Francoze najprej premagal covid, v Stožicah so jih še Ljubljančani

Cedevita Olimpija je zanesljivo ugnala zdesetkani Nanterre in je po četrtem evropskem nastopu pri polovični beri.
Fotografija: Rion Brown se je izkazal s 17 točkami in 11 skoki. Foto Cedevita Olimpija
Odpri galerijo
Rion Brown se je izkazal s 17 točkami in 11 skoki. Foto Cedevita Olimpija

Ljubljana – Košarka se je vrnila v Stožice ter prinesla drugo zmago Cedeviti Olimpiji v četrtem nastopu v evropskem pokalu 2020/21 in prvi uspeh nad Nanterrom v štirih soočenjih zadnjih dveh sezon. A večje navdušenje vendarle ni zajelo domačega tabora. Francozi so namreč pripotovali v Slovenijo močno oslabljeni, med drugim brez treh članov njihove udarne peterke in brez dolgoletnega trenerja Pascala Donnadieuja, raven prikazane igre pa je bila pričakovano daleč od idealne. Tekma je imela na koncu celo močan pridih nujnega zla za obe moštvi.


V revanši so pogrešali kar 37 točk zaradi covida-19


Konec septembra je Nanterre še tretjič zapored v dveh letih premagal Cedevito Olimpijo (80:76). V revanši je pogrešal 37 točk, kolikor so jih na prvi tekmi dosegli tokrat s koronavirusom manjkajoči košarkarji z odličnim krilom Isaio Cordinierom in centrom Alpho Kabo na čelu, kar ga je postavilo v zelo podrejen položaj. V zasedbo je lahko uvrstil zgolj osmerico negativnih z zadnjega testiranja, le pet izkušenih mož s profesionalnimi pogodbami in tri mladce, zato bilo vnaprej jasno, da se bo tekme lotil zelo sproščeno, a da ne bo prav dolgo zdržal.

Od Ljubljančanov je bilo medtem težko pričakovati zelo motivirano igro v uvodni četrtini, zato pa bi morali imeti v nadaljevanju imeti na svoji strani ogromno prednost. Napoved s košarkarskega priročnika za telebane je na koncu obveljala domala do črke natančno.

Trener Jurica Golemac tokrat ni imel zahtevnejšega dela proti Francozom. FOTO: Aba
Trener Jurica Golemac tokrat ni imel zahtevnejšega dela proti Francozom. FOTO: Aba


Dogajanje na stožiškem parketu se je odvijalo po načelu toplo-hladno. Bolje so začeli gostje in s koši krila Ivana Febrierja pobegnili na 15:7, nato pa so začeli vse bolj pogrešati manjkajoče adute, poznalo pa se jim je tudi, da minuli teden niso mogli opraviti skupnega treninga. Cedevita Olimpija jih je zato dohitela brez večjih težav, a z izjemo druge četrtine, ki jo je dobila z 20:9, ni zmogla rezultatskega presežka. Tretji del dvoboja je celo izgubila z 21:23, v zadnjem je bila uspešnejša s pičlih 14:12, potem ko je minuto pred iztekom igralnega časa vodila s 75:58. Slednjič je zanesljivo uresničila tekmovalni načrt, vprašanje pa je, če je ob množici preloženih dvobojev izkoristila priložnost za dvig moštvene forme.
 

Kapetan najmanj razpoložen


Največ pozitivno naravnane želje je pri Ljubljančanih pokazal krilo Rion Brown, ki je zbral 17 točk in 11 skokov, dirigent Kendrick Perry je dodal po 10 točk in asistenc, edini član domačega moštva z negativnim statističnim indeksom (-1) pa je bil kapetan Jaka Blažič, ki tokrat ni imel svojega večera. V 25 minutah igre je prispeval le 4 točke z metom iz igre 2:10 in prostima metoma 0:2 ter izgubil več žog (2), kot je zbral asistenc (1). Cedevita Olimpija je bila nasploh nenatančna pri poskusih za tri točke (7:31 – Jones 1:7, Blažič in Perry po 0:4, Ukić 0:3), zato pa je znala unovčiti svoje prednosti pri skokih (52:39).

»Nanterre je bil oslabljen, a v Ljubljani ni mogel ničesar izgubiti. Mi smo odigrali prvo evropsko tekmo po 14 dneh, zato se na trenutke nismo mogli ogniti zmedi. Toda pomembno je, da smo se vrnili v tekmovalni ritem, in zdaj moramo napredovati,« je po zmagi ocenil Olimpijin trener Jurica Golemac.

Prihodnji teden čakata njegovo zasedbo kar dve tekmi evropskega pokala, obe v Turčiji. V ponedeljek bo z Bursaporjem odigrala zaostalo tekmo 2. kola, v sredo pa še dvoboj rednega 7. kola. Z ugodnim razpletom bi se lahko močno približala enemu od prvih štirih prvih mest v skupini D, ki vodijo v drugi krog tekmovanja.



Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: