Ko je Goran Dragić omehčal še klub, je bila odločitev lahka

Goran Dragić bo del priprav na SP v Španiji opravil po individualnem programu, čeprav bi raje ves čas treniral z ekipo.

Objavljeno
27. maj 2014 15.15
Posodobljeno
27. maj 2014 15.15
Dragić
Tanja Volarič, šport, video A. O.
Tanja Volarič, šport, video A. O.

Pred tremi tedni, ko ste sedeli v istih prostorih, vaše besede glede nastopa za reprezentanco niso zvenele zelo optimistično. Nikoli ni bila sporna vaša želja, a vodili so vas drugi razlogi. Kaj se je v teh treh tednih spremenilo?

Spremenilo se je veliko stvari, dobil sem potrdilo, da moj gleženj lepo napreduje, da sem zdrav, da nisem v nevarnosti ali da bi se lahko bal težje poškodbe. Pogovarjal sem se z ženo doma, tako ali tako bi moral sredi avgusta v Ameriko in tam trenirati. Maja in Mateo pa bi ostala tukaj, kar bi pomenilo, da ju mesec dni in pol ne bi videl. Tudi to je pripomoglo k odločitvi. Pogovoril sem se tudi s KZS. Prejšnjo sezono sem bil utrujen, a to SP bo krajše, tudi priprave bodo zame malo krajše. Tudi s klubom sem govoril in jim predstavil celotno zgodbo ter jih omehčal. Na koncu je bila odločitev lahka.

Glede na medijske zapise v ZDA klub ni bil naklonjen nastopom za reprezentanco. Pravite, da ste jih omehčali, to pomeni, da imate zelo močno besedo kot prvi zvezdnik v klubu.

Delodajalci ti ne morejo prepovedati igranja za reprezentanco, njihova skrb pa je seveda zdravje. Oni te plačujejo, vložili so veliko denarja, seveda si želijo, da zdrav začneš sezono. Glede tega jih razumem. Zdi se mi tudi dobro, da se o tem pogovorita tudi KZS in vodstvo pri Phoenixu, da naredimo načrt. Če vprašate mene, bi treniral z ekipo od prvega do zadnjega dne. Toda tega ne morem zaradi delodajalca. Konec koncev pa se v Phoenixu vseeno dobro zavedajo tudi, da sem imel dobro sezono tudi zaradi reprezentance. Da sem bil dobro fizično in psihično pripravljen, da sem imel veliko tekem za sabo in že bil v pravem ritmu. To pričakujemo tudi v tej sezoni, jaz le upam, da se bo vse srečno izšlo brez poškodb.

Phoenix najbrž povsem blagohotno le ni sprejel vaše odločitve. Kakšne pogoje konkretno so postavili?

Pogoji so se nanašali predvsem na treninge in pripravljalne tekme: da se zame čim bolj skrajšajo priprave in da ne odigram toliko tekem. A če gledam z vidika reprezentance, mislim, da pa to vseeno je pomembno, da se ustvari kemija v ekipi. Bomo videli, sem v položaju, ko moram ugoditi obema stranema. Upam, da bomo našli zlato sredino in da bomo vsi zadovoljni.

Phoenix si seveda ne želi, da bi se v klub vrnili iztrošeni. Kako boste to uskladili z vašo veliko željo, da na vsaki tekmi daste vse od sebe?

Mislim, da sem se tega že naučil v tej sezoni, kdaj vzeti pavzo in kdaj trdo trenirati. Bilo je toliko tekem, da sem med sezono pravzaprav treniral zelo malo, večino časa sem preživel na masažnih mizah. Mislim, da deset tekem na SP ne bo težava. Tekme te ne iztrošijo tako kot priprave. Dva meseca se pripravljamo za le 15 dni prvenstva.

Se vidite v reprezentanci v enaki vlogi kot lani, ko ste bili lokomotiva ekipe?

Osebno da, tako mi je rekel tudi selektor. Ne bom poveljeval, kako igrati, želim si le, da igramo takšno košarko kot lani, ko smo vsi uživali, vsak posameznik je prišel do izraza. Morda bo na meni nekaj več pritiska, a mislim, da sem tega že dobro navajen iz klubske sezone in lanskega EP, da se s tem ne bom obremenjeval. Smo celota, ne le en igralec, vsi si moramo pomagati in delati za dobro reprezentance.

Poslali ste tudi apel Benu Udrihu, naj se pridruži reprezentanci.

Odkar sem prišel v Slovenijo, se z Benom nisem slišal. Če želi igrati, ga bom pričakal z odprtimi rokami, a odločitev je Juretova, on bo določil seznam igralcev. Zadnjih nekaj sezon igram po 38 minut na tekmo, zato zame naporen ritem ne bo nič novega, je pa vedno lepo imeti menjavo, da te spočije za naslednjo tekmo. Če bi prišel Beno, mislim, da ne bi bil le moja menjava, temveč, da bi igrala skupaj.

Do začetka priprav boste imeli še nekaj napornih tednov. Je košarkarski kamp, ki ga pripravljate, zahteven projekt?

Veliko ljudi imam okoli sebe, ki zdaj že delajo v organizaciji, moje delo bo vezano predvsem na tabor. Zelo se veselim. Kamp bo potekal od 29. 6. do 5. 7., prišlo bo 75 otrok, učili se bomo angleščino, preizkušali druge športe, prišli bodo košarkarji invalidi, obiskali nas bodo Rašo Nesterović, Marko Milič, Anže Kopitar. Cilj tega kampa na Rogli je, da se imamo vsi super in da spoznavamo nove ljudi, nove prijatelje.