V košarkarsko hišo slavnih sprejeli tudi tri Evropejce

Posebna čast je na slovesni prireditvi v Springfieldu doletela tudi Francoza Tonyja Parkerja, Nemca Dirka Nowitzkega in Španca Pauja Gasola.
Fotografija: Dirk Nowitzki (na fotografiji s svojo družino) je pustil globok pečat v košarki. FOTO: Mike Lawrie/AFP
Odpri galerijo
Dirk Nowitzki (na fotografiji s svojo družino) je pustil globok pečat v košarki. FOTO: Mike Lawrie/AFP

Na slovenski prireditvi so v košarkarski hram slavnih v Springfieldu v ameriški zvezni državi Massachusetts sprejeli številne velikane te zanimive igre na parketu. V razredu 2023 so sloviti trener Gregg Popovich ter nekdanji imenitni košarkarji, Francoz Tony Parker, Nemec Dirk Nowitzki, Španec Pau Gasol in Američan Dwyane Wade, ter košarkarica Becky Hammon.

Štiriinsedemdesetletni Popovich je San Antonio Spurs med letoma 1999 in 2014 popeljal do petih lovorik v ligi NBA, ameriško reprezentanco pa do zlate kolajne na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2021. Trikrat so ga izbrali tudi za najboljšega trenerja v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Pri štirih zmagoslavjih Ostrog iz San Antonia je sodeloval tudi sijajni francoski organizator igre Parker, ki so ga leta 2007 izbrali tudi za najboljšega igralca končnice v ligi NBA.

V košarkarski hram slavnih je vstopil tudi Nowitzki. V dresu moštva Dallas Mavericks, za katero od leta 2018 igra tudi slovenski virtuoz Luka Dončić, je preživel kar 21 let, kar ni uspelo še nobenemu igralcu v ligi NBA.

Nemški velikan je zasedbo iz Teksasa leta 2011 popeljal do prvega in edinega naslova v najmočnejši košarkarski ligi na svetu in postal prvi Evropejec, ki so ga imenovali za najboljšega igralca sezone. To priznanje si je prislužil leta 2007, štiri leta pozneje pa je postal še najboljši igralec finalne serije.

Pau Gasol je bil član zmagovitih Jezernikov iz Los Angelesa v sezonah 2008/09 in 2009/10. FOTO: Mike Lawrie/AFP
Pau Gasol je bil član zmagovitih Jezernikov iz Los Angelesa v sezonah 2008/09 in 2009/10. FOTO: Mike Lawrie/AFP

Kolajne ima z vseh največjih tekmovanj

Gasol je prav tako pustil globoke sledi na košarkarski sceni. Bil je član zmagovitih Jezernikov iz Los Angelesa v sezonah 2008/09 in 2009/10, v ligi NBA pa je igral še za Memphis Grizzlies, Chicago Bulls, San Antonio Spurs in Milwaukee Bucks. V dresu španske izbrane vrste je osvojil številne kolajne na vseh največjih tekmovanjih, med drugim tudi zlato na svetovnem prvenstvu na Japonskem 2006.

Wade je kar 16 sezon igral za Miami Heat in v tem času postavil klubske mejnike v številnih košarkarskih prvinah, z zasedbo iz Floride pa je v letih 2006, 2012 in 2013 tudi trikrat zmagal v ligi NBA.

Med košarkarsko nesmrtne je vstopila tudi Becky Hammon. V času igralske kariere je šestkrat nastopila na tekmah največjih zveznic v ligi WNBA. Po koncu igralske kariere je zaplula v strokovne vode, ekipo Las Vegas Aces pa lani popeljala do končnega zmagoslavja v ligi WNBA.

V hram slavnih so sprejeli tudi nekdanje trenerje ameriške študentske lige NCAA in srednješolskih tekmovanj: Gena Keadyja, Garyja Blaira, Davida Hixona, Gena Bessa in Jima Valvana.

Preberite še:

Komentarji: