Tajfun začel tam, kjer je končal pomlad – z lovoriko

Slovenski košarkarski prvaki zadovoljni, saj se v ligo ABA že podajajo z lovoriko iz superpokala.

Objavljeno
28. september 2015 00.06
Action during Slovenian SuperCup basketball match between Tajfun and Krka in Poden Hall, Skofja Loka on September 26, 2015
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Škofja Loka – Četudi je tekma za superpokal predvsem znanilec začetka nove košarkarske sezone in ji trenerji ne namenjajo tolikšne pozornosti kot dvobojem za lovoriko v DP ali pokalu, se obenem zavedajo pomembnosti dobrega uvoda v novo sezono. Tajfun je z njim prebil led pred vstopom v regionalno elito in se prebil v druščino Uniona Olimpije in Krke, ki sta od leta 2003 izmenjaje pobirali zmage v superpokalu.

Tajfun je bil morda res veliko presenečenje prejšnje sezone, v kateri je postal državni prvak le leto potem, ko je še hodil po robu izpada iz prvoligaške druščine. A Šentjurčani so se v zadnjem letu z bliskovito naglico prilagajali rastočim ambicijam in minulo poletje tudi odločitvi, da naredijo kar dva koraka naprej in se preizkusijo v dveh mednarodnih tekmovanjih (ligi ABA in evropskem pokalu FIBA), zaradi česar bodo morali domače tekme gostiti v celjski dvorani Golovec. Trener Dejan Mihevc zato pred superpokalom ni skrival želje, da bi v štirih mesecih prišli že do drugega pokala, kljub zapoznelim prihodom in poškodbam igralcev med pripravami je trdno verjel v prednost uigranosti njegove zasedbe pred povsem prenovljeno Krko, ki je imela za seboj le poldrugi mesec skupnih treningov. Razliko so prvaki ustvarili v prvem polčasu.

»Odigrali smo ga veliko bolje kot drugega, a glede na to, da je bila to prva tekmo sezone, sem več kot zadovoljen. Povsem običajno je, da na takšnih dvobojih pride do padca v igri, kar se je videlo pri nas in pri Krki. V prvem delu tega nihanja ni bilo, igrali smo, kot smo se dogovorili pred tekmo, v drugem pa tudi Novomeščani niso imeli več česa izgubiti, bili so bolj agresivni, na kar se na začetku nismo odzvali in tekma je bila zato še bolj zanimiva,« je priznal Mihevc, ki je tokrat z odobravanjem lahko pospremil svoje štiri prišleke minulega poletja, zlasti Sandi Čebular je po prihodu iz Rogaške Novomeščanom povzročal veliko težav in si prislužil tudi naziv najkoristnejšega igralca tekme, potem ko je dosegel 15 točk in dodal 2 skoka in 5 podaj: »Lovorika je uspeh celotnega moštva, a jo bo treba hitro pozabiti in misli usmeriti na naslednje tekme. Sezona je pred vrati in hitro nas čakajo težki dvoboji.«

A petkov domači debi v ligi ABA proti Sutjeski bodo Šentjurčani pričakali z lažjim srcem kot Novomeščani, ki so šele v drugem delu prišli k sebi in ki so z uspavanim začetkom osupili celo novega trenerja Ivana Velića, ki je s priprav vendarle vajen drugačnega moštva. Slab izkoristek meta in preslab skok so jim v prvem polčasu prinesli pričakovani zaostanek 20 točk, ne pa tudi nenadomestljivega, saj so v drugem delu tik pred koncem z boljšo obrambo skoraj izničili razliko. A pri zaostanku 5 točk (55:60) sta Čebular in Drobnjak Tajfun spet odpeljala na varno. »Tekmo smo začeli katastrofalno, brez zbranosti in očitno so igralci mislili, da bo zmaga prišla sama od sebe. V današnjih časih ne moreš nikogar premagati, če ne igraš z vso močjo vseh 40 minut, še posebej pa ne prvaka lige Telemach. V prvem polčasu smo zaradi obupne obrambe prejeli 49 točk, slabo pa smo igrali tudi v napadu. Igra, ki smo jo prikazali v drugem delu igre, je bila boljša. Želim, da bi tako igrali tudi v prihodnje ter s tem prišli do želenih ciljev,« je dejal Velić.