Za uspeh bi morali Baske zasačiti na levi nogi

Košarkarji Uniona Olimpije v 4. kolu evropskega pokala drevi v Bilbau z Zagorcem, a brez poškodovanih Lešića in Hrovata.

Objavljeno
04. november 2015 01.38
Košarkarska tekma Union Olimpija in Telekom Baskets Bonn 28.oktobra 2015 [Ljubljana.šport,košarka,Union Olimpija,Telekom Baskets Bonn]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Kot da ne bili dovolj štirje porazi v nizu, se bo Union Olimpija drevi znašla pred najzahtevnejšo uganko doslej. Kako naj se teden dni po gladkem neuspehu proti Telekomu Bonnu postavi po robu Bilbau brez Gregorja Hrovata in Save Lešića? Pričakalo jo bo moštvo, ki je proti Nemcem vodilo že s +22 v gosteh.

Komaj so prišli k sebi Luka Rupnik, Blaž Mahkovic in Sašo Zagorac, ki je po poškodbi stegenske mišice izpustil gostovanje v Zadru zaradi viroze, že so težave udarile drugi konec zasedbe. Hrovat je ostal doma zaradi načetega gležnja, Lešić zaradi mečne mišice, zato je moral v Baskijo tudi 19-letni branilec Grega Sajevic, ki sicer skupaj z Vlatkom Čančarjem nabira igralne minute pri LTH Castingsu v ligi Telemach. Krepkega zdravja nista niti Zack Wright in Ronalds Zakis, a bosta stisnila zobe, da bi Ljubljančani zbobnali skupaj minimalno zasedbo. Vsaj po številu. Po kakovosti bi bil Bilbao favorit, četudi bi se udaril s popolno Olimpijo.

Trener Gašper Potočnik se je sprijaznil z okoliščinami in razmerjem moči: »Lešić in Hrovat sta vprašljiva tudi za nedeljsko gostovanje pri Tajfunu. Fantje se zavedajo, da v zadnjih štirih tekmah niso igrali dobro, več bi morali pokazati predvsem v Zadru. Moramo biti realni in se zavedati, s kom imamo opravka. Absurdno bi bilo pričakovati zmago, kvečjemu lahko uprizorimo presenečenje, če bomo zasačili gostitelje na levi nogi. Borili se bomo po najboljših močeh proti vrhunski ekipi, ki igra špansko košarko. Hitro in agresivno.«

Drevišnji tekmec Ljubljančanov ima zanimivo mešanico staroselcev in kakovostnih okrepitev. Nekdanja španska reprezentanta, krilo Alex Mumbru in organizator igre Raul Lopez, ter belgijski krilni center Axel Hervelle igrajo že dolgo skupaj v Bilbau, povrhu imajo skupne korenine iz vrst Reala. Predlani se jim je pridružil latvijski branilec Dairis Bertans, letos pa še 179 cm visoki dirigent Clevin Hannah (pred tem Joventut), branilec Alex Ruoff (Göttingen) ter centra Shawn James (EA7 Milan) in Giorgios Bogris (Andorra). Njihovo začetno spoznavanje je izkoristil Nanterre s presenetljivo zmago v gosteh (76:73), spodrsljaj pa je četrto moštvo prejšnjega španskega DP nadomestilo z dvema uspehoma v Nemčiji. Najprej v Bonnu (90:81) nato še v Oldenburgu kar s 94:60.

Olimpija ima obratno krivuljo. Po navdihnjenem strelskem uvodu z odličnim učinkom za tri točke so prišli štirje porazi v Evropi in ligi ABA, ob katerih je trikrat zmogla le po tri trojke. Napadalnih alternativ ni v izobilju in jih ne kaže preveč željno pričakovati niti ob vrnitvi kapetana Zagorca, ki pravi: »Bogatejša moštva imajo več košarkarjev, nam pa se pozna odsotnost vsakega fanta. Bilbao je po mojem najboljši v skupini, zato bomo izzvali srečo. A tudi med porazi je razlika: lahko izgubiš brez boja ali daš vse od sebe in tekmecu greniš življenje.«

Pari v skupini A, danes: Bilbao – U. Olimpija (20.30), Bonn – Trento (19.30), Oldenburg – Nanterre (20); vrstni red: Bilbao, Trento in Bonn po 2:1, Nanterre 2:1, Union Olimpija 1:2, Oldenburg 0:3.