V Stožicah prvič tudi kapetan Dragić

Košarkarska reprezentanca na današnjem odprtem treningu že v polnem številu.

Objavljeno
01. avgust 2016 02.20
Alen Omić na tekmi EP v košarki med Slovenijo in Makedonijo,Zagreb Hrvaška 10.09.2015 [Košarka,šport]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Vadbena ciklusa v Rogatcu in Kranjski Gori ter deset delovnih dni s polno vnemo so preteklost, za slovensko košarkarsko reprezentanco se s selitvijo v Ljubljano začenja drugačno poglavje. Na današnjem treningu ob 17.30 v Stožicah, ki bo odprt za javnost, se ji bo pridružil kapetan Goran Dragić, že v petek pa jo v Celju čaka prva pripravljalna tekma s Portugalsko.

Potem ko je Igor Kokoškov črtal s svojega seznama organizatorja igre Domna Bratoža, krilo Luko Lapornika, krilnega centra Blaža Mahkovica in centra Tomaža Bolčino, se za nastop v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017 poteguje še 17 košarkarjev. Poleg Gorana Dragića, ki je moral pri datumu prihoda upoštevati pravila lige NBA, bodo od danes na voljo selektorju še Vlatko Čančar, Žan Mark Šiško in Luka Kraljević, ki so s soigralci osvojili 9. mesto na nedavnem EP do 20 let. Vsi trije so del prihodnosti slovenske košarke, zato je v žalosten opomin podatek, da so si našli klubsko zatočišče v tujini že rosno mladi. Prvi letos pri Megi Leksu v Srbiji, drugi že lani pri zagrebški Ciboni, tretji pri Jollyju iz Šibenika.

Glede na izkušnje in predstave v minuli klubski sezoni ni težko izluščiti, kdo bodo udarni aduti zasedbe. Težje bo izbrati 12 mož za uradne tekme. Med 17 izbranci so štirje organizatorji igre (G. Dragić, Jaka Klobučar, Šiško in Matic Rebec), trije visoki branilci (Jaka Blažič, Klemen Prepelič in Miha Lapornik), štiri krila (Zoran Dragić, Edo Murić, Mitja Nikolić in Čančar), trije krilni centri (Sašo Zagorac, Gezim Morina in Kraljević) ter trije centri (Gašper Vidmar, Alen Omić in Žiga Dimec). Od naštetih lahko marsikateri uspešno opravlja naloge na dveh igralnih mestih, kar bo za letošnjo pomlajeno reprezentanco velikega pomena. Na prvi pogled so denimo najšibkejša točka krilni centri, saj je moral že Jure Zdovc v zadnjih letih krpati vrzeli z Juretom Balažičem in Miho Zupanom v zrelem igralskem obdobju, in tudi Sašo Zagorac je debitiral v članskem državnem dresu pri 31 letih. Kot občasna rešitev se je ponujal še Edo Murić, kar zagotovo dobro ve tudi Kokoškov. Zaradi raznolikosti izbrane vrste, ki je pred leti imela kopico odličnih krilnih centrov (med drugimi Matjaža Smodiša, Erazma Lorbka, Boštjana Nachbarja in Uroša Slokarja), si pretirano ne beli glave.

»Nobeno moštvo ni popolno, preprosto moraš prikriti šibkejše točke in poudariti prednosti. Na devetih pripravljalnih tekmah bomo preizkusili vse košarkarje in vse kombinacije, najpomembnejši testi pa nas vendarle čakajo od 31. t. m. do 17. septembra v šestih kvalifikacijskih dvobojih s Kosovom, Bolgarijo in Ukrajino,« ocenjuje selektor, ki nestrpno pričakuje na treningih Gorana Dragića. »Športno moštvo je živa materija in že en igralec lahko veliko spremeni, kaj šele, če je takšnega kova, kot je Goran. Njegov vpliv bo viden že na treningih, da ne govorim o tekmah. On bo dajal ton naši igri, ki bo morala biti dinamična in energična, s takšno se je slovenska reprezentanca vedno odlikovala. Imamo gibljive košarkarje, ki bodo lahko narekovali visok ritem in igrali karseda agresivno v obrambi,« pravi.

Za razliko od prejšnjih selektorjev, ki so morali paziti tudi na državno poreklo kandidatov, Kokoškov nima tovrstnih preglavic. Edini naturalizirani košarkar med njegovimi izbranci je Alen Omić, saj je FIBA že leta 2012 odločila, da lahko Morina, rojen v kosovski Suhareki, igra za reprezentanco kot Slovenec. Omić si je na lanskem eurobasketu (povp. 8,7 točke in 5,2 skoka) in SP 2014 (7,7 točke in 5,4 skoka) delil centrske minute s Slokarjem, letos bo njegov »partner« Gašper Vidmar, ki je zaradi zdravstvenih težav doslej igral le na EP 2007 in 2013 ter SP 2010.

»Pričakujem, da se bova dobro ujela in da bom še napredoval, tako kot sem pod vodstvom Jureta Zdovca. Zelo sem mu hvaležen, saj mi je pomagal, da sem se ustalil v reprezentanci na SP 2014 na 'moji' Gran Canarii, kjer sem nato storil še velik korak naprej v karieri pod okriljem slovitega trenerja Aita Garcie Renesesa,« poudarja 24-letni Bošnjak s slovenskim potnim listom, ki se je v minuli sezoni izkazal s povprečjem 12 točk in 6,8 skoka v španski ligi, uvrstil pa se je tudi v najboljšo peterko evropskega pokala (14 točk in 7,6 skoka), v katerem se je njegovo moštvo prebilo v polfinale. »Naslednja postaja je turški Anadolu Efes, pri katerem bo moj trener prav tako uveljavljeni Velimir Perasović. Kajpada se zelo želim izkazati tudi v reprezentanci pod taktirko Igorja Kokoškova. S trenerji imam očitno srečno roko,« pravi Omić.