V evroligo finalista lige ABA

Klubi še vedno ne vedo, kdo se bo uvrstil v evropske pokale. Igokei 1. mesto v rednem delu ne bo prineslo vstopnice za evroligo!

Objavljeno
22. marec 2013 11.34
Posodobljeno
22. marec 2013 14.00
mdr*Radovan Lorbek
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Jutrišnje tekme zadnjega kola lige ABA se bodo vse začele ob isti uri, da bi preprečili morebitne goljufije. Toda ogromno negotovosti je sprožil tekmovalni sistem, saj klubi še vedno ne vedo natančno, kdo se bo uvrstil v evropske pokale. Eno je vendarle jasno: Igokei prvo mesto v rednem delu sezone ne bo prineslo vstopnice za evroligo!

Nedavni dogovor med vodstvoma evrolige in združenja ABA, s katerim so poskusili uskladiti predpise obeh tekmovanj, sicer predvideva, da bodo letos še veljali predpisi regionalnega prvenstva. Po teh naj bi eno mesto med evropsko elito pripadlo zmagovalcu rednega dela lige ABA, drugo zmagovalcu finalnega turnirja (če bo šlo za isto moštvo, 2. po rednem delu), naslednji najuspešnejši po ligaškem delu pa bi nastopil v kvalifikacijah za evroligo. Toda takšna razdelitev vlog bi prišla v poštev le v primeru, če bi Igokea izpolnjevala infrastrukturne (dvorana s 5000 sedeži) in druge pogoje (mednarodno letališče v oddaljenosti 100 km, dva hotela z vsaj štirimi zvezdicami ...) – in to pravočasno. Tretji člen dogovora med evroligo in ABA namreč poudarja, da mora to storiti do konca lige ABA (po 26 kolih), sicer bo stopil v veljavo nadomestni scenarij.

»Res je, Igokea ne bo izpolnila pogojev do zahtevanega roka. Njena dvorana Laktaši je premajhna, v predpisani bližini ni letališča z ustreznim številom mednarodnih povezav itd. Zato bo obveljala različica B-dogovora, podpisanega 1. marca. V evroligo se bosta uvrstila finalista zaključnega turnirja, mesto v kvalifikacijah pa bo pripadlo moštvu, ki bo poleg njiju najuspešnejši v rednem delu sezone. Naš finalni turnir namreč ne pozna tekme za tretje mesto,« je pojasnil predsednik ABA Rado Lorbek.

Ob njegovih besedah je lažje razumeti odločitev, da bo letošnji finalni turnir od 25. do 27. aprila priredila Igokea, ki bi po scenariju A že imela vstopnico za evroligo v žepu in bi si z organizacijo sklepne prireditve nakopala le stroške. Tako pa bo v domači dvorani dobila dodatno možnost, da si priigra mesto v evroligi. Seveda pa bodo tudi čez pet tednov aktualno vprašanje, ali ima primerno dvorano, letališče in hotele, enako pa velja tudi za drugega finalista in tretjega kandidata za smetano stare celine, denimo Radnički.

»Vsi klubi, ki se želijo uvrstiti v evroligo, morajo izpolnjevati naštete pogoje za licenco B. Toda v zdajšnjem primeru se bodo klubi vključili v postopek za registracijo za evroligo šele po koncu finalnega turnirja in bodo imeli več časa za povečanje zmogljivosti dvoran ali za iskanje nadomestnih prizorišč v drugih mestih. Kdor še vedno ne bo ustrezal merilom, bo moral prepustiti mesto naslednjemu. Vprašanje je, kako nizko bi še lahko posegli po lestvici, toda o tem ne bo odločala liga ABA, ampak delniška družba ECA, Euroleague Commercial Assets, ki skrbi za poslovno strategijo evrolige,« je poudaril Lorbek. V polfinalnih tekmah v dvorani Laktaši bo šlo torej na nož in lahko se primeri, da bo eden od parov Crvena zvezda – Partizan.