Začenja se vihar v Evropi in regiji

Drevi uvod četrtfinala košarkarske evrolige in polfinala lige ABA.

Objavljeno
13. april 2015 22.24
B. E., šport
B. E., šport

Ljubljana – Po šestih mesecih sezone se začenjajo dnevi odločitve za najboljša košarkarska moštva v Evropi. Drevi bosta Moskva in Istanbul gostila prvi tekmi četrtfinala evrolige, v Podgorici in Beogradu pa pričakujejo uvodni soočenji najboljše četverice lige ABA, ki se bo po opustitvi finalnega turnirja pomerila v končnici.

V obeh tekmovanjih se bodo zasedbe merile do treh zmag in po sistemu 2-2-1, vendar z različno dinamiko dvobojev. Kdo bo od 15. do 17. maja igral na sklepnem turnirju evrolige v Madridu, bo po hitropotezni različici jasno 21. t. m., če bo o zmagovalcu dvoboja odločilo pet tekem, pa 29. t. m. V regionalnem prvenstvu bosta povratni tekmi polfinala na sporedu že jutri, tretji in morebitni četrti v soboto in nedeljo, zadnji termin pa je sreda, 22. t. m. Kljub naglici bo igralni vložek v ligi ABA izjemno velik, saj si bosta oba finalista priigrala mesto v naslednji sezoni evrolige, poraženca pa se bosta skupaj z Unionom Olimpijo in Metalcem morala zadovoljiti z evropskim pokalom.

Lani sta Crvena zvezda in Partizan čvrsto računala na obe vstopnici za evropsko smetano, a sta jima na zaključni prireditvi v Beogradu prekrižali račune Cibona in Cedevita. Šefi srbskih velikanov so zato vztrajali, da o tako pomembnih stvareh ne more odločiti ena tekma. Toda po vrnitvi k ustroju končnice, ki je odločila o regionalnem prvaku leta 2007, se bosta morali njihovi moštvi pomeriti med seboj že v polfinalu, medtem ko bo o drugem članu evrolige odločil dvoboj med Budućnostjo in Cedevito. V rednem delu lige ABA je bila prepričljivo najboljša Crvena zvezda, ki je v 26 nastopih klonila le proti Krki (v 21. kolu) in Partizanu (s 63:77 v 23. kolu). Toda njeni navijači se dobro spomnijo, da je lani imela tri zmage naskoka pred drugouvrščeno Cedevito, po polfinalnem porazu pa so se ji odprla evropska vrata šele zaradi finančnih težav Cibone.

Veliki vlogi v vročici beograjskega derbija bosta imela slovenska reprezentanta Jaka Blažič in Edo Murić. Prvi je že staroselec v vrstah Crvene zvezde in pravi: »Tekme s Partizanom bodo za nas najpomembnejše v sezoni. V zadnjih mesecih je igral vse bolje, toda po krajši krizi in nizu poškodb smo si opomogli tudi mi, kar smo prejšnji teden potrdili z zmago nad Panathinaikosom. Ker igrajo Grki podobno kot Partizan, veliko pozornost namenjajo skokom in nasprotnim napadom, imamo pripravljen recept. Trener črno-belih Duško Vujošević bo zagotovo poskrbel za kakšno presenečenje, saj je imel veliko časa za pripravo moštva, zato pričakujem težko in verjetno dolgo polfinalno serijo.«

Tudi Murić je nestrpen pred vrhuncem njegove prve beograjske sezone in se zaveda, da je Partizan edini od letošnje najboljše četverice, ki je že osvojil regionalno lovoriko; in to kar šestkrat, v letih 2007–11 in 2013. »Sezone nismo začeli najbolje, toda pozneje so nas okrepili Mačvan, Pavlović, Akognon in rekonvalescent Milosavljević. Prinesli so nam samozavest in zanesljivost ter pomagali mlajšim, da smo napredovali, zato zdaj igramo veliko bolje. Proti Crveni zvezdi pričakujem pet derbijev v osmih dneh, odločile pa bodo podrobnosti, zato bomo v obrambi in napadu morali igrati 150-odstotno,« pravi.

V evroligi je bil doslej najbolj prepričljiv CSKA, saj je v 24 nastopih izgubil le dvakrat, pri Olympiakosu in doma proti Fenerbahčeju. Toda edini Slovenec med elitno osmerico Boštjan Nachbar ima svoj seznam favoritov: »Kar ne morem mimo Reala, ob bok pa bi mu rad postavil mojo Barcelono, čeprav bomo imeli veliko dela že z Olympiakosom. CSKA je vedno nevaren, Fenerbahče pa prvič med velikimi. Toda ne bi bil presenečen, če se bosta na F4 prebila Panathinaikos ali lanski prvak Maccabi, ki bo igral s posebnim nabojem. Naštel sem šest ekip, četverice pa si ne upam napovedati. Zdajšnji sistem, četudi ima čar za navijače, pri igralcih ne velja za najboljšo rešitev.«

Polfinale lige ABA, danes: Budućnost – Cedevita (18.30), Crvena zvezda – Partizan (21); četrtfinale evrolige, danes: CSKA – Panathinaikos, Fenerbahče – Maccabi; sreda: Barcelona – Olympiakos, Real – Anadolu Efes.