Ivo Daneu prejel zlati red za zasluge

Predsednik Borut Pahor odlikoval Iva Daneva za izjemne športne dosežke in spodbudo mladim rodovom košarkarjev.

Objavljeno
19. avgust 2013 13.09
Odlikovanje Daneu
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Brdo pri Kranju - Legendarni košarkar Ivo Daneu je danes na Brdu pri Kranju iz rok slovenskega predsednika Boruta Pahorja prejel visoko odlikovanje, zlati red za zasluge. Med športniki so si ga pred njim zaslužili že Miroslav Cerar, Petra Majdič, Dejan Zavec in pred kratkim, na dan državnosti, tudi Tina Maze.

Danes 75-letni Daneu je zlati red za zasluge dobil za izjemne športne dosežke, spodbudo mladim rodovom košarkarjev in drugih športnikov ter uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču. Na slovesnosti so bili navzoči člani zlate jugoslovanske generacije, ki je leta 1970 osvojila naslov svetovnih prvakov, posebno presenečenje za nagrajenca pa je bil nastop njegove najljubše pevke Nuše Derenda, ki je zapela zimzeleno Poletno noč.

Športno kariero je Daneu začel leta 1949 v rodnem Mariboru in jo nadaljeval pri AŠK Olimpiji, s katero je osvojil šest naslovov jugoslovanskega prvaka. V dresu z državnim grbom je odigral 209 dvobojev, kariero pa sklenil leta 1972. Dve leti prej je pred domačimi navijači v Ljubljani postal svetovni prvak, na SP je bil še dvakrat srebrn (1963, 1967), s srebrom se je okitil tudi na olimpijskih igrah v Mehiki (1968), na evropskih prvenstvih pa je vknjižil štiri odličja: tri srebrna in eno bronasto. Leta 1967 so ga izbrali tudi za najboljšega športnika leta v Jugoslaviji.

Odlikovanje sodi v sklop aktivnosti Košarkarske zveze Slovenije, ki je pripravila snidenje zlate generacije košarkarjev s SP 1970. V Ljubljani so se 43 let po tem veličastnem uspehu srečali Ranko Žeravica, Lazar Lečić, Dragutin Čermak, Nikola Plečaš, Petar Skansi, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Aljoša Žorga, Boris Kristančič in seveda najboljši slovenski košarkar vseh časov Ivo Daneu, od leta 2007 tudi član Mednarodnega košarkarskega hrama slavnih.

Pred Danevom sta letos tovrstno državno priznanje prejela že Tina Maze in Športno društvo Narodni dom (ob 150. obletnici delovanja).

V spodnjem videoposnetku si oglejte kratek izsek iz dvoboja Jugoslavije in ZDA, ki so ga leta 1970 dobili Ivo Daneu in soigralci in si s tem zagotovili naslov svetovnih prvakov.