Sanjajo o prvem mestu in lovijo drugo

Košarkarji Uniona Olimpije se bodo v ligi Telemach za prvaka poskusili oddolžiti Heliosu za domžalskih -14.

Objavljeno
25. april 2014 03.18
Košarkarska tekma med Helios Domžale in Union Olimpijo 05.aprila 2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Današnje predzadnje kolo lige Telemach za prvaka lahko ponudi konkretne odgovore. Če bo Krka zmagala v Laškem, si bo že zagotovila prvo mesto pred začetkom končnice in tudi mesto v ligi ABA ne glede na razplet izločilnih bojev, v katerih bi se uvodoma pomerila s Portorožem. Helios pa si lahko v Stožicah priigra vlogo drugega nosilca.

Domžalčani, ki so pred tremi tedni premagali Union Olimpijo z 81:67 (Ponjavić 15, Rebec in Morina po 13, Mahkovic 11; Salin 20, Omić 19, Marinelli 6, D. Murić 5), bi si zagotovili št. 2 že z minimalnim uspehom. Če bi klonili z manj kot 14 točkami razlike, pa bi kljub zmagi zaostanka za neposrednim tekmecem ohranili ugoden položaj pred zadnjim kolom, v katerem bodo pričakali zadnjeuvrščeno Rogaško v domači dvorani, Ljubljančani pa gostovali pri Krki. Navijači Heliosa še bolj z zanimanjem pričakujejo odločitev, ali bo dolgoletni glavni pokrovitelj kluba po prehodu v avstrijske roke še naprej podpiral košarkarje. Direktor Domžalčanov Lado Gorjan je včeraj vnovič zagotovil, da pri njih ni nič novega, kar naj bi pomenilo, da finančna kriza še traja. Toda izsek iz daljšega intervjuja predsednika uprave podjetja Helios Aleša Klavžarja, od leta 2012 tudi prvega moža košarkarskega kluba, razkriva, da se v ozadju razkriva marsikaj.

»Za letos dogovorjene obveznosti bomo izpolnili. Kako bo naprej, je stvar strategije, ki je še nismo postavili. Zagotovo bomo še naprej družbeno odgovorni. Na prvem mestu bo ostal KK Helios in višine sredstev za mlade košarkarje ne bomo spreminjali. Kako pa bo s financiranjem celotnega kluba, bo jasno ob koncu sezone, ko bomo videli, ali se vrača v 'jugoslovansko' ligo ali ne. Ker je moja prva naloga izboljšati poslovanje Heliosa, razmišljam, da bi si v klubu poiskal naslednika za mesto predsednika,« je Klavžar izjavil za Finance.

V zapletenem položaju so tudi košarkarji Uniona Olimpije. Teoretično lahko edini prehitijo Krko – če bo ta izgubila z Zlatorogom in v ponedeljek še v derbiju z Ljubljančani z več kot petimi točkami razlike –, lahko pa pričakajo končnico na tretjem mestu, kar se jim na dosedanjih DP še nikoli ni primerilo. Trener Aleš Pipan se hkrati zaveda, da je njegovo moštvo že izkoristilo »bonus« domačih porazov na tekmah s Hopsi in Krko: »Helios nas je v Domžalah zasluženo ugnal in še naprej igra sproščeno, poletno in agresivno. Če želimo doseči četrto zaporedno zmago, moramo od prve minute igrati agresivno, zbrano in brez popuščanja. V napadu se moramo držati dogovorov in se nekoliko bolj sprostiti.«

Medtem ko Pipan s svojimi moštvi še ni osvojil naslova slovenskega prvaka, ima njegov trener iz mladih let Zmago Sagadin lovorik v izobilju (9 le v DP). Potihem se tudi zaveda, da bi bilo tretje mesto za Helios v letošnjih negotovih okoliščinah večji uspeh kot drugo za Olimpijo. »Jasno je, da je tekma pomembna za obe ekipi, zato pričakujemo bitko za vsako žogo. Olimpija bo igrala v svoji veliki dvorani in je nesporen favorit. Upam, da bomo delovali bolje kot na zadnji tekmi s Krko ter da bomo prikazali pogumno in čvrsto igro. Morali bomo biti pozorni na skok gostiteljev, saj nas je to teplo v zadnjih dveh nastopih,« opozarja Sagadin.

Krkin optimizem pred četrtim zaporednim vstopom v končnico v vlogi prvega nosilca povečuje novica, da se v moštvo vrača Edo Murić, ki zaradi poškodbe rame sploh še ni igral v DP; zadnjič je nastopil 8. marca proti Crveni zvezdi.

Pari 9. kola lige Telemach za prvaka: Union Olimpija – Helios (17.30), Zlatorog – Krka (19), Rogaška – Hopsi Polzela (20); vrstni red: Krka 7:1, Union Olimpija in Helios po 5:3, Hopsi in Zlatorog po 3:5, Rogaška 1:7.