Mohorič in Polanc napadata

Danes začetek 33. maratona Franja. Na DP v vožnji na čas rekordna udeležba 427 kolesarjev in kolesark.

Objavljeno
06. junij 2014 01.25
iza franja
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Med rekordnim številom kolesarjev in kolesark (427) na državnem prvenstvu v vožnji na kronometer bodo večinoma rekreativci, vendar pa se tudi v elitni konkurenci obeta vrhunska predstava. Poseben čar bo seveda ženska »ura resnice«. Imeli bomo namreč prvo dirko profesionalnih kolesark pri nas.

Žal ne bo prve zvezdnice, obolele Nemke Hanke Kupfernagel, svetovne prvakinje v vožnji na čas iz leta 2007. Visoko kakovostno raven zagotavljajo ena najboljših na svetu Belorusinja Alena Amaljusik, Italijanka Silvia Valsecchi, Nemka Esther Fennel ter Avstrijka Martina Ritter in Poljakinja Eugenia Bujak, sicer članici domače ekipe BTC City Ljubljana. Prvi mož edine slovenske ženske profesionalne ekipe Gorazd Penko meni, da se lahko v boj za visoko uvrstitev vključita tudi lanska prvakinja Sara Frece ter po porodu povratnica v karavano Tjaša Rutar. »Letos so dekleta imela nekaj odličnih nastopov v vožnjah na kronometer. Najboljša je Ritterjeva, ki ima letos tudi že eno zmago,« Penko upa, da bodo domače kolesarke tudi na DP nadaljevale serijo odličnih nastopov.

Prvenstvo v elitni konkurenci in med mlajšimi člani je na lestvici UCI slabše od ženske preizkušnje, kar pa ne pomeni, da bo manj kakovostno. Zbran bo cvet slovenske kolesarske prihodnosti na čelu z udeležencem Gira d'Italia Janom Polancem, Matejem Mohoričem, Luko Pibernikom in branilcem naslova prvaka Klemenom Štimulakom. Polanc, ki je lani naslov izgubil zaradi okvare kolesa, posebnih ambicij nima za razliko od Mohoriča in Štimulaka, a tudi nekdanjega prvaka Gregorja Gazvode.

Trener Marko Polanc pravi, da po treh izjemno težkih tednih dirkanja na Giru ne bi bilo realno pričakovati zmago. »Videli bomo, kako se bodo Janu vrtele noge. DP bo vzel predvsem za pripravo za dirko Po Sloveniji,« je razmišljal o prvem nastopu Polanca v dresu Lampreja-Meride v Sloveniji.

Mohorič je lani osvojil naslov prvaka med mlajšimi člani. Tudi letos nastopa v tej konkurenci, želi pa si seveda absolutni naslov. Za kolesarja Cannondala bo DP poseben izziv, saj bo prvič nastopil z zanj posebej izdelano specialko za posamične preizkušnje. »Kolo je nastavljeno po mojih merah. Nestrpno čakam preizkus, saj sem z njim lahko treniral in se pripravljal za DP. Ravninska proga mi sicer ne ustreza, a se bom potrudil po najboljših močeh,« poudarja pred današnjim nastopom v BTC Mohorič, ki ni dirkal že mesec dni. Klasični kronometer brez vzpona je sicer pisan na kožo kolesarjem kova Gazvode in Štimulaka (Adria Mobil).