Še bolj kot zmagati želijo ozdraveti

Krka in Union Olimpija bosta nastopili zdesetkani tudi proti Mega Vizuri in Budućnosti.

Objavljeno
21. november 2014 19.03
3.12.2011 Ljubljana,Slovenija. Aleksandar Capin, st.6, med kosarkarsko tekmo med U.Olimpijo in S.Brijegom v ligi ABA.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Krka in Union Olimpija sta se v prvih osmih kolih lige ABA tako dobro uskladili, da je vsak konec tedna zmagala vsaj ena slovenska ekipa. Danes pa ju čaka eden od zahtevnejših izzivov sezone. Novomeščani bodo gostili Mega Vizuro, ki je pred tedni deklasirala Ljubljančane, ti pa bodo obiskali drugouvrščeno Budućnost.

Najboljši slovenski moštvi imata vse hujše kadrovske težave. Union Olimpija bo prvič v regionalni sezoni nastopila brez Mirze Begića, ki je v četrtek uspešno (resda brez zmage) debitiral v dresu Laborala Kutxe v evroligi, ob tem pa bo pogrešala še vsaj dva košarkarja. V Podgorici zagotovo ne bosta nastopila poškodovana Dino Murić in Sasu Salin, vprašljiv je Luka Rupnik, rekonvalescent Jaka Brodnik pa tudi še ni popolnoma pripravljen za igro. Nič manj ni obetavno poročilo iz novomeške dvorane.

»Igrati bomo morali brez Jasmina Hukića, Malcolma Armsteada in Luke Lapornika, odločitev o zdravstvenem stanju Chrisa Bookerja in Alexisa Wangmeneja pa bo padla dobesedno na ogrevanju pred tekmo,« pravi Aleksandar Džikić. Krkin trener zelo dobro pozna značilnosti mladih, a zelo nadarjenih igralcev Mega Vizure, ki so trenutno na 6. mestu na lestvici z iztržkom štirih zmag in štirih porazov. Organizator igre Nenad Miljenović, krilni center Aleksandar Marelja in center Nikola Jokić so ob izdatni pomoči precej izkušenejšega Marka Kešlja premagali Union Olimpijo s 85:66, kar je bil njen najvišji poraz v sezoni do črne srede proti Bešiktašu, vendar tako kot večina mladih zasedb igrajo precej slabše na gostovanjih. Poraženi so zapustili Sofijo, Beograd in Podgorico, zato bodo Novomeščani kljub zdesetkanosti poskusili podaljšati njihov niz.

»Mega Vizura ima visoko moštvo in 'dolgo klop', agresivno skače in s hitro igro poskuša izkoristiti prvo priložnost za doseganje točk. Od njenih košarkarjev nihče ne zahteva zmag, zaradi sproščenosti pa so še toliko bolj nevarni,« poudarja Džikić in zagotavlja, da bo njegova ekipa storila vse, da bi se ognila tretjemu zaporednemu porazu.

Union Olimpija je v zadnjih dveh kolih iztržila zmagi proti Zadru in Igokei, danes pa bo gostovala pri moštvu, s katerim ima pozitiven izkupiček. V dosedanjih 22 soočenjih z Budućnostjo v ligi ABA je zmagala 14-krat, v Podgorici pa šestkrat v enajstih poskusih, nazadnje lani s čudežno trojko Jakova Vladovića v zadnji sekundi. Tudi v letošnjem evropskem pokalu so Ljubljančani uspešnejši od črnogorskega prvaka, ki je v šestih nastopih zmagal le dvakrat, na regionalni sceni pa bodo morali vlogo favorita vendarle prepustiti tekmecu, ki je doslej klonil le proti vodilni Crveni zvezdi. Med njegovimi glavnimi aduti so trije nekdanji Olimpijini košarkarji, Aleksandar Ćapin, Vladimir Dašić in Suad Šehović, glavno breme pa jim pomagajo nositi organizator igre Omar Cook, branilec J. R. Reynolds, krilni center Bojan Subotić in center Darko Planinić.

»Budućnost je v odlični formi, kar je dokazala s sredino visoko zmago nad latvijskim prvakom Venstpilsom. Ima vrsto odličnih posameznikov, vendar bomo poskusili najti pot do zmage. Imamo veliko težav s poškodbami, kar pa je znova priložnost za zdrave, da se dokažejo,« razmišlja Olimpijin trener Aleš Pipan.