Z Madžari so opravili, ko so oživele tribune

Slovenska košarkarska reprezentanca v drugi pripravljalni tekmi pred EP zaostajala še v 27. minuti, a prepričljivo zmagala.

Objavljeno
05. avgust 2017 02.35
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Maribor – Drugi pripravljalni tekmec slovenske reprezentance na poti do evropskega prvenstva je bil bistveno zahtevnejši kot ruski študenti, a še vedno prešibak. Naši košarkarji so bili kos tako Madžarom (resda brez njihovega zvezdnika Adama Hange) kot vročini v dvorani Tabor in na koncu celo prišli do prepričljive zmage, čeprav še zdaleč niso blesteli. Naslednja ovira bo že jutri Češka.

Jaka Lakovič, nedavno nepogrešljivi kapetan slovenske izbrane vrste, zdaj desna roka selektorja Igorja Kokoškova, se je pred dvobojem zagotovo spomnil, kako se je njegov rod opekel z Madžari. V Kaposvarju je 19. avgusta 2004 izgubil v pripravljalni tekmi z 79:84, čeprav je imel v izobilju asov. V začetni peterki so poleg Lakoviča igrali Beno Udrih, Sani Bečirovič, Ivica Jurković in Rašo Nesterović, s klopi so prihajali na parket Boštjan Nachbar, Marko Tušek, Uroš Slokar in drugi, gostitelji pa so nastopili brez svojih tedanjih ključnih mož Roberta Gulyasa in Kornela Davida. Tudi sinoči v Mariboru resda še ni šlo tako tekoče, kot so si želeli navijači, a dvoma o zmagovalcu vendarle ni bilo. In tudi časa za popravke je več kot dovolj.

Kokoškov tokrat ni mogel računati na Anthonyja Randolpha, saj je zaradi poroke odpotoval v domovino, v 14-članski igralni kader pa ni uvrstil niti Erazma Lorbka in Mihe Lapornika. Z močno spremenjenim moštvom v primerjavi z Rogaško Slatino – z Goranom Dragićem za krmilom, Gašperjem Vidmarjem pod obročema in z njim v centrski navezi znova Edom Murićem – je slovenska zasedba razumljivo doživela krajši košarkarski zastoj, ki ga je sprva pomagal prebroditi najmlajši. Luka Dončić je dosegel 11 točk že do vodstva s 16:13, drugi pa so bili precej manj razpoloženi, zato so pogosto zvodenele domiselne in nesebične akcije »notri-ven«. Met z zunanjih položajev pač ni bil zaveznik Slovencev, za tri točke je v prvih treh četrtinah zadel le Dončić (4:5), drugi so skupaj metali 0:10. Šele v finišu je Klemen Prepelič pristavil dve trojki.

Gostje so zato dokaj hitro vzpostavili ravnotežje, na kakršnega morda niti niso računali. V 14. minuti so pod vodstvom svojega natančnega kapetana, visokega branilca Davida Vojvode, celo prevzeli vodstvo z 28:27. Da so tekmo vzeli zelo resno, pa je pokazal tudi njihov selektor Stojan Ivković. Črnogorski strateg si je sredi druge četrtine prislužil izključitev, ko sta se moštvi ob polčasu podali na posvet v slačilnici, pa še izključitev, saj je enemu od sodnikov vrgel žogo v glavo.

V prvih 20 minutah je priložnost v slovenski izbrani vrsti dobilo enajst košarkarjev, presedeli so jih organizatorja igre Aleksej Nikolić in Žan Mark Šiško ter krilni center Jan Kosi. Slednja sta tudi v nadaljevanju dolgo čakala na selektorjev klic. Rutinerji so namreč še naprej iskali pravšnjo valovno dolžino, Madžari pa so se trudili dokazati, da se niso kar tako uvrstili na eurobasket prvič po letu 1999; in to brez poraza v kvalifikacijah.

Ko so gostje v 27. minuti znova prevzeli vodstvo z 52:51, je tudi občinstvo začutilo, da mora priskočiti na pomoč. Podpora je obrodila sadove, saj je Slovenija končala tretjo četrtino s prednostjo petih točk, v 34. minuti pa že vodila z 72:55. Poznalo pa se je seveda tudi, da Vojvoda v drugem polčasu ni več vstopil v igro. Na klopi je obsedel tudi kapetan domače izbrane vrste Dragić, ki je med svojo 12-minutno epizodo zbral zanj skromni dve točki (za dve 1:1, za tri 0:2), po 1 skok in asistenco ter 2 izgubljeni žogi. Toda njegovo obdobje se bo nesporno začelo 31. avgusta na otvoritveni tekmi EP Slovenija – Poljska v Helsinkih.

Spored v Mariboru, danes: Češka – Madžarska (18); nedelja: Slovenija – Češka (20.15).