Umik Heliosa ne odpira vrat četrtemu moštvu DP

Košarkarska liga ABA: trud Slovencev je bil očitno zaman.

Objavljeno
27. maj 2014 01.11
Polfinale košarka
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Kot vse kaže, bodo Slovenijo tudi v naslednji sezoni lige ABA zastopali le košarkarji Krke in Uniona Olimpije. Helios si je s 3. mestom v DP sicer priigral pravico do »wild carda«, za katerega bi moral odšteti 150.000 evrov, česar pa si zaradi finančnih razmer v klubu ne more privoščiti, kar je včeraj uradno naznanil. Domžalčane poleg spremembe lastniškega ustroja glavnega pokrovitelja bremeni velik dolg, s katerim so premostili krizna leta. Helios sta že zapustila trener Zmago Sagadin in branilec Gregor Hrovat, ki se je preselil v Stožice, igralske vrste pa bodo nedvomno v kratkem izgubile še kakšnega košarkarja, ki je v tej sezoni zaman čakal na plačilo.

Direktor lige ABA Roman Lisac je pojasnil, da se po Heliosovem umiku »wild card« ne bo samodejno prenesel na naslednji klub lige Telemach niti na drugo zasedbo BiH, s katero se je Slovenija potegovala za dodatno vstopnico: »Z njim bo prosto razpolagal upravni odbor regionalnega prvenstva. Iz Slovenije se ni doslej nihče drug pozanimal, če bi se lahko vključil v našo ligo, resnici na ljubo pa bi težko našli kandidata, ki bi izpolnjeval finančna, košarkarska in organizacijska merila ter ima ustrezno dvorano. Vendar ne razmišljamo o ukinitvi kotizacije za dodatna vabila. Z njo lahko klubi potrdijo, da so resni in verodostojni kandidati.«

Ker imajo podobne težave tudi hrvaški klubi, Srbija pa si je za naslednjo sezono že zagotovila maksimalno število mest (4), bo vodstvo lige ABA rešitev bržkone poiskalo v tujini.