košarkar Jack Taylor spet presegel stotico

Ameriški košarkar Jack Raylor, član moštva kolidža Grinnell, je v dvoboju z zasedbo Crossroads zmogel kar 109 točk.

Objavljeno
18. november 2013 23.04
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Jack Taylor je mlad košarkar, za katerega ni večina še nikdar slišala. Ameriški organizator igre, ki je pretekli mesec dopolnil 23 let, je član študentskega moštva kolidža Grinnell, znan pa je predvsem po tem, da rad (in uspešno) zaključuje akcije. V nedeljo je njegova zasedba v drugem kolu nove sezone s 173:123 odpravila kolidž Crossroads, Taylor pa je prispeval - reci in piši - kar 109 točk, pa čeprav je igral zgolj 29 minut! Iz igre je metal 35:70, iz 48 poskusov je zadel kar 24 trojk, natančen je bil tudi pri prostih metih (15:17). Najbolj razigran je bil v začetku drugega polčasa, ko je v pičlih devetih minutah nanizal kar 53 točk! Že na prejšnji tekmi ameriškega univerzitetnega prvenstva NCAA je komaj 177 centimetrov visoki košarkar nakazal, da je v izjemni formi, saj je prispeval 71 točk. Oba dosežka pa se skrijeta pred njegovim rekordom, ki ga je vknjižil pred skoraj natanko letom dni v obračunu z moštvom Faith Baptist. K zmagi Grinnella s 179:104 je namreč prispeval kar 138 (!) točk, iz igre je metal 52:108, zadel je tudi 27 trojk.

»Fant je rojen strelec, zato sem mu dal dovoljenje, da ima lahko žogo v svojih rokah še več kot v prejšnjih sezonah,« je pojasnil njegov trener David N. Arsenault. »Enako kot že lani tudi tokrat ne bi zmogel takšnega dosežka brez pomoči soigralcev, ki jim precej dolgujem. Moj rezultat je le odraz ekipnega truda,« pa je poudaril Taylor.

Še malo statistike: edini košarkar v zgodovini, ki je dosegel natanko sto točk v obračunu lige NBA, je bil Wilt Chamberlain 2. marca 1962, ko je njegova Philadelphia z neverjetnih 169:147 odpravila moštvo NY Knicks. Wilt je tedaj stotim točkam dodal še kar 25 skokov. V ameriški študentski ligi je doslej zabeleženih šest stotic, štiri med njimi so z letnico 1954 ali starejše, obe preostali pa je v zadnjem letu dni vpisal Taylor.