V Franciji padli proti svojemu orožju

V drugem kolu košarkarskega evropskega pokala prepričljiv poraz Uniona Olimpije na gostovanju v Nanterru.

Objavljeno
22. oktober 2015 01.55
B. E., šport
B. E., šport
Nanterre – Po štirih zaporednih zmagah v ligi ABA in evropskem pokalu so košarkarji Uniona Olimpije le naleteli na boljšega. V Franciji so se želeli odločno postaviti po robu gostiteljem, a še zdaleč niso bili tako natančni kot v zadnjih nastopih, tako kot pred tednom proti Trentu pa v obrambi niso najbolje opravili svojega dela.

Igrati moramo pametno in tokrat od prve minute ustavljati akcije hitrih košarkarjev Nanterra, so zagotavljali Ljubljančani pred sinočnjim dvobojem 2. kola evropskega pokala. Ostali so pri besedah, saj so v uvodni četrtini prejeli 29 točk in gostiteljem omogočili, da so nabirali točke na najpreprostejši način: bodisi z nasprotnimi napadi po dobljenih žogah bodisi z dokaj neoviranimi poskusi za tri točke. Nasploh je prevladal občutek, da so aduti Gašperja Potočnika premalo resno upoštevali opozorila, da Američani v dresu Nanterra niso le odlični atleti, ampak tudi natančni strelci.

V prvih desetih minutah, v katerih je organizator igre Gerald Robinson vtkal 11 točk v vodstvo z 19:8 in 28:15, so tako zadeli štiri trojke, do glavnega premora pa je bil njihov izkoristek 7:18. Union Olimpija, ki je v zadnjih dveh tednih navduševala z odlično ostrostrelsko formo, je medtem ostala brez ene same trojke ob pičlih štirih poskusih, saj se je domače moštvo dobro pripravilo na njene zunanje strelce. Z nekoliko bolj agresivno obrambo in dobljenim skokom (do polčasa 19:12) ter točkami izpod obroča, s srednje razdalje in s prostimi meti (10:11) Save Lešića, Gregorja Hrovata in Mihe Lapornika pa je stožiška zasedba le pošteno znižala zaostanek na 32:36.

Prvo Olimpijino trojko je pomenljivo zadel Zack Wright, ki je v šestih kolih lige ABA zmogel le enkrat s sedmimi poskusi. Takoj nato je eno zadel še Lešić, toda to je bilo za dolgo tudi konec veselja. Ko so se Ljubljančani približali na 50:52, so se jim roke vnovič pošteno »skrajšale« in Nanterre jih je po krajšem nizu centra Mouhammadouja Jaiteha spet začel obdelovati z »njihovim« orožjem. Domači košarkarji so slednjič zadeli kar osem trojk več, kar jim je zmanjkalo za višanje vodstva, pa so dodali s protinapadi. Po vodstvu z 62:57 so izkoristili tudi pomoč tekmecev, ki so najprej izgubili glavo, kmalu nato pa še voljo do silovitejša odpora in pri 79:60 v 35. minuti je bilo jasno, komu bo pripadla zmaga. Union Olimpija je doživela prepričljiv poraz, čeprav je v drugem polčasu prejela normalno število točk (36) ter tudi na koncu prevladovala pri skokih (33:31) in izgubila eno žogo manj (16:17).

V zadnji tekmi v skupini A je nemški Oldenburg izgubil v Trentu, Klemen Prepelič pa je imel vendarle razlog za zadovoljstvo. Pogodbo, ki bi mu potekla konec tega meseca, so mu delodajalci podaljšali do konca sezone, tako da bo 11. novembra in 16. decembra igral proti Unionu Olimpiji.

Druga izida – Trento : Oldenburg 80:69 (Prepelič 6 za Oldenburg), Telekom Bonn : Bilbao 81:90; vrstni red: Nanterre 2:0, Bilbao, Union Olimpija, Trento in Telekom Bonn po 1:1, Oldenburg 0:2. V tretjem kolu bodo Ljubljančani gostili Telekom Bonn.