Eurobasket 2015: Slovenci s Hrvati, Grki, Makedonci, Gruzijci, Nizozemci

Žreb skupin za košarkarsko EP 2015 se je nasmehnil četi Jureta Zdovca. V skupini smrti Španci, Srbi, Turki, Nemci, Italijani.

Objavljeno
08. december 2014 14.06
Posodobljeno
08. december 2014 14.06
Košarka Slovenija Španija
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pariz - Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je na današnjem delno dirigiranem žrebu v pariškem Disneylandu dobila tekmece za skupinski del evropskega prvenstva, ki ga bodo prihodnje leto - prvič doslej - družno gostile kar štiri soprirediteljce. Ker je bila Slovenija posebna povabljenka Hrvaške, kjer se bo ravno tako odvijal prvi del eurobasketa 2015, je bilo že pred žrebom jasno, da bosta »sosedi« skupaj v skupini (C), ples kroglic pa jima je za nasprotnice dodelil še Grčijo, Makedonijo, Gruzijo in Nizozemsko.

Žreb se je torej četi selektorja Jureta Zdovca nasmehnil, saj ni padla v prezahtevno skupino, precej drugače bi bilo, če bi jo izžrebali v »skupino smrti« B, v kateri so ob gostiteljici Nemčiji še Španija, Turčija, Srbija, Italija in Islandija. Naši fantje bodo predtekmovalni del odigrali v Zagrebu, v primeru napredovanja v drugi del, kamor se uvrstijo po štiri najboljša moštva iz vsake skupine, pa se bodo preselili v Francijo. Četrta soprirediteljica je Latvija.

Prvenstvo bo sicer na sporedu med 5. in 20. septembrom 2015. Slovenska skupina se v drugem delu križa z na papirju najlažjo skupino D, v kateri kakovostno izstopa zgolj evropska podprvakinja Litva. Vendar pa Zdovčeve izbrance že v četrtfinalu po vsej verjetnosti čaka eden od evropskih košarkarskih velikanov - Francija, Španija, Srbija ...

Žreba se je udeležila tudi petčlanska slovenska delegacija na čelu s predsednikom Košarkarske zveze Slovenije Matejem Erjavcem, ob njem pa so bili  še podpredsednik Gregor Griljc, generalni sekretar Rašo Nesterović, direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo in selektor Zdovc, ki posebnih želja pred žrebom ni imel: »Lahko se zgodi, da zaradi sistema žreba pademo v zelo težko skupino. A to niti ni pomembno, saj verjamem, da s kakovostnimi igralci, ki jih imamo, in še močnejšo ekipo kot na letošnjem svetovnem prvenstvu lahko premagamo vsakega, če bodo fantje le zdravi.«

Že drugič zapored je bil eden od šesterice, ki je opravila ples kroglic, tudi Rašo Nesterović, tokrat v družbi nekdanjih igralskih asov Srba Dejana Bodiroge, Hrvata Gordana Girička, Nemca Patricka Femerlinga, Francoza Antoina Rigaudeauja in litovske košarkarice Gunte Baško-Melnbarde.

RAZPLET ŽREBA

Skupina A: Francija, Finska, BiH, Poljska, Izrael, Rusija

Skupina B: Španija, Srbija, Turčija, Italija, Nemčija, Islandija

Skupina C: Hrvaška, Slovenija, Grčija, Makedonija, Gruzija, Nizozemska

Skupina D: Litva, Ukrajina, Latvija, Belgija, Češka, Estonija

RAZPORED TEKEM SLOVENIJE NA EUROBASKETU 2015

Sobota, 5. septembra: Hrvaška - Slovenija
Nedelja, 6. septembra: Slovenija - Gruzija
Torek, 8. septembra: Slovenija - Nizozemska
Sreda, 9. septembra: Grčija - Slovenija
Četrtek, 10. septembra: Slovenija - Makedonija