Z lesenimi rokami je vse veliko težje

Košarka: Krka v četrtem kolu lige ABA gosti Igokeo, Union Olimpija v Kragujevcu.

Objavljeno
25. oktober 2013 21.44
Krka vs Union Olimpija. Na sliki Kodi Jerome Augustus(24) Lucija, 02.10.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Ob začetku prejšnje sezone lige ABA, ki za Slovence ni bila blesteča, sta bili Krka in Union Olimpija na vrhu lestvice s po tremi zmagami v uvodnih štirih kolih. Letošnji skupni iztržek je pičli dve zmagi, za kateri so poskrbeli Novomeščani, ki imajo tudi drevi lepše možnosti za uspeh, čeprav bodo gostili senzacijo prejšnjega leta Igokeo.

Ni potrebna pretirana analitična pronicljivost, da ugotovimo, zakaj sta naši vodilni moštvi manj uspešni kot lani in zaostajata za pričakovanji. Zaradi neučinkovitosti. Union Olimpija je na zadnjem mestu po številu doseženih točk s poraznim povprečjem 56,5, Krka na predzadnjem z 62,5 točke na tekmo, na dnu pa sta tudi po izkoristku metov. Ljubljančani so zadnji pri poskusih za dve točki (39,5 %) in prostih metih (komaj 51,2 %) in 12. med 14 ekipami pri trojkah (26,3 %), ob tem pa četrti po številu izgubljenih žog na tekmo. Novomeščani pa so 13. pri metih za dve točki (44,6 %), 11. za tri (27,3 %) in 11. pri prostih metih (63,8 %). Če ne bi v glavnih vlogah v obeh zasedbah prevladovali tujci, bi lahko pomislili, da je nekaj narobe s slovenskimi rokami in glavami, tako pa so razlogi za napadalno jalovost precej širše narave. Še posebej Olimpijini, saj je v prvih štirih regionalnih kolih le šest košarkarjev doseglo več kot deset točk – v seštevku.

Obe slovenski zasedbi se bosta drevi pomerili z močno spremenjenima tekmecema. Tako Igokea kot Radnički sta namreč zadržali le po štiri košarkarje iz prejšnje sezone, kar jima je doslej zadostovalo za identičen iztržek 2:2 v ligi ABA in neprepričljiv štart v evropskem pokalu. V dveh kolih je do zmage prišel le Radnički, ki je v sredo doma ugnal finsko moštvo Bisons Loimaa z 92:89. Oviri torej še zdaleč nista nepremagljivi. »Res je, da je Igokea slabše začela. Toda po prihodu organizatorja igre Nemanje Gordića se je njena igra precej popravila, o čemer pričata zmagi nad Mega Vizuro in Radničkim, ob katerih je obakrat dosegla po 91 točk. Če ji dovoliš, da se razigra, je lahko zelo neugodna, zato moramo igrati tako agresivno kot proti Partizanu. Naš edini cilj je namreč zmaga, saj bomo igrali v domači dvorani. Uspehi v gosteh bodo prišli, ko bomo zaživeli kot ekipa,« ocenjuje izkušeni Krkin adut Jasmin Hukić.

Košarkarji Uniona Olimpije so po porazu z Asvelom odpotovali iz Francije neposredno v Kragujevac, kjer so se soočili z novimi težavami. Potem ko sta virozo prebolela Sasu Salin in Dragiša Drobnjak, je včerajšnji trening izpustil Kodi Augustus in njegov nastop je vprašljiv. Trener Aleš Pipan se zaveda, da bo najtrša ovira za njegovo moštvo Mouphtaou Yarou, v ZDA šolani center iz Benina, ki je trenutno najbolje ocenjeni igralec, prvi skakalec (povp. 11,7) , peti bloker in osmi strelec (13,5) lige ABA. »Naši gostitelji so sestavili solidno zasedbo, a so premagljivi. Ne moremo biti zadovoljni s štirimi porazi v regionalnem prvenstvu, prav tako pa naša igra ni takšna, kakor bi se spodobilo za Olimpijo. Napredek pri nekaterih prvinah je opazen, zato je počasi napočil čas za zmago. In to ne le za eno, pomembno je, da začnemo zmagovati kontinuirano. V obrambi moramo preprečiti 'pick'n'roll' Radničkega in njegove mete za tri točke, pri katerih je še posebej nevaren,« razmišlja Pipan.

Pari 5. kola lige ABA, danes: Radnički – Union Olimpija (19), Krka – Igokea (21), Cibona – Cedevita (17), Zadar – Mega Vizura (19); nedelja: MZT – Partizan (17), Široki Brijeg – Budućnost (19); ponedeljek: Crvena zvezda – Szolnok (20.30).

Pari 2. kola lige Telemach, danes: Helios – Portorož, Zlatorog – Grosuplje, Hopsi – Elektra, Rogaška – Maribor Nova KBM (vse ob 19. uri); odigrano sinoči – Slovan : Tajfun 72:67.