1. SNL: Domžalčani skoraj zapravili tri gole prednosti

Derbi med Koprom in Domžalami se je končal z zmago gostov s 3:2. Krško z 1:0 premagalo Celje.

Objavljeno
19. julij 2015 14.56
Posodobljeno
19. julij 2015 20.00
Domžale : Luka Koper.Na sliki Pučko Matej(49) in Morel Benjamin(87) Domžale 22,4,2015
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Koper - Nogometaši Luke Kopra in Domžal so z derbijem na Bonifiki sklenili prvo kolo Prve lige Telekom Slovenije. Tri točke so domov odnesli gostje, ki pa so ob igri z igralcem več skoraj zapravili prednost s 3:0. Na koncu se je končalo s 3:2 za Domžalčane, ki jih je v izdihjajih tekme rešila celo prečka.

Domačini so po zaostanku z 0:2 že pred koncem prvega dela ostali brez Nika Mršiča, ki je moral zaradi drugega rumenega kartona pod prho. Pred tem sta za goste zadela Žan Majer in Nejc Skubic, Juninho pa je na začetku drugega polčasa povišal na 3:0. Koprčani se niso predali in po golih Jake Štromajerja in Amarja Rahmanovića znižali ter odkrito napadli remi. Podvig jim na koncu ni uspel. 

Domžalčani so kljub igralcu več žogo držali le za odtenek več v svojih nogah (razmerje 53:47), oboji pa so imeli po deset strelov proti vratom nasprotnika (na vrata 7:5 za Koper).

Sezona 2015/16 v 1. SNL se je začela s petkovim remijem med Mariborom in Zavrčem (1:1), včeraj je Olimpija s 4:1 premagala Gorico, Krka pa je bila z 1:0 v gosteh boljša od Velenja.

Domžalska zasedba bo naslednjo soboto gostila Maribor, koprska ekipa pa bo dan kasneje gostovala v Krškem.

Uspavanko prekinila domžalska zadetka

Na koprski Bonifiki se je v vročem poletnem večeru zbralo zgolj kakih 300 gledalcev, ki so v 3. minuti tekme videli prvo polpriložnost gostov. V protinapad je stekel napadalec Matej Podlogar, nato pa nekoliko z leve strani streljal premalo natančno.

Domači so na svojo prvo obetavno situacijo čakali slabih deset minut. Tedaj se je za strel od daleč odločil Mitja Lotrić, a je Nejc Vidmar njegov nizek strel odbil v kot. Po njem so Koprčani zahtevali enajstmetrovko, ko je Lotrića pohodil Podlogar, a sodnik sporne situacije ni ocenil kot prekršek.

Do sodniškega premora sredi prvega polčasa se na zelenici Bonifike ni dogajalo praktično nič. Koprčani so s kompaktno igro onemogočali napade gostov, tudi sami pa bili v napadalnem smislu nenevarni. No, takoj po kratkem odmoru za osvežitev, pa so Domžalčani udarili kot strela z jasnega in v 28. minuti tekme povedli.

Po desni strani je potegnil Nejc Skubic in podal v sredino, kjer je najvišje skočil Žan Majer in rumeno-modre popeljal v vodstvo.

Zgolj sedem minut kasneje so gostje vodili že z 2:0. Juninho je lepo prodrl v kazenski prostor, na kratko podal do Benjamina Morela, ta pa je žogo nemudoma odložil podajalcu pri prvem golu Skubicu. Ta je imenitno odreagiral in z zunanjim delom stopala žogo potisnil mimo nemočnega Vasje Simčiča.

V še večje težave so kanarčki zabredli v 41. minuti tekme, saj je Nik Mršič tedaj zrušil Juninha in si prislužil drugi rumeni karton. Številčno premoč bi lahko gostje kronali že tik pred iztekom prvega polčasa, ko je po zmedi v kazenskem prostoru Kopra mimo vrat ustrelil Podlogar.

Kopru skoraj uspelo nemogoče

Popolno nemoč Koprčanov na današnji tekmi je v 53. minuti tekme potrdil Juninho, ki je povišal na visokih 3:0. Po levi strani je prodiral nekdanji član Maribra Dejan Trajkovski in po tleh podal v sredino Juninhu. Brazilec je imel v kazenskem prostoru Kopra obilo časa in prostora, tako da mu ni bilo pretirano težko povišati visoke prednosti.

Domžalčani so imeli v uvodnih petnajstih minutah nadaljevanja prav vse pod nadzorom. Poizkus Lea Štulca v 60. minuti iz prostega strela ni ogrozil vrat Koprčanov, precej nevarnejša je bila situacija ob poizkusu Trajkovskega dve minuti kasneje.

