Z Bečirovičem v dolgo vrsto za evropske vozovnice

Krka bo danes gostila Radnički v domala popolni igralski zasedbi, Union Olimpija v Smederevo po reprizo tekme s Partizanom.

Objavljeno
15. marec 2014 12.54
Igralec Uniona Olimpije Deividas Gailius (C) št.13 na košarkarski tekmi med Unionom Olimpijo in Mega Vizuro v mednarodni Ligi ABA. Ljubljana 8.decembra 2013.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Pred zadnjimi tremi koli lige ABA je jasno, da bo prvo mesto pripadlo Crveni zvezdi, saj ima dve zmagi naskoka pred Cedevito in prednost v medsebojnih tekmah. Po predpisih bo torej lahko gostila finalni turnir, na katerem tretjo sezono zapored ne bo slovenskega moštva.

Košarkarji Krke, ki zaostajajo za četrtim mestom za pet zmag, in Uniona Olimpije z dodatno točko primanjkljaja se lahko potegujejo predvsem za skupno dobro. Če bodo ubranili zmago prednosti pred Igokeo in Širokim Brijegom na nacionalni lestvici, bodo Sloveniji priigrali pravico do tretjega moštva v ligi ABA. Novomeščane žene tudi lokalno rivalstvo, saj na regionalni ravni še nikoli niso prekosili Ljubljančanov. V zadnjih treh nastopih bo Krka dvakrat igrala doma (proti Radničkemu in Szolnoku) ter prihodnji konec tedna gostovala v Stožicah, medtem ko Union Olimpijo čakata še tekmi v Smederevu in Zadru. Po optimalnem scenariju bi lahko torej skupaj prilezli do 24 zmag, dveh več kot lani ali ene več kot v sezoni 2011/12. Dodatno leto poprej pa sta se lahko pohvalili s 34 zmagami.

Krko danes čaka revanša z Radničkim, ki je bil 7. decembra uspešnejši s 84:77 (Lešić 29, Mlađan 17, Seeley 12; Klobučar 15, Booker 13, E. Murić 12). Srbi so v zadnjih šestih kolih doživeli pet porazov in zdrsnili na 11. mesto, zato se še niso otresli strahu pred izpadom, trener Novomeščanov Aleksandar Džikić pa opozarja tudi na njihov neugodni ustroj: »Radnički nam ne ustreza, saj ima v rotaciji pet zunanjih košarkarjev in tri centre, ki vsi igrajo z obrazom obrnjeni proti obroču. Pri nas je takšen le Chris Booker. Vseeno se bomo trudili do konca, saj upamo, da bi se lahko z devetega mesta povzpeli na sedmo, ki naj bi predvidoma vodilo v evropski pokal.« Džikić, ki bo prihodnji teden popeljal moštvo na tradicionalne priprave pred vključitvijo v ligo Telemach, tokrat računa na domala popolno zasedbo: »Tomaž Bolčina bo zagotovo igral, prav tako Sani Bečirovič. Podobno kot Jasmin Hukić še ni popolnoma pripravljen, ampak oba znata igrati v takšnem ritmu. V tej sezoni žal ne bo pomemben dejavnik le dolgo poškodovani Malcolm Armstead.«

Olimpija je v Stožicah prekosila mlado moštvo Mega Vizure z 88:75 (Salin 20, Omić 16, Gailius 13; Jokić 20, Varda 14, Luković 12). Prijetno presenečenje sezone se je pred tremi tedni okrepilo z izkušenim krilnim centrom Novico Veličkovićem in je v dobri formi, toda Aleš Pipan pričakuje, da bodo njegovim košarkarji drevi igrali tako kot pred tednom proti Partizanu: »V Smederevo smo odpotovali dobro pripravljeni, pogrešamo le Dražena Bubnića, ki bo potreboval še en mesec okrevanja. Še vedno imamo možnost za preboj na sredino lestvice in Mega Vizura je naš neposredni tekmec za ta mesta. Gre za nadarjeno ekipo, ki brez rezultatskega pritiska goji všečno in hitro igro. Pod košema moramo zaustaviti Vardo, na zunanjih položajih pa dirigenta Vasilija Micića.

Pari 24. kola lige ABA, danes: Krka – Radnički (17), Mega Vizura – Union Olimpija (21), MZT – Široki Brijeg (19), Zadar – Crvena zvezda (19); ponedeljek: Cedevita – Budućnost (18), Igokea – Cibona (20.45); Partizan – Szolnok preloženo; 1. kolo lige Telemach za obstanek, danes: Maribor Nova KBM – Tajfun (19), Elektra – Grosuplje (20), Portorož – Slovan (20).