Zvesti ostajajo dosedanji poti

Državi prvaki, košarkarji Tajfuna, na današnjem superpokalu v Škofji Loki (17.45) želijo lovoriko.

Objavljeno
25. september 2015 22.22
Trener TajfunaDejan Mihevc Šentjur 28 maj 2015.
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Košarkarji Tajfuna so v prejšnji sezoni z osvojitvijo državne lovorike pripravili prvovrstno presenečenje, v zadnjih tednih pa spoznavajo, kakšna je cena »slave«. Potem ko so se znašli med dvema ognjema v lovu za ligo ABA in bodo v novi sezoni nastopali v dveh mednarodnih tekmovanjih, jih imajo tekmeci pač bolj pod drobnogledom, na današnjem superpokalu ob 17.45 pa bodo lahko pokazali, kaj so počeli v poletnih mesecih.

Šentjurčani so se sicer prvič znašli v položaju, ko bodo tekmovalno obdobje odprli že kar s tekmo za eno od lovorik in trener Dejan Mihevc z zanimanjem pričakuje dvoboj s pokalno zmagovalko Krko, ki ji letos vsi priznavajo najboljše poletno kadrovanje. »Glede na položaj v zadnjih tednih bomo tekmo pričakali optimalno pripravljeni in to bo dober preizkus pred ligo ABA. Krka je tekmica po meri, saj so njeni igralci zelo močni, kar bo za nas pravi test. A tekem za lovoriko se ne igra, ampak se na njih zmaguje, zato upam, da bomo mi bolj uspešni,« si je zaželel Mihevc, ki je bil v pripravljalnem obdobju brez organizatorjev igre Domna Bartoža in Aleksandra Tomića, zelo pozno pa se je iz ZDA vrnil tudi Ceola Clark, eden od lanskih pogonskih agregatov šentjurske zasedbe.

Mihevc je po obstanku na čelu državnih prvakov sicer vztrajal pri čim manjših spremembah za novo sezono in četudi mu še vedno ni ljubo, da je ostal brez novopečenega Domžalčana Đorđeja Lelića, je z nakupi zadovoljen. Tajfun je namreč zadržal večji del igralskega jedra iz prejšnje sezone, pripeljal pa Aleksandra Ponjevića iz Zlatoroga, Sandija Čebularja iz Rogaške in Tomaža Bolčino iz Krke, medtem ko je iz ZDA dopotoval Jacob Parker. »Rad imam kontinuiteto, nisem pristaš dela v kratkem časovnem obdobju, zato sem seveda želel zadržati večino igralcev, ki so priigrali naslov državnega prvaka in si tudi prislužili novo priložnost. Na žalost je Lelić šel, še preden je bilo jasno, v katerih tekmovanjih bomo igrali,« pravi Mihevc, ki zatrjuje, da takšno kadrovanje ni le posledica omejenih finančnih možnosti kluba, ki je domala preko noči postavljen pred veliko večje izzive kot doslej.

»Če se ozrem leto nazaj, si drznem trditi, da smo v veliko boljšem položaju, saj nas ne spremlja veliko neznank. Lani sem se moral prilagoditi novemu moštvu, košarkarji pa meni in mojemu sistemu dela. Zdaj smo morali v to vpeljati le štiri novince, zato vem, kaj pričakovati od njih, ko se bo začela prva prava tekma,« je prepričan Mihevc, najboljši trener minule sezone po izboru Združenja košarkarskih trenerjev Slovenije, ki poskuša s svojega moštva kljub letošnji lovoriki stresti breme pričakovanj in visokih ciljev. »Meni je najbolj pomembno, kakšen izziv si postaviš sam, obremenjevanje z drugimi te namreč lahko hitro povozi. Če bomo ostali zvesti sami sebi in če bomo delali po najboljših močeh, nam nihče ne bo mogel nič zameriti,« je prepričan 35-letnik na čelu šentjurskega moštva, čigar osrednji steber ostaja Dragiša Drobnjak, tudi najbolj koristen igralec minulega DP.

Tajfun se bo v novi sezoni razen v DP meril še v evropskem pokalu FIBA ter v ligi ABA, ki je prav včeraj dobila novo vodstvo – dosedanjega športnega direktorja Josipa Bilića je zamenjal nekdanji srbski košarkar Žarko Čabarkapa, direktorja Radovana Lorbka pa Krešimir Novosel. A Mihevc je prepričan, da povečano število zahtevnih dvobojev za Šentjurčane ne bo prehud zalogaj. »Že v prejšnji sezoni smo igrali približno enako število tekem, kot jih bomo v novi, res pa je, da bodo zdaj tekmeci težji. A imeli smo čas in menim, da smo se na to dobro pripravili, po mojem imamo podobna izhodišča kot drugi,« je Mihevc prepričan, da sezono že danes lahko začnejo s prvo lovoriko, četudi je njegov prvi mož Drobnjak opozoril, da prav kakovostne košarke v Škofji Loki danes ne bo videti. »Na začetku sezone so noge še težke, roke pa trde, zmagala bo zasedba, ki bo bolj garala,« napoveduje Drole, superpokal pa bo po tradiciji gostil novopečeni prvoligaš, v tej sezoni torej Škofja Loka.