Večer rekordov v NBA: Memphis do najvišje zmage vseh časov

Košarkarji Memphis Grizzlies so s kar 152:79 premagali Oklahomo in postavili nov rekord lige NBA. Toronto brez Gorana Dragića ugnal šampionski Milwaukee.
Fotografija: John Konchar se je v dvorani FedExForum namenil proti košu mimo Paula Watsona. FOTO: Justin Ford/USA Today Sports
Odpri galerijo
John Konchar se je v dvorani FedExForum namenil proti košu mimo Paula Watsona. FOTO: Justin Ford/USA Today Sports

Memphis Grizzlies so postavili nov rekord lige NBA, potem ko so dosegli zmago z najvišjo razliko v celotni zgodovini tekmovanja. Oklahoma City Thunder so v domačem Tennesseeju osramotili z neverjetnimi 73 točkami razlike (152:79). Prejšnji rekord so držali Cleveland Cavaliers od leta 1991, ko so s 148:80 premagali Miami. Kar devet košarkarjev Memphisa je doseglo deset oziroma več točk, prvi strelec je bil Jaren Jackson mlajši s 27 točkami, prvi zvezdnik grizlijev, branilec Ja Morant, sploh ni igral.

»Človek, občutek je izvrsten. Izvrstno je biti v zgodovinskih knjigah, še posebej pred tvojimi domačimi gledalci. To nam je uspelo od prvega pa do 15. igralca. Vsi so prispevali svoj delež, vsi so igrali na nož in vsi smo dobili priložnost. To je vedno blagoslov. Vedeli smo, kaj moramo storiti brez Moranta. Da moramo stopiti v ospredje,« je povedal organizator igre De'Anthony Melton.

Ob polčasu na semaforju 72:36

Grizliji so postavili rekord franšize z 62,5-odstotnim metom. Melton je dosegel 19 točk, sledila sta še Santi Aldama (18) in John Konchar (17), vsi s klopi. Ob polčasu je bil izid 72:36, Memphis pa je prednost neusmiljeno višal do samega konca in v nekem trenutku vodil tudi za 78 točk, kar je bila najvišja razlika po sezoni 1996/97. Ne gre pozabiti, da so bili košarkarji Oklahome blizu neslavnemu rekordu že maja, ko so proti Indiana Pacers že zaostajali s 67 točkami, a na koncu izgubili s 57.

»Ni nujno, da nocojšnji večer predstavlja to, kar smo. Mislim, da smo to gotovo pokazali s tekmovalnega vidika,« je ostal prepričan trener poražene Oklahome Mark Daigneault. Krilni center Mike Muscala je bil bolj neposreden. »Nismo se borili, jasno. Raje vidiš, da kloniš z borbo. Raje kloniš, ko igraš kot ekipa,« je dejal. Ekipa Oklahome je iz igre metala 33-odstotno, Lu Dort je dosegel 15 točk.

»Ta rekord, to je res lepa stvar. Ponosen sem na fante, ki niso razmišljali drugače v drugem delu, grizli so naprej kljub visoki prednosti. Ves čas so bili osredotočeni na igro in motivirani, kar je sicer naš cilj na vsaki tekmi. Izredno igro so prikazali tako v napadu kot tudi v obrambi,« je bil ponosen trener Taylor Jenkins.

Toronto ugnal prvake

Toronto Raptors so brez Gorana Dragića, ki je pred časom prejel posebno dovoljenje za začasno odsotnost, doma premagali branilce naslova Milwaukee Bucks s 97:93. Phoenix Suns so zabeležili že osemnajsto zaporedno zmago in postavili nov rekord franšize, tokrat so v svoji domači dvorani ugnali Detroit Pistons (114:103). Toronto je končal niz osmih zmag branilcev naslova. Zanje ni igral grški zvezdnik Giannis Antetokounmpo, ker ima poškodovano stegensko mišico. Fred VanVleet je v vrstah domačega moštva dosegel 29 točk, Jrue Holiday se je pri Milwaukeeju izkazal s 26 točkami in 8 asistencami.

Igralci Phoenixa pa so po devetnajsti zmagi ob treh porazih sedaj sami na čelu lige. Eno zmago manj ima ob prav tako treh izgubljenih dvobojih tokrat prosta ekipa Golden State Warriors. Košarkarji Chicago Bulls so v New Yorku ugnali Knicks s 119:115 in so na drugem mestu na vzhodnem delu, kjer zaostajajo le za Brooklyn Nets. San Antonio Spurs so s 114:83 v Portland odpravili Trail Blazers.

Za Phoenix je kar sedem košarkarjem doseglo vsaj deset točk, največ, 34, jih je sicer na tekmi prispeval Detroitov Jerami Grant, po 19 pa pri Phoenixu Cameron Johnson in Cameron Payne.

Četrtkovi izidi:

Toronto Raptors : Milwaukee Bucks 97:93
(Gorana Dragića ni bilo v ekipi.)

New York Knicks : Chicago Bulls 115:119
Memphis Grizzlies : Oklahoma City Thunder 152:79
Phoenix Suns : Detroit Pistons 114:103
Portland Trail Blazers : San Antonio Spurs 83:114

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: