Zmago Sagadin končal trenersko kariero

Po 41 letih se od trenerstva poslavlja eden največjih slovenskih košarkarskih strokovnjakov Zmago Sagadin.

Objavljeno
25. junij 2015 09.13
mpi/KOSARKA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Eden najuspešnejših slovenskih košarkarskih strokovnjakov Zmago Sagadin je nepreklicno končal svojo trenersko pot, ki jo je začel pred več kot štirimi desetletji v domačem Celju. Prekaljeni 62-letni maček je nazadnje vodil zasedbo skopskega MZT, a je bila njegova tamkajšnja avantura hitro končana. V zadnjem času je prejel na mizo mastno ponudbo iz Azije, a jo je zavrnil in končal dolgo in bogato trenersko kariero.

Začel jo je pri Libeli Celju, nadaljeval pri Mariboru, nato pa polno desetletje deloval pri tedanjem Smeltu Olimpiji. Od tam ga je pot prvič vodila na tuje, v Split, a se je že po prvi sezoni vrnil v Ljubljano in tam preživel še nadaljnjih šest let. Po dveh sezonah pri Crveni zvezdi se je še zadnjič za kratko vrnil v zmajevo gnezdo, nato pa zamenjal nekaj delodajalcev v tujini (Lietuvos Rytas, Anwil Wloclawek, Zadar), preden se je vnovič vrnil domov in za tri sezone prevzel brušenje mladih talentov pri Heliosu. Kariero je zapečatil v Skopju.

Na dolgi trenerski poti je nanizal kar 25 šampionskih lovorik, devetkrat pa so ga izbrali za slovenskega trenerja leta. Pod njegovo taktirko so se kalili številni danes mednarodno uveljavljeni igralci in trenerji, vselej je bil znan kot iskriv sogovornik brez dlake na jeziku, te dni pa okreva po operaciji desnega kolena, kmalu ga poseg čaka tudi na levem.