Tudi nemški tanki prehitri za jadralne zmaje

Petrol Olimpija po 6. kolu v Fibini ligi prvakov ostaja pri eni zmagi, boljši je bil še Hrovatov Bayreuth.
Fotografija: Mirza Begić je bil edino Olimpijino orožje tik pod obročema. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Mirza Begić je bil edino Olimpijino orožje tik pod obročema. FOTO: FIBA

Zgodba iz prejšnje sezone Fibine lige prvakov je dobila novo poglavje. Košarkarji Bayreutha še naprej zmagujejo v Stožicah, Petrol Olimpija pa je bila lani uspešna v Nemčiji, toda ob ponavljanju slabosti je zdaj podobna eskadrilji, ki bi rada močno bombardirala sovražnikovo ozemlje z lahkimi jadralnimi zmaji. Zato je vprašanje, koliko zmag bo sploh še dosegla na evropski sceni, na kateri se meri proti težkim oklepnikom.

»Bayreuth ima izkušeno moštvo, ki igra hitro in močno, zato se bomo morali dobro pripraviti, ohraniti zbranost skozi celotno tekmo in storiti vse, da bi obe točki ostali doma,« je pred šestim nastopom v LP poudaril vodilni Olimpijin strelec Jan Špan, ki Bayreutha ni imel v najlepšem spominu že lani, saj je v obeh soočenjih skupaj dosegel pičlih deset točk. Takrat je bil njegov branilski soborec Gregor Hrovat, ki se je sinoči znašel na nasprotni strani fronte in po zmagi ni pozabil štirih let v Stožicah.

»Seveda je nekaj posebnega, da se vrnem domov in igram proti donedavnim soigralcem pred mojo družino na tribunah. Toda zdaj nosim dres drugega moštva in zanima me le uspeh. V prvem polčasu nismo igrali tako agresivno, kot znamo, a smo marsikaj nadomestili v nadaljevanju,« je ocenil nekdanji Olimpijin kapetan, potem ko se mu je uresničila želja v predstavi, prepolni slabih podaj in zgrešenih metov iz ugodnih položajev.
 

Že konec evropskih upov?


Hrovat je poživil igro Bayreutha že v prvem polčasu, v zadnji četrtini pa je bil strelec zelo pomembnih košev, tudi trojke in zabijanja po ukradeni žogi, s katerim se je njegovo moštvo usodno odlepilo. Olimpija je v drugem polčasu zmogla le 28 točk, izgubila zadnjih deset minut tekme z 18:29 in v prelomnih trenutkih ni našla zrelih potez. Po porazih s Strasbourgom, Virtusom in Neptunasom v Stožicah je vknjižila novo domačo ničlo v evropski sezoni, v kateri bo rekordno hitro ostala brez možnosti za uvrstitev na eno od štirih mest v skupini D in napredovanje v osmino finala LP.

Ljubljančani brez Marvina Jonesa (in očitno dokončno odpisanega Roka Badžima), so imeli v uvodni četrtini tradicionalne težave in omogočili gostom, da so s koši krila Adonisa Thomasa uveljavili svoj slog igre. Zanko je najprej začel trgati domači kapetan Mirza Begić, ki ni imel enakovredno visokega tekmeca, nato Scottie Reynolds s prodori, nadaljeval pa je Miha Lapornik s svojimi značilnimi meti. Rezultatski zasuk seveda ne bi bil možen brez boljše igre v obrambi in dobljenega skoka. Pred koncem drugega dela tekme si je stožiška zasedba priigrala prvo otipljivo prednost (39:34), ki pa je imela kratko sapo.
 

Nemci našli dodatno prestavo


Nikakor ji namreč ni uspevalo primerno unovčiti 14 napadalnih skokov, pa tudi razmerje med globinsko igro in akcijami zunanjih košarkarjev ni bilo pravo. Tretja četrtina se je končala z nizkim rezultatom 10:10, nato pa so nemški »tanki« našli dodatno prestavo ali dve, medtem ko so Ljubljančani obtičali v tretji. Po zadnjem izenačenju na 53:53 je odločno stopil v ospredje Hrovat, piko na i pa so postavili Lukas Meisner, Bastian Doreth in Thomas s trojkami v idealnih trenutkih.

Drugi pari 6. kola v skupini D – Neptunas Klaipeda : Promitheas 82:83; sreda: Virtus Bologna – Strasbourg (20.30), Ostende – Bešiktaš (20.30); vrstni red: Virtus 5:0, Promitheas 5:1, Strasbourg 4:1, Neptunas 3:3, Bayreuth 2:4, Bešiktaš in Ostende po 1:4, Petrol Olimpija 1:5.
 

Preberite še:

Komentarji: