V Stožicah padel rekord v asistencah

Cedevita Olimpija v 24. kolu lige ABA ugnala Mornar, Krka izgubila z Igokeo.
Fotografija: Jaka Blažič si je nabral devet asistenc. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Jaka Blažič si je nabral devet asistenc. FOTO: ABA

Košarkarji Cedevite Olimpije so v 24. kolu lige ABA premagali Mornar s 105:89 (30:28, 47:46, 75:61). S tem so prekinili niz treh porazov v ligi in se s petnajsto zmago vrnili na četrto mesto. Do konca rednega dela sta še dve koli; Ljubljančani bodo prihodnjo soboto gostovali v Novem mestu, v zadnjem kolu pa pri Ciboni.

Cedevita Olimpija, ki je z zmago proti Mornarju naredila uslugo tudi drugemu slovenskemu predstavniku v regionalnem tekmovanju Krki – ta se namreč za obstanek bori prav s črnogorskim klubom –, ima zmago prednosti pred Zadrom na petem mestu ter dve pred Mego, ki bo tekmo 24. kola igrala v ponedeljek proti Crveni zvezdi.

Cedevita Olimpija ima tako z Zadrom kot Mego slabše medsebojno razmerje. Četrtouvrščena ekipa bo v četrtfinalu na dve zmagi igrala proti peti ekipi na lestvici in imela prednost dvorane na morebitni tretji tekmi.

Varovanci trenerja Zorana Martića so tekmeca pričeli treti v drugi polovici tretje četrtine (68:57) in ga dokončno zlomili na začetku zadnje, ko se je razlika povzpela na 83:64. Izkazali so se s kolektivno igro – zbrali so 37 asistenc, kar je nov rekord lige ABA, najbolj razpoloženi v napadu pa so bili Jaka Blažič z 18 točkami (trojke 3:4), 9 podajami in 8 skoki (indeks 37), Alen Omić, ki je dosegel 20 točk (met 10:12) in DJ Stewart (17 točk, 6 skokov). Prejšnji rekord lige ABA po asistencah (34) sta si delili Crvena zvezda iz leta 2003 in Mega iz 2021.

Jan Špan je bil najboljši v dresu Krke. FOTO: ABA
Jan Špan je bil najboljši v dresu Krke. FOTO: ABA

Kvalifikacije z ABA 2

Košarkarji Krke pa so izgubili z Igokeo s 84:90 (21:27, 45:39, 61:67). Novomeščani so na gostovanju pri Igokei doživeli šesti zaporedni poraz, desetega na zadnjih enajstih tekmah in skupno dvajsetega v štiriindvajsetih nastopih. Dve koli pred koncem rednega dela ostajajo na zadnjem mestu, za Mornarjem, s katerim imajo sicer boljše medsebojno razmerje, pa zaostajajo eno zmago.

Prav v času tekme v Laktaših je v Srbiji zaokrožila informacija, da so se klubi, sicer tudi lastniki tekmovanja, poenotili glede bodoče strukture lige ABA po vstopu nove ekipe iz Dubaja. Tekmovanje bo štelo 16 klubov, kar je ključno za zadnji dve moštvi, ki se borita za obstanek. Po novem naj bi predzadnja ekipa zadržala status v elitni ligi ABA, zadnja, ki bi morala po zdajšnjih pravilih neposredno izpasti iz tekmovanja, pa bo igrala kvalifikacije s finalistom lige ABA 2.

Prvak lige ABA 2 bo napredoval v vsakem primeru, nobena država pa ne bo smela imeti več kot šest udeležencev v elitni ligi, kar pomeni, da če bosta oba finalista ABA 2 iz Srbije, bo zadnja ekipa iz elitne lige ABA igrala kvalifikacije z naslednjo ekipo, ki ni iz Srbije po rednem delu lige ABA 2.

Krka bo naslednji konec tedna gostila Cedevito Olimpijo, v zadnjem kolu pa bo gostovala pri Borcu.

Tekmo z Igokeo so Novomeščani izgubili v drugem polčasu. V tretjem delu igre so zaostali s 16:28, drugih dvajset minut pa so izgubili za dvanajst točk. Dobro predstavo je prikazal Jan Špan, ki je dosegel 23 točk (trojke 4:8) in imel 10 podaj.

Komentarji: