Spet Partizan, a povsem drugo moštvo

Krka bo v 17. kolu lige ABA gostila Igokeo, Union Olimpija se bo v Beogradu pomerila s Partizanom.

Objavljeno
10. januar 2015 01.33
Marko Marinović na tekmi lige ABA med Olimpijo in Partizanom. Ljubljana 19. oktober 2014.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Po teoriji visokih številk (in dolgih črnih nizov) se Krka in Union Olimpija z vsakim porazom približujeta zmagi v ligi ABA. Bližje so ji pred 16. kolom vsekakor Novomeščani, saj bodo danes pričakali Igokeo, ki si z MZT deli predzadnje mesto. Ljubljančani bodo gostovali pri vse boljšem Partizanu.

Beograjski črno-beli so popolnoma drugačna zasedba od tiste, ki je 19. oktobra izgubila v Stožicah kar z 58:87. Že poldrugi mesec sicer ne morejo računati na poškodovanega Eda Murića, ki je bil takrat prvi strelec gostov s 17 točkami, zato pa so pridobili tri izjemno pomembne okrepitve in v povprečju 36,2 točke. Najprej krilnega centra Milana Mačvana (povp. 10 točk), nato visokega branilca Aleksandra Pavlovića (15,4), za konec pa je po daljši poškodbi okreval krilo Dragan Milosavljević (10,8). Partizan je pred tednom prepričljivo ugnal tudi evroligaša Cedevito in ima po slabem začetku sezone zmago prednosti pred Unionom Olimpijo, ki čaka na zmago od 13. decembra. Nov poraz bi zanjo pomenil dodaten vzvratni korak ne le od četrtega mesta in končnice regionalnega prvenstva, temveč lahko ogrozi prizadevanje, da bi osvojila vsaj šesto mesto in si sama priigrala vstopnico za evropski pokal.

Medtem ko so Ljubljančani na prvi tekmi s Partizanom prikazali najboljšo predstavo v sezoni – za tri točke so metali 13:24 in zadevali tudi akrobatske poskuse izza koša –, so v sredo popolnoma razočarali svoje privržence v dvoboju z Bambergom. Kot da ne bi šlo za skoraj isto moštvo, ki je resda izgubilo Mirzo Begića, a v Klemnu Prepeliču dobilo drugega reprezentanta. Kriza je globoka in je zajela tudi najbolj izkušene košarkarje. Organizator igre Marko Marinović je denimo v prvih 12 kolih lige ABA dosegal v povprečju 11,8 točke in 5,7 asistence, ob zadnjih štirih porazih le 6,2 točke in 3 asistence. Aleš Pipan za nameček pričakuje polno dvorano Pionir, v kateri je Union Olimpija le enkrat premagala črno-bele za regionalne točke – v sezoni 2012/13 s 73:71. »Partizan je na domačem parketu vedno favorit. Če želimo zmagati v Beogradu, moramo igrati agresivno v skoku in obrambi ter sproščeno v napadu. Želim si, da bi zmogli več zbranosti in več energije kot na zadnjih tekmah,« meni Olimpijin trener.

Igokea je v domačih Laktaših ugnala Krko s 66:53, a tudi njej ne cvetijo rožice. Toda njen najnovejši trener Željko Lukajić priznava, da so njegovi košarkarji počasi že končali delo v ligi ABA in preusmerili misli na obrambo naslova v prvenstvu BiH. Zadnje mesto v regiji in izpad sta namreč rezervirana za skoraj bankrotirani Levski, ki je pred tednom preložil dvoboj z Zadrom »zaradi zasedenosti dvorane«, zdaj pa je vodstvo kluba »zaradi izgube večjega števila košarkarjev« naznanilo, da moštvo danes ne bo odigralo tekme z Budućnostjo. Krkin strateg Aleksandar Džikić ocenjuje: »Igokea je od oktobra zamenjala dva trenerja in pripeljala pet novih igralcev, tako da bomo igrali proti domala novi ekipi. Tekma je za nas pomembna, zato upam, da bomo izkoristili prednost domačega parketa. Poškodovani Tomaž Bolčina tudi tokrat ne bo v postavi, Chris Booker pa bo igral, a brez treninga.«

Pari 17. kola lige ABA

Krka – Igokea (17)

Budućnost – Levski (19)

Partizan – Union Olimpija (21)

Nedelja

Metalac – Cedevita (17)

Mega Leks – Crvena zvezda (19)

Ponedeljek

Zadar – Cibona (20.30)

Že odigrano

Szolnok – MZT 73:76 (18:30, 20:20, 18:15, 17:11)

 

Pari 13. kola lige Telemach

Maribor Nova KBM – Elektra (18)

Tajfun – Rogaška (19)

Šenčur GGD – Helios Suns (19)

Portorož – Zlatorog (20)

Odigrano v sredo

Krka - Grosbasket 64:55 (10:22, 19:7, 17: 9, 18:17)