka, 216 cm visokega Kirila Fesenka in tri centimetre nižjega Vjačeslava Kravcova, točkovno »limitirali« na vsega 9 točk (6 + 3).

Še veliko rezerve je bilo v slovenski igri in tudi veliko dolžnikov za drugih 20 minut, za katere je bila vendarle le ena sama neznanka: s kolikšno prednostjo in s koliko moči bosta Dragića in drugi strli na papirju najhujše kvalifikacijske tekmece. Ni štela le zmaga, pač pa tudi prednost, da bi v morebitnem odločilnem povratnem dvoboju naši imeli bistveno boljše izhodišče.

Tudi scenarij z visoko zmago je bil že na vidiku. Zoran Dragić je bil v tretji četrtini še razigran, nekoliko nepričakovano je dobil pomoč še v Jaki Klobučarju in prednost je narasla že na 18 točk. Manjkal je le še manjši niz učinkovito povezanih obrambnih in napadalnih akcij, da bi Ukrajinci končno popustili. Toda namesto tega so jim Slovenci dopustili, da so se vrnili in spustili pod 10 točk. Očitno je bilo, da Zoran Dragić ne bo zmogel sam opraviti dela, še posebej, ker je bil silno nerazpoložen njegov brat Goran, medtem ko na vedno dobrodošlo pomoč pod košem ni bilo mogoče računati. Gašper Vidmar in Alen Omić sta pokurila preveč moči za težkokategorniške dvoboje s telesno močnejšimi ukrajinskimi centri.

Boj za zmago z višjim izidom in za nizek poraz je na koncu prinesel ravno nasprotno od slovenskih želja. Ukrajinci so svojo vztrajnost nagradili s košem v zadnji sekundi za res nizek poraz.