V evropskem duhu bi morali igrati tudi v Laktaših

Aleš Pipan meni, da se lahko Union Olimpija prebije v Evropo prek lige ABA, Krka drevi gosti Zadar in lovi četrto zmago.

Objavljeno
02. november 2013 12.20
Košarka Olimpija / Valencia 30.10.2013 Ljubljana Slovenija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Krka in Union Olimpija sta v novi košarkarski sezoni dosegli vsaka po tri zmage, prevladuje pa občutek, da Novomeščani igrajo veliko bolje. Iztržili so namreč maksimum v ligi ABA, v kateri želijo tudi po drevišnji tekmi z Zadrom ostati pod vrhom. Ljubljančani so medtem »evropsko naravnani«, v regiji pa še vedno upajo na prvi uspeh.

Glavno vprašanje pred slehernim nastopom Krke je: ali igra na domačem parketu ali v gosteh? V dvorani Leona Štuklja je namreč ugnala tri kakovostne tekmece, Budućnost, Partizan in Igokeo, v gosteh klonila proti Cedeviti (z 28 točkami razlike) in novinki Mega Vizuri, na nevtralnem igrišču pa izgubila superpokalni dvoboj z Unionom Olimpijo. Na zadovoljstvo novomeških navijačev bodo košarkarji Aleksandra Džikića drevi igrali doma, zato si lahko obetajo četrto zmago. Njihov gost Zadar namreč preživlja težke čase, po uvodni zmagi nad Szolnokom je nanizal štiri poraze kljub učinkovitim predstavam branilcev Marka Šutala, ki je pred tednom nasul Mega Vizuri 31 točk, in Marka Carja ter krila Iva Ivanova. Pred štartom pokala eurochallenge, v katerem bodo v torek gostili Ural Jekaterinburg, si Novomeščani želijo ohraniti obrambno čvrstost, ki jih je pripeljala do dosedanjih uspehov, in dvigniti napadalno raven. V tej sezoni jim pač še ni uspelo preseči magične meje 70 točk. Še najbolj so se ji z 69 točkami približali prejšnjo soboto proti Igokei, današnji tekmici Uniona Olimpije.

Nočna mora Ljubljančanov je sicer blažja po zmagi nad Valencio. Velikega tekmeca so položili na pleča s pičlimi 67 doseženimi točkami, kar pa je vendarle izenačenje njihovega strelskega rekorda sezone. Union Olimpija je svojevrsten paradoks: v treh kolih evropskega pokala je zbrala dve zmagi, le dve manj kot preostalih šest zastopnikov lige ABA skupaj (dve je dosegel še Radnički, po eno Budućnost in Cedevita), v regionalnem prvenstvu pa je prepričljivo zadnja. Po okrevanju Cedrica Jacksona, ki mu je resda sledila nova skrb, saj si je Nebojša Joksimović v finišu sredine tekme zvil gleženj, zato lahko povsem razumemo Aleša Pipana. Olimpijin trener je že nekaj minut po sredinem uspehu poudarjal, da je tekma z Igokeo za njegovo moštvo še veliko pomembnejša.

»V sredo smo dosegli prepotrebno zmago za dvig samozavesti. V Laktaše zato odhajamo z veliko željo, da prekinemo niz porazov v ligi ABA. Igokea je izjemno izkušena ekipa in za zmago bomo morali igrati pametno vso tekmo. Pokazati moramo agresivnost, željo in odločnost, ki nas je krasila proti Valencii, in ustaviti mete za tri točke gostiteljev. Joksimović je odpotoval z nami in upamo, da bo pripravljen na igro,« pravi Pipan, ki v prihodnjih tednih pričakuje »evropske« predstave tudi v ligi ABA. Zato niti ne razmišlja, da bi morala Union Olimpija, ki si je za osrednje bojno polje v sezoni izbrala prav ligo ABA, spremeniti načrte.

»Ne vidim razloga, da bi to storili že po petih porazih. Začeli smo res slabo, toda ostalo je še 21 kol in marsikaj se lahko spremeni. Začeti pa moramo zmagovati. Imeli smo precej smole, lahko bi ugnali Široki Brijeg in Crveno zvezdo, s čimer bi bile okoliščine drugačne, toda dolgo se ne bomo mogli sklicevati na pomanjkanje sreče. Pot do mest, ki prek regionalnega prvenstva vodijo v Evropo, so še vedno odprta,« ocenjuje Pipan.