Skok velika skrb tudi proti obubožani Ukrajini

Slovensko reprezentanco od petka do nedelje čakajo trije pomembni testi na turnirju v Kopru.

Objavljeno
19. avgust 2015 22.40
Slovenija vs Avstralija. Na sliki Uroš Slokar(55)Laško, 03,08,2015 [košarka,uroš slokar,slovenija,laško]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Kar enajst dni, vse od turnirja v Rigi, so morali zdržati slovenski košarkarski reprezentanti brez pripravljalnih tekem, kar je zanje neobičajno dolgo. Po obdobju piljenja taktičnih podrobnosti ter uigravanja z Miho Zupanom in Sašem Zagorcem, ki sta izpustila uvodnih pet preizkušenj, bodo konec tedna spet prišli na svoj račun v Kopru.

Od jutri do nedelje se bo 13 »preživelih« kandidatov – po besedah selektorja Jureta Zdovca, ki je opustil zadnji kanček upanja na prihod Gorana Dragića, bo tik pred EP odpadel še en visoki košarkar – pomerilo z Ukrajino, Finsko in Italijo, tekmeci po meri za preizkus opravljenega dela. Vsi trije so se uvrstili v četrtfinale prejšnjega prvenstva stare celine in pristali tik za Slovenijo, letos pa si obetajo, da jo bodo preskočili. Toda 16 dni pred začetkom eurobasketa, ko imajo pred seboj še polovico ogrevalnih dvobojev, se naši košarkarji ukvarjajo zgolj sami s seboj in z vprašanjem, kako odpraviti najbolj opazne slabosti. Tako v obrambi kot pri napadalni kombinatoriki in pri skokih, ki jih v dosedanjih nastopih niso niti enkrat odločili v svojo korist. Iztržili so le »remi« proti izrazito nizkim Novozelandcem, nato pa zaostali za Avstralijo (33:36 in 37:42), Poljsko (28:35) in Latvijo (32:38). Kaj lahko v zračnih bitkah spremenita Zupan in Zagorac, bomo videli že v dvorani Bonifika, doslej so morali breme nositi kapetan Jure Balažič, Uroš Slokar, Žiga Dimec in Alen Omić, ki je odigral štiri tekme v prvi slovenski peterki, v kateri je doslej dobilo priložnost kar 12 košarkarjev. Med zunanjimi igralci sta tekme največkrat začela Nebojša Joksimović (štirikrat) in Jaka Blažič (trikrat).

Njihovi koprski tekmeci pred EP v glavnem igrajo obetavno. Finci so v štirih nastopih izgubili le proti Litvi v gosteh (71:78), premagali pa so branilce evropskega naslova Francoze (76:67) in dvakrat Belgijo. Italijani so odigrali šest tekem in klonili le proti Nemčiji, ko še niso mogli računati na svoje adute iz lige NBA Andreo Bargnanija, Danila Gallinarija in Marca Belinellija. Z njimi pa so gladko osvojili turnir v Tbilisiju, saj so odpravili Latvijo, Estonijo in Gruzijo s povprečno razliko 21 točk. Slabše gre od rok le Ukrajincem (1:3, proti Franciji -23 in -32, z Makedonijo -30), ki se bodo jutri ob 20.05 prvi postavili po robu našim košarkarjem. Čutijo namreč močne posledice vojnih razmer v domovini.

Nesojeni prireditelji letošnjega EP so po senzacionalni osvojitvi 6. mesta pred dvema letoma in krstni predstavitvi na SP zašli v kaotične razmere. Legendarni Aleksander Volkov se je po štirih letih umaknil s položaja predsednika nacionalne zveze, ker ni mogel zagotoviti finančnih virov, njegov naslednik Mihajlo Brodski pa je kljub močnim poslovnim in političnim povezavam priskrbel le okoli 500.000 evrov letnega proračuna. Dnevi brezskrbnega življenja so se končali, kar je pomenilo tudi odhod Mika Fratella. Sloviti trener, ki je vodil ukrajinsko reprezentanco od leta 2011 in postavil temelje njenih uspehov, je pač tako kot njegovi številni pomočniki iztržil visoke pogodbene zaslužke v ameriških dolarjih in zaradi večkratne devalvacije ukrajinske valute hrivnije so hitro postali previsoka ovira. Na Ukrajino ga vežejo le še terjatve.

Namesto Fratella moštvo zdaj vodi nekdanji reprezentančni branilec Evgen Murzin, toda očitno ne uživa velikega zaupanja košarkarjev. Kmalu je bilo jasno, da ne bo mogel računati na naturaliziranega organizatorja igre Eugena Jeterja, ki je bil motor ukrajinskega moštva v zadnjih letih, prav tako pa ne na celo kopico domačih asov. Po vrsti so odpovedali Phoenixov center Oleksij Len, Slava Kravcov, ki se je kalil v Detroitu in Phoenixu, visoki branilec Sergej Gladir, na EP 2013 drugi strelec moštva (povp. 12 točk) za Jeterjem (13,5), dolgoletni center Valencie Sergej Liščuk, izkušena Kirilo Natjažko in Oleksij Pečerov, najobetavnejši ukrajinski košarkar Svatoslav Mihajljuk ... Edini dobri vesti za Murzina sta vrnitev postavnega centra Kirila Fesenka, v letih 2007–11 člana Utaha v ligi NBA, in prihod Jeroma Randla iz turškega Eskisehirja, ki bo poskusil stopiti v Jeterjeve čevlje.