Subotić bi prihodnost Union Olimpije gradil na mladih slovenskih igralcih

Direktor Union Olimpije priznava, da razliko naredijo tujci, a bo najprej v klubu potrebno rešiti vprašanje financ.

Objavljeno
29. maj 2012 20.20
Posodobljeno
29. maj 2012 20.44
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Ljubljana - Novi direktor Uniona Olimpije Slobodan Subotić obljublja, da bo takoj zavihal rokave in se skušal izogniti slabi sezoni, kakršna je za edinimi slovenskimi udeleženci evrolige. A naloga bo težka, tudi zaradi predvidene reorganizacije tekmovanja, ko bodo klubi težje prišli do vstopnic za elitno tekmovanje in bo še bolj kot doslej pomembna liga ABA.

»Moramo se izogniti sezoni, kakršna je za Olimpijo. Ne morem in nočem nič obljubljati. Prvič je še prezgodaj, ker še nismo pripravljeni na sezono. Moramo se dobiti z upravo, da vidimo, kaj bomo naredili z igralci, ki so nas blokirali. Jaz sem za to, da mladi slovenski igralci postanejo nosilci igre. Tujec je tisti, ki naredi razliko in ga tudi normalno plačaš, s tem, da se bo seveda res boril za klub. Drugič pa zaradi financ; to je težava in jo skušamo urediti. Ne smemo iti čez proračun; če imamo pet evrov, jih lahko pet porabimo, ne pa osem, devet ali deset, tega se bom striktno držal,« je na okrogli mizi Maxi klub v organizaciji Slovenske tiskovne agencije in Maximarketa danes dejal novi direktor evroligaša Slobodan Subotić. Napovedal je, da bodo cene vstopnic spet dostopnejše, tako da bi bila dvorana bolj polna kot v zadnji sezoni, piše STA.

Nesterović kot most med KZS in igralci

Rašo Nesterovič je prav tako poudaril pomen domače igralke baze, saj so doma vzgojeni igralci tisti, ki morajo predstavljati okostje moštva, po njegovem mnenju pa je Krka prav zaradi želje in ekipnega duha domačih igralcev v finalu DP premagala Olimpijo. »S svojimi izkušnjami lahko pomagam z igralske strani. Da vidim, kaj igralci potrebujejo in pričakujejo od zveze, in skušam biti most med igralci in izvršnimi ljudmi v zvezi. Mislim, da si Slovenija po 20 letih na EP zasluži, da ima prvenstvo doma, predvsem zaradi navijačev, ki so nas povsod spremljali. Moramo stopiti skupaj in gledati, da imajo od tega korist Slovenija in ljudje, ki imajo radi košarko,« pa je Nesterovič dejal o svoji vlogi ambasadorja EP 2013 v Sloveniji ter o tem, kaj bo kot bodoči podpredsednik KZS lahko naredil za razvoj košarke.

Le dva slovenska predstavnika v ligi ABA

Aktualno je tudi vprašanje lige ABA. Njen direktor Roman Lisac je sicer opozoril, da o napovedanih spremembah vstopanja v evroligo, po katerih naj bi vanjo vodila le mesta v ligi ABA, uradno ne vedo še nič. Poudaril pa je, da se je pokazal pomen močnih slovenskih klubov v njej, saj bo imela Slovenija v prihodnje v njej zagotovljeni le dve mesti zaradi slabših nastopov v prejšnji sezoni. Zanimanje za povabilo, »wild card«, za eno prosto mesto po odhodu Maccabija, je zato veliko, v ligi pa razmišljajo tudi o novi širitvi izven področja nekdanje skupne države.

»V jeseni se ne bo spremenilo še nič, Olimpija še normalno igra v evroligi. Vse spremembe bodo za leto naprej. A pomembno bo nabiranje točk, o vsem odloča parket, rating se naredi po igrah in ne v pisarnah. Laško z eno zmago ni moglo pridobiti mesta Sloveniji. Pritisk na nas za to vabilo pa je ogromen, vsi bi hoteli imeti dodatno mesto. Prepričan pa sem, da bo liga v prihodnosti še močnejša,« je dejal Lisac.

Za Euro 2013 vlada veliko zanimanje

Aktualno vprašanje glede Eura 2013 v Sloveniji je, kje bodo igrali tekme; za Novo mesto in Ptuj je zdaj skrajni rok, da predložita dokumentacijo za gradnjo dvoran, 30. junij. »Glede na to, v kakšnih razmerah živimo, je logično, da nas obdaja neka skepsa, da bo vse tako, kot je bilo obljubljeno. Počakali bomo seveda do konca roka, do katerega morata MO Ptuj in Novo mesto oddati vso dokumentacijo. Če se to ne bo zgodilo, imamo pripravljene tri rezervne scenarije, Celje z dvorano Zlatorog, Ljubljano z dvorano Tivoli in Maribor z dvorano Tabor. Morali bomo najti najboljšo rešitev, da izpeljemo EP na vrhunski ravni,« je dejal direktor reprezentanc in namestnik generalnega sekretarja KZS Matej Avanzo.

Dodal je, da o cenah vstopnic za zdaj še ne morejo govoriti, saj je treba najprej počakati na žreb skupin in na to, na katerih prizoriščih prvenstvo sploh bo. »To je tekmovanje, ki ne pozna krize. Zanimanje za vstopnice je velikansko in cena se določi glede na povpraševanje in ponudbo. A skušali bomo najti kompromis glede na zaslužek, ki ga potrebujemo, ter na trenutno realno stanje v Sloveniji,« dodaja Avanzo.