Tudi Teodosić sanja o kolajni in Braziliji

Svetovni podprvaki Srbi prihajajo v Stožice z enim samim pripravljalnim porazom in velikimi ambicijami za EP.

Objavljeno
25. avgust 2015 15.27
Jaka Blažič in Nemanja Nedović na tekmi EP Slovenija proti Srbiji,Ljubljana Slovenija 18.09.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Šest zmag v osmih pripravljalnih tekmah je slovenskim košarkarjem nedvomno prijalo. Vendar bi lahko stavili, da bi prav vse, tudi najslajšo nad Italijo, zamenjali za vsaj en uspeh v zadnjih dveh nastopih pred EP. Srbija, s katero se bodo jutri pomerili v Stožicah, v soboto pa v Banjaluki, po njihovih merilih pač sodi v poseben razred.

Ko sta se reprezentanci srečali zadnjič, sta se na eurobasketu 2013 potegovali za čim boljšo tolažilno uvrstitev od 5. do 8. mesta in z 92:74 so zmagali Slovenci. Obe sta imeli selektorja stare šole, Božidarja Maljkovića in Dušana Ivkovića, ter upali, da bi se lahko vrnili na raven iz leta 2009, ko sta se srečali v polfinalu EP; s 96:92 so bili takrat po podaljšku uspešnejši Srbi. Pred dvema letoma je bilo nasploh marsikaj drugače. Tajfun je bil zadnji v slovenski ligi za prvaka in ne državni prvak, beograjski Partizan pa prvi v srbskem DP in ligi ABA ter ugleden evroligaš, ne pa klub na robu propada, nad katerim je v ponedeljek zaradi petih milijonov evrov dolgov obupal tudi predsednik Predrag Danilović in nepreklicno odstopil.

Lani sta za reprezentančni krmili poprijela nekdanja soigralca v jugoslovanskem dresu, selektorski povratnik Jure Zdovc in debitant Aleksandar Đorđević. Srbi so postali svetovni podprvaki z mlado zasedbo, ki še zdaleč ni rekla zadnje besede, Slovenci pa so še vedno zmedeni, česa je pravzaprav zmožna njihova osiromašena izbrana vrsta. Đorđevićevi izbranci prihajajo v Ljubljano iz Izraela, kjer so dvakrat ugnali gostitelje (s 85:70 in 78:71) in še izboljšali svoj pripravljalni iztržek na 7:1. Po dvakrat so premagali tudi Rusijo, po enkrat pa Madžarsko, Kitajsko in Francijo, proti kateri so v Beogradu vodili že z 18 točkami prednosti in se ji z zmago s 73:63 oddolžili za edini letošnji poraz v Nancyju (65:78).

Prepričljive predstave so po mnenju kapetana moštva Miloša Teodosića nadgradnja uspešnih iger med klubsko sezono: »Nemanja Bjelica je bil MVP rednega dela evrolige, odlično pa so igrali tudi Bogdan Bogdanović, Nikola Kalinić, Zoran Erceg in drugi. Na žalost z nami ni Nenada Krstića in Bobana Marjanovića, vendar ne dvomim, da bodo naši centri dobro opravili delo na EP. Vsi bomo morali dati vse od sebe od prvega dneva, saj je pred nami najmočnejše prvenstvo zadnjih let in najtežja skupina s Španijo, Italijo, Turčijo, Italijo in Islandijo. Želimo se uvrstiti na OI, zato je glavni cilj finale eurobasketa, rezervni pa eno od mest, ki vodijo v dodatne kvalifikacije za Rio de Janeiro.«

Aleksandar Đorđević je pravočasno vedel, da je Krstić končal reprezentančno pot in da ne bo mogel računati na Nikolo Jokića, potem ko se je iz vrst Mega Leksa podal v Denver. Zato pa ga je presenetil zaplet z Marjanovićem. Kar 222 cm visokemu donedavnemu soigralcu Jake Blažiča pri Crveni zvezdi, ki je poleti prestopil k San Antoniu, so ameriški delodajalci zaradi načetega gležnja prepovedali nastop na EP, ko so se Srbi že vneto pripravljali nanj. Edini košarkar iz lige NBA v moštvu je tako Minnesotin novinec Bjelica, izkušnje z ameriških igrišč pa imajo še branilec Nemanja Nedović ter centra Miroslav Raduljica in Ognjen Kuzmić, v zadnjih dveh sezonah član Golden Stata, ki ju je Đorđević popeljal s seboj k Panathinaikosu skupaj z novim pomočnikom Sanijem Bečirovičem ter Sašo Pavlovićem iz Partizana.

»V naši izbrani vrsti je ostalo 14 kandidatov za evropsko prvenstvo in odločitev, kdo bo potoval v Berlin, bo zelo zahtevna. Zelo težko mi je bilo pri srcu že pred dnevi, ko sem odpisal Luko Mitrovića in Marka Kešlja, saj so vsi fantje izjemno marljivi. Odločile so podrobnosti, tako kot bodo na prvenstvu. Naši najboljši košarkarji prihajajo do optimalne forme z igralnimi minutami, zato moramo izkoristiti zadnja pripravljalna nastopa proti Sloveniji. V ritem pa se mora vrniti tudi Bogdanović, saj je zaradi težav s hrbtom izpustil zadnje tri tekme. Več pričakujem tudi od naše obrambe. V zadnjem času se nam je poznalo, da so se košarkarji poskušali predstaviti v čim lepši luči z napadalnimi akcijami,« ocenjuje srbski selektor.