V Stožicah končno dočakali vzklike: Buba, Buba ...

Petrol Olimpija se je v 8. kolu lige prvakov oddolžila Strasbourgu in dosegla tretjo zmago, ki krepi upanje na napredovanje.

Objavljeno
13. december 2017 00.35
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Zmagali so v Madridu in Tivoliju, zato se je za košarkarje Petrola Olimpije že kar spodobilo, da so prišli do uspeha v Fibini ligi prvakov še v Stožicah. Sinoči so večji del dvoboja zaostajali za francoskimi podprvaki, v seštevku so vodili le pet minut in 41 sekund, a po razburljivem finišu ohranili možnosti za osvojitev enega od prvih štirih mest v skupini C in napredovanje v osmino finala.

Eduardo Brozovič

Obe moštvi sta morali nastopiti brez najboljših strelcev s prve tekme v Franciji. Gostje so se pred prihodom razšli z organizatorjem igre Michaelom Dixonom, hkrati pa še niso dočakali njegove zamenjave Deeja Bosta, ki je sezono začel pri Žalgirisu. Toda Ljubljančani so bili precej bolj oslabljeni. Talor Battle in Erjon Kastrati sta poškodovana, včeraj pa ni mogel igrati niti Gregor Hrovat, saj je obležal s trebušno viruzo.

Brez svojega kapetana je Olimpija dolgo igrala precej bolj nepovezano kot običajno. Od prve minute je sicer prevladoval občutek, da Strasbourg ni nepremagljiv in da bi se lahko gostitelji z dodatnim kančkom zbranosti in navdiha oddolžili tekmecem za poraz pred dvema mesecema (69:83), vendar iskrica nikakor ni hotela preskočiti. Po vodstvu z 9:8 in zaostanku 18:23 so vztrajno poskušali ujeti košarkarje francoskega moštva po bližnjici in se ujeli v pasti prenagljenih potez. V uvodnih 17 minutah tekme so zmogli le 22 točk, do glavnega premora pa niso veliko zalegli niti zaporedni trojki Jana Špana in Roka Badžima niti koši Jordana Morgana, saj si je Strasbourg pod vodstvom nekdanjega Olimpijnega branilca Zacka Wrighta pred tem priigral prednost 35:25.

V tretji četrtini je domača zasedba igrala precej bolj učinkovito in jo dobila s 26:23, zlata vredni pa so bili koši Dražena Bubnića, ki je podžgal soigralce in tudi gledalce. S stožiških tribun je tako prvič nasploh odmevalo »Buba, Buba«, navdušenje pa se je stopnjevalo, ko je Olimpija v 27. minuti prešla v vodstvo z 52:50 po dveh trojkah Domna Lorbka. Pot od uspeha pa je bila še dolga, saj je Strasbourg v 34. minuti znova vodil s 70:61. Nasmihala se mu je zmaga, toda po preglavicah proti domači conski obrambi, Bubnićevi trojki in zabijanju Devina Oliverja so gostielji prevzeli vodstvo s 73:72 in ga povišali na 78:73 dve minuti pred koncem. S kančkom sreče so ga tudi ubranili, saj je Wright zgrešil v zadnji sekundi.

»Igrali smo kot kot moštvo, a dolgo imeli težave, saj je Strasbourg znal kaznovati naše napake. V končnici smo le igrali bolje in si prislužili pomembno zmago. Osebno sem izkoristil priložnost, ki se mi je ponudila. Ne bi rekel, da sem igral odlično, zelo dobro pa že,« je ocenil Bubnić, eden od šestih Ljubljančanov z dvomestnim strelskim učinkom.

Strasbourgov strateg Vincent Collet je tudi francoski selektor, a sinoči ni zapustil Ljubljane tako zadovoljen kot leta 2013, ko je v Stožicah popeljal svoje ase do naslova evropskega prvaka. »Nismo igrali dobro, a bi morali izkoristiti svoje prednosti in zmagati. Vodili smo skoraj ves čas, a v odločilnih trenutkih omogočili gostiteljem preveč neoviranih metov. Olimpija je igrala s srcem in unovčila svojo vztrajnost,« je poudaril.

Drugi pari 8. kola v skupini C – Estudiantes : AEK 78:85, Banvit – Umana Venezia in Bayreuth – Rosa Radom danes; vrstni red: Umana Venezia 5:2, Strasbourg 6:2, Banvit in Bayreuth po 4:3, AEK in Estudiantes po 4:4, Petrol Olimpija 3:5, Rosa Radom 1:6.