Zdovc objavil seznam, na katerem ni Udriha

Selektor košarkarske reprezentance Jure Zdovc je razkril seznam 12 igralcev, na katere računa na SP v Španiji.

Objavljeno
02. junij 2014 14.19
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Selektor slovenske košarkarske reprezentance Jure Zdovc je razkril seznam igralcev, na katere že računa na letošnjem SP v Španiji.

Med imeni sta oba brata Dragić, tudi oba brata Lorbek, od bratov Murić je zaenkrat v reprezentanci le Edo, Dino se mu utegne pridružiti iz B reprezentance. Selektor je sicer napovedal, da se bo 12 igralcem pridružilo še pet posameznikov iz B reprezentance, ki s pripravami začenja že 13. junija, nato pa jo čaka kar 13 pripravljalnih tekem, vključno s pripravljalnim turnirjem na Kitajskem. Reprezentanca A se bo zbrala 16. julija in bo do začetka svetovnega prvenstva odigrala 15 pripravljalnih tekem, od tega šest na domačem parketu in eno celo na prizorišču prvega dela SP.

Po dobrih predstavah v državnem prvenstvu si je vpoklic prislužil Jaka Klobučar. Na seznamu je tudi Alen Omić, ki bo kot naturalizirani košarkar zapolnil vrzel, ki je nastala zaradi poškodb Gašperja Vidmarja in Mirze Begića.

Na seznamu sicer manjka tudi drugi slovenski predstavnik v NBA Beno Udrih. Zdovc na novinarski konferenci ni želel polemizirati o svojih odločitvah. »Na seznam vabljenih košarkarjev sem postavil tiste, ki so najbližje moji filozofiji in za svojim izborom stojim. Ne želim in ne bom govoril o tem zakaj je nekdo na seznamu, drugi pa ne, saj želim, da se osredotočimo na tiste, ki bodo prisotni na pripravah in kasneje na svetovnem prvenstvu. Želim nadaljevati s tem, kar je začel Božidar Maljković, torej pomladitvijo reprezentance in se ob tem zahvaljujem Jaki Lakoviču in Boštjanu Nachbarju, ki sta se poslovila od slovenskega dresa, za vse, kar sta naredila za to reprezentanco in slovensko košarko na splošno. Čaka nas 14 pripravljalnih tekem, kar je dobro, saj morajo mladi čim več igrati, jaz pa jih bom lažje ocenil in se odločil s kakšno ekipo oditi na SP,« je povedal Zdovc.

Od reprezentantov, ki so lani nastopali na domačem eurobasketu, na seznamu (poleg Begića in Vidmarja) ni Nebojše Joksimovića ter Jake Lakovića in Boštjana Nachbarja, ki sta že končala reprezentančno kariero.

Klemen Prepelič je zaenkrat na obeh seznamih, saj se v tej sezoni v turškem Banvitu ni naigral, na pripravah B reprezentance pa se bo skušal vrniti v pravo formo.

Kot je selektor dejal na predstavitvi seznama, je cilj reprezentance na svetovnem prvenstvu, ki bo v Španiji od 30. avgusta do 14. septembra, uvrstitev med štiri najboljše reprezentance na svetu. »Seveda je pri športu tudi sreča pomemben faktor. Če se bo vse izšlo po naših željah, hkrati pa bodo rezultati pričakovani tudi v drugih skupinah, lahko pridemo zelo daleč. Uvrstitev med štiri najboljše ekipe na svetu je za to mlado in ambiciozno generacijo realno dosegljiv cilj,« je dodal.

Seznam A reprezentance:

Jure Balažič (Tofaš)

Jaka Blažič (Crvena zvezda)

Goran Dragić (Phoenix Suns)

Zoran Dragić (Uniccaja Malaga)

Jaka Klobučar (Krka)

Domen Lorbek (Gaziantep)

Erazem Lorbek (Barcelona)

Edo Murić (Krka)

Alen Omić (Union Olimpija)

Klemen Prepelič (Banvit)

Uroš Slokar (Estudiantes)

Miha Zupan (Usak)

 

Seznam B reprezentance:

Domen Bratož (Slovan)

Jaka Brodnik (Union Olimpija)

Žiga Dimec (Zlatorog)

Žiga Fifolt (Rapla)

Matej Krušič (Grosuplje)

Miha Lapornik (Zlatorog)

Luka Lapornik (Krka)

Mitja Nikolič (Rogaška)

Blaž Mahkovic (Helios)

Gezim Morina (Helios)

Dino Murić (Union Olimpija)

Marko Pajić (Krka)

Klemen Prepelič (Banvit)

Matej Rojc (Krka)

Luka Rupnik (Union Olimpija)

Danijel Vujasinović (Hopsi)