Zveze pozivajo evroligo k spremembi koledarja

Devet košarkarskih zvez je pozvalo vodstvo evrolige, da naj spremeni koledar in omogoči košarkarjem nastop v kvalifikacijah.

Objavljeno
19. oktober 2017 22.25
N. Gr., STA
N. Gr., STA

Ljubljana - Boj za prevlado v košarkarskem svetu še vedno traja, kratko pa so tokrat potegnile reprezentance. Evroliga namreč iz protesta ne želi premakniti terminov tekem 9. in 23. kola evrolige, da bi košarkarji, ki igrajo v najmočnejšem evropskem tekmovanju, vendarle lahko nastopili v reprezentančnih dresih.

Prav omenjena kola se namreč prekrivata s terminom reprezentančnih akcij v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in če do sprememb ne bo prišle, se bo tudi Slovenija lahko le obrisala pod nosom za Luko Dončića, Eda Murića, Alekseja Nikolića, Anthonyja Randolpha in Zorana Dragića. Položaj zadnjega je sicer pod vprašajem, saj v Milanu ne računajo nanj.

Pod poziv evroligi so se podpisale Nemčija, Grčija, Izrael, Italija, Litva, Rusija, Srbija, Španija in Turčija. »Obsojamo zavrnitev evrolige za spremembo terminov v času kvalifikacij za SP in to njeno potezo razumemo kot napad na nacionalne ekipe. Za slednje je to hud finančni udarec in lahko ogrozi sodelovanje na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah,« so zapisali.

Pred štirinajstimi dnevi je Mednarodna košarkarska zveza pozvala evroligo, da osem tekem, ki so predvidene za 23. in 24. november, prestavi na 21. november. S tem bi lahko v reprezentancah igrali tudi košarkarji, ki nastopajo v evroligi, saj sta prva kvalifikacijska termina 24. in 26. november.

Evroliga je prošnjo zavrnila, češ da ta sprememba ne bo rešila vprašanja celotnega koledarja oziroma šestih takoimenovanih kvalifikacijskih oken v obdobju dveh let, hkrati pa je v odgovoru zaščitila igralce, ki bi bili v tistem tednu izpostavljeni dolgim in napornim potovanjem. Slovenija bo 24. novembra v Stožicah gostila Belorusijo, dva dni kasneje pa bo gostovala v Španiji.