Mazejeva bi dohitela Bukovčevo, Svetova neulovljiva

Tini Maze se obeta peta lovorika, kolikor jih je dobila tudi Brigita Bukovec, Mateja Svet pa ima kar sedem nazivov najboljše.

Objavljeno
08. december 2014 21.53
brez naslova
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Člane Društva športnih novinarjev Slovenije vsako leto čaka prijetno delo, ko oddajajo glasove najboljšim tekmovalcem, tekmovalkam in ekipam, ki so se izkazali na športnih prizoriščih. Ko so se ozrli k rezultatom letošnjega – rekordni olimpijski beri in drugim vrhuncem – je bila naloga še lepša. Kdo so športniki leta, bo razkrila nocojšnja prireditev.

Lani so nazivi najboljših v slovenskem športnem prostoru pripadli smučarski kraljici Tini Maze (za njo sta se zvrstili gorska kolesarka Tanja Žakelj in judoistka Lucija Polavder), izjemnemu smučarskemu skakalcu Petru Prevcu (sledila sta mu košarkar Goran Dragić in kolesar Matej Mohorič) in hokejski reprezentanci (uvrščena pred rokometno in skakalno).

Najvišje na lestvici letos kotira Mazejeva, pri kateri so športni novinarji zaradi dveh zlatih olimpijskih kolajn, s katerimi se je vpisala v zgodovino slovenskega športa, imeli prav gotovo najlažje delo pri izboru. Korošica je nagrado prejela štirikrat, v letih 2005, 2010, 2011 in 2013. Tridesetletnici, ki je v nedeljo končala severnoameriško turnejo in se podala na pot na Švedsko, kjer jo čakajo nove tekme, se s peto lovoriko nasmiha 2. mesto na večni lestvici najboljših športnic Slovenije. S tem dosežkom bi se izenačila z Brigito Bukovec. Nekdanjo atletinjo, ki je zaznamovala izbor v 90. letih, bo do konca športne kariere bržkone ujela ali prehitela, nedosegljiva pa bo ostala Mateja Svet, sicer Tinina velika vzornica, ki se je na prestolu utrdila s sedmimi lovorikami. V boju za vrh sta letos pri ženskem izboru še bronasti olimpijki biatlonka Teja Gregorin in smučarska tekačica Vesna Fabjan.

S po dvema olimpijskima kolajnama (bronasto in srebrno) se ponašata smučarski skakalec Peter Prevc in deskar na snegu Žan Košir. Visoko vrednost, ki jo dokazujeta v najmočnejših ligah na svetu, imata Anže Kopitar in Goran Dragić. Najboljši slovenski hokejist je letos še drugič v karieri z LA Kings osvojil Stanleyjev pokal, po točkah je bil tudi najučinkovitejši igralec v NHL, z reprezentanco je navduševal na OI v Rusiji. Košarkarski as pa je letos pustil viden pečat v ligi NBA, postal je igralec s težo. Alfa in omega reprezentance je moštvu pomagal do 7. mesta na svetovnem prvenstvu. Poleg omenjenih so letos blesteli še plavalec Damir Dugonjić, telovadec Sašo Bertoncelj, jadralec Vasilij Žbogar, kolesarja Luka Mezgec in Tanja Žakelj, judoist Rok Drakšič, kajakaš Benjamin Savšek, plezalka Mina Markovič, atletinja Martina Ratej ...

Najtesnejši boj se bo v izboru bil pri nagradi za ekipo leta. Hokejska reprezentanca je s premiernim olimpijskih nastopom in 7. mestom pustila močan pečat v Sočiju, z uvrstitvijo v prestižno ligo prvakov se je izkazal NK Maribor. Bodo vijoličasti, predstavniki najpriljubljenejšega športa na svetu, premagali rise?

»V Sloveniji imamo veliko tekmovalcev, ki vsako leto dosegajo odlične rezultate, s katerimi razveseljujejo navijače, športne novinarje pa postavljajo pred težke odločitve pri glasovanju. Glede na izjemno konkurenco je takšen naziv veliko priznanje, a hkrati tudi obveznost, saj ga morajo najboljši upravičiti z novimi rezultati,« je razmišljala nekdanja smučarska tekačica, trikratna športnica leta, Petra Majdič. Odkar je športno upokojena, pravi, da z rezultati tega »tekmovanja« vidi predvsem, koliko so v določenem obdobju priljubljeni kateri športniki oziroma kako so medijsko pokrite posamezne panoge. »Prireditev pa je edinstvena priložnost za srečanje športnikov vseh panog in izmenjavo izkušenj,« je dejala.

Nad olimpijci, ki so poskrbeli za rekordnih osem kolajn, je v Sočiju bedela kot vodja odprave. Bodo še kdaj ponovili tak uspeh? »Seveda. Športniki smo vedno optimistični in usmerjeni v izboljševanje rezultatov. Ponašamo se z izjemnimi tekmovalci, ki zastopajo panoge, ki šele pridobivajo mesto v olimpijski družini in zagotovo bodo motivirani za vpis v zgodovino. Prav tako pa večina slovenskih športnikov ni obremenjena z občutkom, da smo majhni, ne prav premožni ali tehnološko manj razviti kot konkurenca. Želijo si prestavljati meje, dokazati sebi in tekmecem, da so lahko najboljši na svetu. Velik si, kolikor imaš veliko srce,« je pred nocojšnjo podelitvijo v Cankarjevem domu še sporočila Majdičeva.