V sedmem poskusu jim je le odleglo

Košarkarji Uniona Olimpije končno prekinili črni niz v ligi ABA, Krka vnovič slabše v gosteh.

Objavljeno
11. november 2013 01.15
B. E., šport
B. E., šport
Szolnok – Kar 188 tekem je dobila Union Olimpija v ligi ABA, a ne pomnimo tolikšnega olajšanja, kot ga je prinesel sobotni uspeh na Madžarskem. Žrtev ne sodi med kapitalne, toda prva regionalna zmaga v sezoni je za nekaj časa odgnala strahove, ki so se naselili v Stožicah. Krka je medtem ostala zvesta tradiciji slabših predstav na gostovanjih.

»Tekmo smo nadzorovali od prve minute. V uvodni četrtini smo resda imeli nekaj težav v obrambi, ko pa so se naši fantje sprostili, smo stopnjevali ritem. Uspešno so se branili proti tekmečevemu 'pick'n'rollu', ustavili domače strelce na tri točke in bolje skakali pod obema obročema. S 14 napadalnimi skoki smo nadomestili marsikaj, priborili pa smo si tudi kopico nikogaršnjih žog,« je bil uspeha vesel Olimpijin trener Aleš Pipan, ki v Szolnoku ni imel pretiranih razlogov za skrb. Njegovi košarkarji so prevzeli vodstvo v 14. minuti (z 22:20) in rutinirano umirili domače košarkarje, ki sodijo med izrazite specialiste za nastope na domačem parketu. V tej sezoni so Madžarsko zapustili praznih rok vsi trije gostje (MZT, Široki Brijeg in Radnički) in v povprečju prejeli 84,3 točke, v prejšnji med drugimi Cibona, Partizan, Krka, Cedevita in Union Olimpija. Kar z 72:89 so Ljubljančani klonili 16. februarja v Szolnoku kljub 21 točkam Dina Murića in 17 Alena Omića.

Stožiška zasedba je tokrat dosegla točko manj kot ob takratnem neprijetnem porazu, Pipan pa je bil z iztržkom vseeno nadvse zadovoljen. Union Olimpija je prvič v regionalni sezoni dosegla več kot 66 točk, s čvrsto obrambo – tudi pri ustavljanju vodilnega strelca lige ABA Willieja Warrena – in zrelostjo v prelomnih trenutkih pa se je ognila neprijetnostim. Meti za tri točke (3:17, Szolnok 4:13) sicer niso bili zaveznik Ljubljančanov, zato pa so ob gladko dobljenem skoku (43:32) zadeli kar 14 metov za dve točki več kot gostitelji, ki so si reševali kožo s prostimi meti (22:27 – Olimpija 8:14). Pipanova četa je v 29. minuti prišla do vodstva s 56:42 s koši Deividasa Gailiusa in Jakova Vladovića ter odbila napad Szolnoka, ko se je približal na 51:56, pri 69:55 za njegovo moštvo pa si je oddahnil tudi Olimpijin strateg.

»Čestitke fantom, dali so vse od sebe, zmaga nam pomeni veliko spodbudo pred naslednjimi tekmami, na katerih lahko igramo še bolj odločno in samozavestno. Met od daleč nam še vedno ne gre najbolje od rok, saj naši najboljši strelci, kakršna sta Gailius in Sasu Salin, mečejo v krču. Ko se bodo docela sprostili in začeli zadevati, bomo igrali še bolje,« je zagotovil Pipan.

Napad boljši od obrambe

Precej manj razlogov za zadovoljstvo je imel njegov novomeški kolega Aleksandar Džikić, ki je med tekmo z MZT neredko pokazal, da ni zadovoljen s predstavo Krkinih košarkarjev. Ti niso pogrešali le poškodovanega organizatorja igre Malcolma Armsteada, temveč tudi marsikatero pomembno prvino. Zaradi vrzeli v obrambi je zvodenelo dejstvo, da je pet Krkinih košarkarjev doseglo dvomestno število točk in da je Jasmin Hukić (za dve 5:7, za tri 2:8) odigral najboljšo tekmo v sezoni, saj je kar šest igralcev MZT zmoglo več kot enajst točk. Domači so bili tudi bolj konkretni v napadu. Z dobrim kroženjem žoge so si priigrali kar 13 prostih metov več od Novomeščanov in jih prav toliko več tudi zadeli, ob tem pa so dobili skok s 30:26.

Krka je po obetavnem začetku in vodstvu z 21:13 vidno popustila, tako da si je MZT do polčasa priigral delni rezultat 26:10. V 25. minuti so Novomeščani že zaostajali s 36:50 in enajst minut pozneje s 55:69, serija Zvonka Buljana za znižanje na 70:74 v zadnji minuti pa je prišla prepozno. »V prvi četrtini smo igrali slabo. Našim košarkarjem sem moral dopovedati, da je njihov izbor metov zelo nelogičen in da v obrambi niso storili ničesar pametnega, preden so se začeli igrati bolje. Ko so se popravili v obrambi, bolje nadzorovali skok in napadali bolj potrpežljivo, je bil rezultat precej ugodnejši. Tako kot na prejšnjih tekmah smo veliko igrali pod koš, izsilili številne kontakte in osebne napake, ki so nam prinašale proste mete,« je poudaril trener MZT Vlada Vukoičić.