V Evropo da, kaj pa v ligo ABA?

Union Olimpija dobila tekmece v evropskem pokalu.

Objavljeno
10. julij 2015 09.01
Direktor KK Olimpije Matevž Zupančič, Ljubljana, 23,12,2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Globoko so si oddahnili pri Unionu Olimpiji. Ne le zato, ker jim je žreb v evropskem pokalu namenil premagljive tekmece, četudi sami še nimajo igralske zasedbe. S tem so namreč dokončno dobili zeleno luč za nastope v Evropi, četudi njihova usoda v ligi ABA še ni znana. V evropskem pokalu bi zdaj vsakršna sprememba za seboj potegnila (pre)velike posledice.

Še pred tednom so v evropskem pokalu moštva, ki so se vanj uvrstila prek lige ABA, vodili s posebnim zaznamkom in pripisom, da jim bodo udeležbo omogočili šele, ko bodo skupaj z regionalnim tekmovanjem izpolnila vse zahteve. »Kot so nam pojasnili, zdaj ni več bojazni za naše igranje v evropskem pokalu, v katerega smo se uvrstili na parketu in mislim, da bodo to spoštovali ne glede na vse 'kolobocije', ki se dogajajo v ligi ABA,« se je direktor Matevž Zupančič razveselil izplena žreba, ki je Ljubljančanom ob vrnitvi v zahodno konferenco evropskega pokala namenil Bilbao, Nanterre, Bonn in Trento, pa tudi Nymburk, ki pa je včeraj zaradi pritiskov FIBA na klub in češko zvezo že izstopil in dal prednost tekmovanju FIBA, zato bodo morali zanj še najti zamenjavo.

»Žreb nam je namenil kar nekaj klubov, ki že dalj časa uspešno nastopajo na mednarodni sceni. O Bilbau ni potrebno izgubljati besed, saj gre za španskega prvoligaša, ki je že vrsto let v vrhu evropske košarke. Mogoče bi si želel še kakšno atraktivno ime, predvsem zaradi publike, a vsekakor so to izjemno kakovostni tekmeci. O ciljih težko govorim, saj moštvo še sestavljamo. Verjamem, da bomo imeli zasedbo, ki bo željna dokazovanja,« razmišlja trener Gašper Potočnik. V Stožicah je ta čas najbolj aktualno vprašanje o usodi v ligi ABA, v katero lahko Olimpija pride le ob razširitvi z 12 udeležencev na 14. KZS je med tednom kot ena od odločevalk to podprla, vendar vse kaže, da bo regionalno tekmovanje ostalo enako kot v minulih letih. Še enkrat se je namreč potrdilo, da pri FIBA, pri kateri so zakuhali vso godljo, še nimajo pravih argumentov in mehanizmov, s katerimi bi največje klube zvabili na svoj breg. Vodilnim imenom evropske košarke so v zadnjih dneh namreč predstavili koncept nove evrolige in jih povabili k sodelovanju, a dobili odločen ne. Med drugim so ob tem na rep stopili tudi Srbom, saj so si novo evroligo zamislili kot tekmovanje 16 klubov in 30 kol, v katerem bi imeli stalno mesto le Real, Barcelona, Fenerbahče, CSKA, Maccabi, Olympiakos, Panathinaikos in Efes, še štiri mesta bi bila rezervirana za prvaka Italije, Nemčije, Litve in Francije, za preostala štiri mesta pa bi se drugi klubi potegovali v kvalifikacijah. Tudi vsi s področja nekdanje Jugoslavije.

»Po 15 letih obstoječe evrolige je očitno, da so klubi osnova vseh košarkarskih aktivnosti v svetu. Prepričani smo, da morajo zadržati lastništvo in nadzor nad tekmovanjem, zato se temu nismo pripravljeni odreči,« so v pismu, naslovljenem na generalnega sekretarja FIBA Patricka Baumanna, zapisali predstavniki enajstih klubov, med njimi vsi povabljeni, in prvi mož evrolige Jordi Bertomeu.