Sebičnost ostaja trn v Zdovčevi peti

Slovenska košarkarska reprezentanca z dvanajstimi zadetimi trojkami po podaljšku premagala Poljsko.

Objavljeno
09. avgust 2015 00.57
Slovenija vs Avstralija. Na sliki Zoran Dragić(12),Damian Martin(12) Laško, 03,08,2015 [košarka,dragić,martin,slovenija,laško]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Riga – Če so meti za tri točke pustili na cedilu slovenske košarkarje ob porazu z Avstralijo v Stožicah, so v nadaljevanju niza desetih pripravljalnih tekem pred EP spet postali njihov zaveznik. Kar 12 so jih zadeli v prvem nastopu na turnirju v Latviji proti Poljski, bili pa so vredni suhega zlata. Do zmage so namreč prišli šele po podaljšku, potem ko je bil rezultat 13-krat izenačen in sta se moštvi 23-krat izmenjali v vodstvu.

Selektor Jure Zdovc je tokrat preizkusil v začetni peterki Mitjo Nikolića, kar se mu je bogato obrestovalo. Novi krilni košarkar Uniona Olimpije je zelo dobro izkoristil priložnost in se izkazal s 15 točkami ob stoodstotnem izkoristku poskusov: za dve točki in tudi trojke je metal po 3:3 v 20 minutah igre. Po strelskem iztržku je v slovenskem moštvu zaostal le za Zoranom Dragićem, ki je bil manj natančen pri metih iz igre (za dve 1:6, za tri 2:5), marsikaj pa je nadomestil s prostimi meti (8:9) in tremi dobljenimi žogami. Glavna nevarnost v poljski zasedbi je bil pričakovano Marcin Gortat, robustni center Washingtona, ki je zbral 24 točk in 8 skokov ter poskrbel, da je njegovo moštvo prevladovalo v bližini obroča (točke iz rakete 50:30 za Poljsko) in pri lovljenju odbitih žog (35:28).

V izenačeni tekmi je Poljakom pripadla prva četrtina, na glavni odmor pa je z minimalno prednostjo odšla Slovenija, pri kateri je bil do tedaj najučinkovitejši Klemen Prepelič z 11 točkami. Tretjo četrtino je odločil v slovensko korist Nikolić, Dragiću pa se je ponudila priložnost, da bi odločil zmagovalca že v rednem delu dvoboja, toda njegov poskus tik pred iztekom 40 minut igre ni našel cilja. V dodatnih petih minutah je bilo hitro jasno, komu bo pripadla zmaga. Trojki kapetana Jureta Balažića in Dragića sta Poljakom spodrezali krila, z dodatnimi šestimi točkami za delni rezultat 12:0 pa si je Slovenija priigrala neulovljivo prednost 96:86. Poljaki se niso predali, temveč so z odločnim jurišem poskusili pripraviti zasuk, a jim ni uspelo. S trojko v zadnji sekundi so le ublažili poraz.

»Napadalno smo bili dobro razpoloženi in dosegli veliko število točk, žal pa tega nismo znali dobro unovčiti. Z obrambo nikakor nisem zadovoljen. Ni bila na naši ravni, saj smo začeli mehko in nato nismo ujeli ritma. Tekmec nam je v prvem polčasu zabil 43 točk, čeprav ni zadel niti ene trojke. S kančkom sreče smo prišli do podaljška in ga odigrali precej bolje. Skrbita me neodgovornost in sebičnost nekaterih igralcev, veseli pa me, da so drugi prikazali odlično igro v napadu,« je po tekmi ocenil Jure Zdovc. Njegovi košarkarji se bodo danes pomerili še z Latvijo, ki je v prvi tekmi turnirja premagala Poljsko s 84:82 (Bertans 24, Janičenoks 11; Slaughter 14, Ponitka 10).