No, potem pa so sledile minute Kopra. Varovanci Rodolfa Vanolija so v 64. minuti znižali z lepim golom Jake Štromajerja, že v naslednjem resnejšem napadu pa je po podaji na 2:3 znižal Amar Rahmanović in poskrbel, da je bila tekma spet odprta. Ofenzivni vezist iz Bosne in Hercegovine je najvišje skočil po podaji Posavca in z glavo premagal Vidmarja.

V 73. minuti je po odboju slednjega žoga pristala na glavi strelca prvega koprskega gola, ki pa je z mlačnim strelom žogo vrnil domžalskemu vratarju. Vidmar je moral posredovati tudi v 75. minuti, ko so gostje sprožili od daleč.

V teh minutah sta za nekaj vroče krvi poskrbela Rahmanović in Zec, ki sta kar dvakrat (v dveh različnih situacijah) obračunala med seboj. Začel je Zec, Rahmanović pa mu je vrnil - porumenel je zgolj domžalski branilec.

Koprčani so izjemno priložnost za sanjsko izenačenje zapravili v 85. minuti, ko je Josip Ivančič poslal predložek v sredino po tleh, Štromajer pa je z dobrih petih metrov zgrešil celotno žogo in zapravil sijajno situacijo pred vrati Vidmarja.

Še lepša se je tri minute kasneje ponudila mlademu Luki Vekiču, ki je le nekaj trenutkov prej vstopil v igro. Na približno šestih metrih je prišel do povsem neoviranega strela z glavo, a mu je veselje preprečila prečka. Že v sodnikovem podaljšku je na drugi strani zagrozil Ernest Grvala, vendar je njegov strel odbil Denis Šme.

V izjemno zanimivem drugem polčasu je zdesetkanim domačim na koncu zmanjkalo časa za izenačujoči zadetek, tako da je ostalo pri zmagi gostov s 3:2.

Krško ob premieri do zmage

Kar okrog 1900 domačih navijačev je ob nogometnem prazniku v Krškem dočakalo prvo zmago svojih ljubljencev v prvoligaški konkurenci. Novinci med elito so z 1:0 nekoliko presenetljivo ugnali slovenske podprvake Celjane. V 62. minuti je odločil Enes Rujović.

Gostje so v 35. minuti tekme za hip celo povedli, a je sodnik Matej Jug zaradi nedovoljenega položaja zadetek kasneje razveljavil. Po celjski prevladi v prvem delu, ko je vrata Krškega večkrat reševal vratar Marko Zalokar, se je ključni dogodek zgodil v 62. minuti tekme. Rujović je prodrl v kazenski prostor gostov, Jure Travner pa ga je podrl in si za nameček prislužil še drugi rumeni karton.

Nekdanji vezist Olimpije je najstrožjo kazen mirno realiziral in Krčanom prinesel prvo zmago med elito že kar ob debiju. V sodnikovem podaljšku je predčasno pot pod prho dočakal tudi Blaž Vrhovec, ki je bil ob Sunnyju eden najnevarnejših gostujočih nogometašev na današnji tekmi.

Celjani bodo v prihodnjem kolu gostili Krko, zasedba iz Krškega pa Luko Koper. Obe tekmi bosta prihodnjo nedeljo.

 

Slovensko prvenstvo, 1. kolo

Krško - Celje 1:0 (0:0)
Rujović 62. 11-m

Luka Koper - Domžale 2:3 (0:2)
Majer 28., Skubic 35., Juninho 53.; 64. Štromajer, 66. Rahmanović

Že odigrano

Maribor - Zavrč 1:1 (1:1)
(Zahović 39.; Matjašič 10.)

Olimpija - Gorica 4:1 (2:1)
(Kapun 18., Kronaveter 25., 68., Šporar 90.; Arčon 45.)

Rudar - Krka 0:1 (0:1)
(Perić 43.)

 

Lestvica

1. Olimpija 1 1 0 0 4:1 3 točke

2. Domžale 1 1 0 0 3:2 3

3. Krka 1 1 0 0 1:0 3

4. Krško 1 1 0 0 1:0 3

5. Maribor 1 0 1 0 1:1 1

6. Zavrč 1 0 1 0 1:1 1

7. Celje 1 0 1 0 0:1 0

8. Rudar 1 0 0 1 0:1 0

9. Luka Koper 1 0 1 0 2:3 0

10. Gorica 1 0 0 1 1:4 0