To je igra 21. stoletja

Zdovc uporablja deset igralcev in tekme v zaporedju kvečjemu koristijo. Zato se Nizozemske ne bojim.

Objavljeno
07. september 2015 00.00
Košaarka Slovenija Gruzija EP
Zmago Sagadin
Zmago Sagadin

Slovenija je suvereno dobila tekmo proti Gruziji. Bila je boljša od prve do zadnje minute. Stekel ji je met, počasna, okorna in težka Gruzija ni imela rešitve za gibljive, hitre in učinkovite Slovence. Povrhu Gruzinci niso znali unovčiti moči in višine pod košema. Slovenija je bila v tej prvini boljša kot proti Hrvatom, zato ji igra pod našim košem ni predstavljala težav. Dejstvo pa je, da ni bila premočna v tej prvini, zaradi česar bi lahko izpeljala še več protinapadov. Tu vidim še veliko rezervo v igri, da bi s še bolj čvrstim zapiranjem in skokom, še posebej proti boljšim ekipam, s katerimi se šele bo pomerila, dvignila raven igre in razširila svoj repertoar. Opazne so bile tudi številne napake, izgubljenih žog je bilo preveč, k sreči pa so bile brez posledic, saj jih je bila večina storjenih ob koncu tekme. Bile so samo moteče.

V naši skupini so Grčija, Hrvaška in Slovenija razred zase, kar našim še posebej ustreza. Slovenija se bo na prvenstvu iz tekme v tekmo dvigovala, tudi zaradi tega, ker bo proti avtsajderjem krepila samozavest in se še bolj uigrala. Vidno je, da je odlično pripravljena in igra hitro ter agresivno košarko 21. stoletja. Gruzija, na primer, je še v 20. stoletju. Prav tako je ne moti hud ritem tekem. Jure Zdovc uporablja deset igralcev in ji tekme v zaporedju kvečjemu koristijo. Zato se jutrišnje tekme z Nizozemsko sploh ne bojim. Nizozemci enostavno ne sodijo v naš razred.

V seštevku smo lahko več kot zadovoljni. Slovenija je na dobri poti, da doseže, kar mora, in se uvrsti v drugi krog ter med 16 najboljših. O višjih dosežkih še ne bi razmišljal, veliko je odvisno od razpletov v drugih skupinah. Španci so bili kandidati za kolajne, a po tem, kar sem videl, za to ne kažejo dovolj kakovosti. V vsem so nepripravljeni, telesno in taktično. Srbi delajo, kar so sposobni in kar se od njih pričakuje. Nemci delujejo celo bolje, kot sem pričakoval. Drugih še nisem videl, moti pa me povečanje števila udeležencev prvenstva, saj je preveč nekonkurenčnih moštev.

Prava košarka bo prišla z igrami na izpad. Tedaj bo treba imeti vse: najboljšo psihološko pripravljenost, tekmovalno zrelost, pamet, živo glavo, brez hujših poškodb in čim manj morebitni incidentov ali stresnih tekem.