Štejejo zdrave in tuhtajo o obrazcu FIBA

Vodilna v košarkarskem državnem prvenstvu Union Olimpija drevi gosti Rogaško, Zlatorog pa Krko.

Objavljeno
29. april 2016 01.48
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Tajfun je svoje delo opravil v sredo, ko je v Domžalah le prišel do zmage v ligi za prvaka, vendar se bo le stežka povzpel s 6. mesta pred začetkom četrtfinala končnice. Danes bosta na sporedu preostali tekmi 8. kola, v katerih lahko Olimpija in Krka še bolj pobegneta tekmecem.

Od torka naprej je sicer obviselo v zraku določilo tekmovalnega pravilnika, po katerem bi se v ligo ABA uvrstili najuspešnejša zasedba rednega dela DP in letošnji državni prvak, saj KZS ne podpira več regionalnega prvenstva v zdajšnji obliki. Za novo različico, ki jo v naslednji sezoni želijo pripraviti nacionalne zveze, vendar šele spomladi, bi bržkone morali počakati na razplet državnih lig 2016/17. Če pa bodo dosedanji udeleženci lige ABA vztrajali pri avtonomiji klubov, bo vse drugače. Dobili bi zaprto regionalno tekmovanje in šest osiromašenih DP brez suspendiranih moštev.

Kakšna bo prihodnost klubske košarke v Sloveniji, se najbolj vneto sprašujeta vodstvi Uniona Olimpije in Krke, ki sta v minulih letih kazali največ želje po nabiranju znanja in izkušenj na mednarodni sceni. Drugi so v glavnem dali vedeti, da so jih izučile letošnje slabe izkušnje v pokalu FIBA, kljub temu pa je vseh osem udeležencev letošnje končnice v torek prejelo dopis KZS, v katerem so jim posredovali obrazec za predprijavo v Fibino ligo prvakov. Zainteresirani ga morajo izpolniti do 1. maja, saj bodo na podlagi prijav določili, koliko mest bo pripadlo vsaki državi v glavnem delu LP in koliko v kvalifikacijah, nekaj moštev pa bodo preusmerili v pokal FIBA, po moči drugo tekmovanje mednarodne zveze.

Ligo prvakov za 32 moštev so uradno predstavili že 21. marca v Parizu. Takrat je veljalo, da naj bi Francija, Nemčija, Grčija, Izrael, Italija in Turčija dobili vsaj dve vstopnici, Belgija, Češka, Litva, Latvija in Poljska pa vsaj po eno. Slovenije, drugih držav iz regije, pa tudi Špancev in Rusov niso takrat niti omenili, po ofenzivi FIBA proti Ulebovemu evropskemu pokalu in suspenzu 14 reprezentanc pa bo očitno potrebno izračunati na novo vse kvote. Slovenija bo lahko po DP prijavila v LP do štiri klube, ni pa še jasno, ali se bo vsaj za prvaka našlo mesto v glavnem delu.

Med tuhtanjem, kako naj se odzovejo na vse hujše pritiske, se najboljši slovenski klubi pripravljajo na finiš rednega dela lige Nova KBM. Trend najbolje kaže Unionu Olimpiji, ki je v zadnjih štirih kolih dosegla prav toliko zmag, danes pa se bo poskusila oddolžiti Rogaški, ki jo je zadnja spravila na kolena. Slatinčani so po zmagi z 88:87 začeli popuščati in zadnjih dveh kolih so doživeli dva poloma, najprej v Domžalah s 63:95 in nato doma z Zlatorogom z 62:81. »Gostovanje v Stožicah ni najboljša možnost za naše iskanje poti iz krize. Naš osnovni cilj je pokazati največ, kar lahko,« se zaveda trener Rogaške Damjan Novaković, medtem ko Olimpijin trener Gašper Potočnik toži zaradi zdravstvenih težav: »Šele tik pred tekmo bomo lahko videli, v kakšni zasedbi bomo lahko nastopili. Vsekakor pa moramo na vsak način zmagati.«

Zlatorog bo po treh zaporednih gostovanjih pričakal Krko v domači dvorani, v kateri je doslej klonil le proti Rogaški v uvodnem delu DP. Toda svojo računico ima tudi Krka, saj je v zadnjih petih kolih izgubila le z Olimpijo.

Pari 8. kola lige za prvaka, danes: Zlatorog – Krka (18), Union Olimpija – Rogaška (20); odigrano v sredo – Helios Suns : Tajfun 63:68; vrstni red: Union Olimpija in Krka po 5:2, Zlatorog 4:3, Helios 4:4, Rogaška 3:4, Tajfun 1:7.