Zoran takoj rekel da, Goran ima odprta vprašanja

Delegacija KZS je ob vrnitvi iz ZDA razkrila, da prvi zvezdnik reprezentance še ne more zagotoviti, da bo igral na EP.

Objavljeno
17. marec 2015 21.22
Cavaliers Heat Basketball
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Še pred tedni so vodilni možje slovenske košarkarske reprezentance poudarjali, da ne bodo obešali na veliki zvon obiskov kandidatov za nastop na letošnjem EP. Toda po vrnitvi tričlanske odprave s sestanka z Goranom Dragićem v ZDA so sklicali sedmo silo, kar običajno ni znak za optimizem. In sum ni bil neupravičen.

Odkar se je Goran Dragić odločil, da ne bo izkoristil zadnjega leta pogodbe s Phoenixom, ki ga je zato prepustil Miamiju, je jasno, da ga na košarkarski borzi dela čaka vroče poletje. Resda ne skriva želje, da bi ostal na Floridi, a bo zagotovo prisluhnil tudi drugim snubcem na trgu, in bržkone jih ne bo malo. Ponudbe, ki jih bo lahko začel sprejemati po 1. juliju, bodo dosegale vrtoglave višine, tudi do 20 milijonov dolarjev na sezono. Zato jih bo moral temeljito pretehtati, preden se bo zavezal novemu klubskemu delodajalcu, kar bi lahko vplivalo na njegov odziv na vabilo k igranju v reprezentanci, ki se bo zbrala na pripravah 17. julija in pred eurobasketom odigrala enajst pripravljalnih tekem. Za nameček konec avgusta pričakuje rojstvo drugega otroka, kar so generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, podpredsednik Gregor Griljc in direktor izbrane vrste Matej Avanzo v Miamiju sprejeli z razumevanjem.

»Goran se je v novem klubu dobro znašel, končna odločitev o njegovem nastopu na EP pa bo lahko padla šele, ko bo jasno, kje bo igral v naslednji sezoni. Pred tem moramo seveda tudi videti, ali se bo Miami uvrstil v končnico ligo NBA in koliko časa bo imel za počitek,« je včeraj pojasnil Nesterović, ki se dobro spomni Dragićevih dvomov pred lanskim SP. Sprva ni kazalo prav obetavno, saj je tožil zaradi utrujenosti in poškodb, po nekaj tednih brezdelja pa je komaj dočakal začetek reprezentančnih priprav.

Zoran Dragić se je medtem po štirih nastopih za Sioux Falls v razvojni ligi že vrnil v Miamijev ustroj, a ob dragoceni zmagi nad Clevelandom s 106:92 še ni dobil priložnosti za igro. »Začasno se je preselil v Južno Dakoto tik pred našim odhodom v ZDA, zato se z njim nismo mogli sestati. Vendar sem z njim govoril in zagotovil mi je, da njegovo igranje na EP ni vprašljivo. Težko lovi ritem v zanj čudni sezoni, ki mu je prinesla le malo igralnega časa, zato se že veseli novega snidenja z reprezentančnimi soigralci,« je potrdil Nesterović in dodal, da tudi mlajši od bratov Dragić letos pričakuje naraščaj; resda šele po EP.

Delegacija KZS se med bivanjem v ZDA ni sestala z vodstvom Miamija, saj bi lahko zaradi odprtega statusa Gorana Dragića razpravljala zgolj na hipotetičnih temeljih. Pogovarjala pa se je s Kim Bohuny in Brooksom Meekom, vodilnima v mednarodni pisarni NBA, ki sta napovedala, da bodo letos precej bolj podrobno kot doslej preverjali, ali nacionalne zveze upoštevajo pravila ameriškega združenja. Ta košarkarjem dopuščajo zgolj 35 dni vadbe pred reprezentančnimi tekmovanji, zaradi slabih izkušenj in nevarnosti poškodb pa so zagrozili s hudimi posledicami za kršitelje.

Med bivanjem na oni strani Atlantika odprava ni obiskala niti Bena Udriha, ki je zadnjič igral za Slovenijo na velikem tekmovanju na SP 2006, zdaj pa se je znova znašel med potencialnimi kandidati. »Zanj je zadolžen selektor Jure Zdovc. Dejal je, da nam ni treba iti v Memphis, saj je z Benom v dokaj rednih stikih. Vse kadrovske poteze bo vlekel on, zato smo upoštevali njegove besede,« je pristavil Rašo Nesterović. Dogovarjanje na tako različnih ravneh z dolgoletnima asoma lige NBA je vendarle nekoliko nenavadno in morda opozarja, da nekatere stare zamere še niso povsem pozabljene. Udriha bi očitno radi zadržali v igri za primer odpovedi Gorana Dragića, da ne bi bila vrzel med organizatorji igre naenkrat prevelika.