Spektakularno slovo košarkarske legende (VIDEO)

Več kot 18.000 navijačev se je v atenski dvorani Oaka priklonilo svežemu »upokojencu« Dimitrisu Diamantidisu.

Objavljeno
18. september 2016 14.57
Posodobljeno
18. september 2016 14.57
epa TURKEY BASKETBALL WORLD CHAMPIONSHIPS
J. P.
J. P.

Atene - Grški košarkarski velikan Panathinaikos se je sinoči od svoje legende Dimitrisa Diamantidisa, ki je letos končal profesionalno športno pot, poslovil, kot se za igralca njegovega kova spodobi: s pravcatim veličastnim spektaklom »Diamanti so večni« v dvorani Oaka, ki je pokala po šivih (v njej se je drenjalo več kot 18.000 navdušenih navijačev), je namreč upokojil njegovo majico s številko 13 in jo dvignil visoko pod strop.

Temperamentni Grki so jo 36-letnemu in 196 centimetrov visokemu branilcu, trikratnemu zmagovalcu in enkrat tudi najkoristnejšemu igralcu evrolige, pošteno podkurili, v dvorani tako ni manjkalo pirotehnike in gorečih bakel. Panathinaikos je dvoboj z moskovskim CSKA ustavil 13 sekund pred koncem prvega polčasa, nakar se je začela slovesnost, s katero je Diamantidis navijačem še zadnjič pomahal v slovo.

Priljubljeni Grk je kariero sicer začel v Iraklisu leta 1999, nato pa vse od selitve v Atene leta 2004 nosil dres Panathinaikosa. Z njim je devetkrat postal državni prvak in desetkrat pokalni zmagovalec, vmes so mu podelili naziv grškega športnika leta, letos pa ga kot drugega Grka - po Theu Papaloukasu - okitili tudi z laskavim priznanjem evroligaške legende. Bil je tudi nepogrešljiv reprezentant, svoji izbrani vrsti je leta 2005 na eurobasketu v Srbiji in Črni gori pomagal do odličja najžlahtnejšega leska.