Ustavil se je na pol poti do upokojitve

Nemci so se ogreli za organizacijo enega od turnirjev predolimpijskih kvalifikacij.

Objavljeno
13. september 2015 10.26
Tanja Volarič, poročevalka
Tanja Volarič, poročevalka
Ljubljana – Še preden so Nemci po predtekmovalnem izpadu svoje reprezentance na letošnjem EP ozavestili, da se končuje doba Dirka Nowitzkega, gonilne sile njihove košarke v zadnjih dveh desetletjih, je njihov zvezdnik omilil napoved o nepreklicni reprezentančni upokojitvi. Nemška zveza namreč resno razmišlja o organizaciji olimpijskega kvalifikacijskega turnirja 2016.

Zdaj 37-letni zvezdnik, ki se je po četrtkovem poslovilnem porazu s Španijo solznih oči poslovil od berlinskega občinstva, se je nemudoma odzval na novice iz krovne organizacije, za katero ima tudi izjemno marketinško vrednost. »Res sem se hotel posloviti z EP, a zdaj pravijo, da bodo kandidirali za enega od turnirjev olimpijskih kvalifikacij, kot organizatorji pa bi v tem primeru dobili posebno povabilo. Če se bo to res zgodilo, bom rade volje razmislil, da bi še nekoliko potegnil reprezentančno kariero,« je Nowitzki podprl zamisel, s katero so Nemci začutili priložnost, da vendarle pridejo do Ria de Janeira. Po letošnjem izpadu v 1. krogu EP so ostali brez možnosti za neposredno uvrstitev v olimpijske kvalifikacije, v katerih bodo na voljo še tri dodatne vozovnice.

Za Nowitzkega, ki nastop na OI v Pekingu postavlja ob bok lovoriki prvaka lige NBA iz leta 2011, bi bil to dovoljšen izziv, čeprav že čuti težo svojih let. Za nemško zvezo bo največji zalogaj kotizacija FIBA, ki jo ocenjujejo na najmanj 1,5 milijona evrov, a njen predsednik Ingo Weiss je izrazil velik optimizem in tudi napovedal, da bodo turnir v primeru uspešne kandidature zagotovo spet pripravili v Berlinu, ki je gostil tudi predtekmovanje letošnjega EP. »Če se bo vse izšlo, kot razmišljamo, se bomo gotovo podali v bitko za pridobitev enega od treh turnirjev, ki jih načrtuje Fiba. A podrobnosti bodo znane šele novembra po kongresu mednarodne zveze,« je dejal Weiss, ki meni, da bi Evropa lahko gostila celo dva kvalifikacijska turnira od treh, medtem ko bo eden pripadel azijski ali ameriški celini.

Fiba bo število turnirjev odredila, ko bo znano, koliko držav s pravico nastopa je potrdilo svojo udeležbo, a generalni sekretar Kamil Novak je že dejal, da za zdaj število ocenjujejo na 18 reprezentanc, s čimer bi v vsaki skupini nastopalo po šest držav, na OI pa bi napredovali zmagovalci skupin. Nemci menijo, da bi bila njihova največja tekmica za organizacijo na evropski ravni lahko Rusija, ki je letos v predtekmovanju EP premagala le Bosno in Hercegovino, njihovi načrti pa vključujejo tudi kandidaturo za svetovno prvenstvo leta 2023, po možnosti s sodelovanjem s še eno državo gostiteljico. »Čas je, da se tudi mi lotimo tega izziva, svetovno prvenstvo je velik posel,« je dejal Weiss.