Tajfun bi še naprej pustošil po slovenskih krajih

Liga Telemach za prvaka se začenja z dvobojem med najuspešnejšim v minulih mesecih in branilko naslova Krko.

Objavljeno
24. marec 2015 20.09
Pokal Spar Krka vs Zlatorog. Na sliki Saša Zagorac17), Krško,21,02,2015
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Uvodni večer lige Telemach za prvaka ponuja posebno zanimiv dvoboj med najuspešnejšim moštvom uvodnega dela DP in zmagovalcem zadnjih petih sezon. Tajfun je med 19 zmagami v 20 kolih dvakrat prekosil tudi Krko, ki se je med elitno šesterico prebila skozi šivankino uho, zato njeni navijači ugibajo, koliko prestav rezerve je prihranila.

Kar osem porazov prvakov zadnjih petih sezon iz Novega mesta v dosedanjih nastopih v domači ligi in izpad Uniona Olimpije v polfinalu pokala Spar proti Zlatorogu so dokaz vse večje izenačenosti slovenskih klubov. Nekateri jo optimistično pozdravljajo, drugi še vedno menijo, da gre za skrb zbujajočo posledico izgube kakovostnega vrha. Deset kol, kolikor jih bo najboljših zasedb sezone odigralo do 29. aprila, naj bi pomagalo pregnati črne misli, pričakujemo pa lahko temeljite miselne zasuke. Udeleženca lige ABA bosta morala vzeti izzivalce precej bolj resno, kot sta jih doslej, videli pa bomo, kako bodo Tajfun, Zlatorog, Grosbasket in Rogaška kos ritmu dveh tekem na teden.

Za vse bo naslednjih pet tednov resda šele dodatno ogrevanje pred izločilnimi dvoboji za naslov, toda upoštevati kaže, da je liga za prvaka po tradiciji že dodobra opredelila možnosti moštev v končnici. V vseh 23 dosedanjih DP se je denimo le trikrat primerilo, da zmagovalec drugega dela domače sezone ni prišel do lovorike. Nazadnje je z drugega mesta skočila na vrh Krka pred petimi leti, uspel pa ji je tudi največji preskok, saj je v sezoni 1999/2000 prišla do naslova s tretjega položaja pred končnico.

»Obrambo lovorike je lažje načrtovati, kot to storiti, a odločilni del domače sezone pričakujemo v zelo solidnem stanju. Ne čutimo pritiska razen potrebe, da bi potrdili talent naših košarkarjev na vsaki tekmi. Zelo pomembno je, da se v igralne vrste vrača Jasmin Hukić, ki je za nas izjemno pomemben tudi takrat, ko njegova statistika ni blesteča. Toda kot magnet privlači tekmečevo obrambo in odpira prostor soigralcem,« pravi Krkin trener Aleksandar Džikić, ki drevi pričakuje četrto soočenje s Tajfunom v sezoni. V uvodnem delu DP so bili obakrat uspešnejši Šentjurčani (z 69:61 po podaljšku in 68:61), v pokalnem polfinalu pa so se jim Novomeščani oddolžili s 66:65.

»Doslej nam je bilo vedno težko in ne vidim razloga, zakaj bi kateri od naših košarkarjev pomislil, da nam bo v finišu sezone kdaj lahko. Tajfun ima kakovostno in izkušeno moštvo, zato moramo podaljšati obdobja dobre igre in se čim bolj približati 40 minutam. Pričakujem, da v ligi za prvaka ne bo moštva brez poraza,« meni Džikić. Ključna »pridobitev« branilcev naslova bi utegnila biti povečana vloga in večja motivacija Malcolma Armsteada, ki je v ligi ABA izpustil le en nastop in dosegal 17,6 točke, v DP pa odigral le polovico tekem s povprečjem 7,7 točke. »Prepričan sem, da si želi končati novomeško zgodbo na najlepši način,« zagotavlja Krkin strateg.

Njegov kolega na Tajfunovi klopi Dejan Mihevc pa pravi: »Večina ocenjuje, da se v DP vse začenja z ničle, toda jaz menim drugače. Sezona traja že nekaj časa in vse čaka le naslednji korak, med katerim ne pričakujem čudežnih zasukov in vzponov forme. Prav je, da smo si zastavili še višje cilje, saj lahko le tako upamo, da bomo nekaj dosegli. Želimo si zmagati na vseh desetih tekmah lige za prvaka, po njih pa bomo še bolje vedeli, kaj smo sposobni doseči. S končnico se še ne obremenjujemo, saj smo si že zagotovili mesto v njej.«

Pari 1. kola lige Telemach za prvaka, danes: Grosbasket – Union Olimpija (18), Zlatorog – Rogaška (19), Tajfun – Krka (20); za obstanek: Maribor Nova KBM – Šenčur GGD (17), Helios Suns – Elektra (19), Hopsi Polzela – Portorož (19); vrstni red pred 2. delom: Šenčur GGD in Hopsi Polzela po 7:3, Helios Suns in Portorož po 6:4, Maribor Nova KBM 4:6, Elektra 0:10.