1. SNL: Vršič v sodniškem podaljšku rešil Mariborčane

Maribor je v prvem kolu domačega prvenstva z golom Dareta Vršiča premagal Koper z 1:0.

Objavljeno
17. julij 2016 16.06
Posodobljeno
17. julij 2016 19.45
tre-DARE VRŠIČ
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Maribor - Nogometaši Maribora so novo sezono domačega prvenstva začeli s tesno zmago nad Koprom (1:0), ki jim jo je priigral rezervist Dare Vršič.

Štajerci so bili v Ljudskem vrtu občutno boljši od Kopra, imeli žogo več v svojih nogah (51%), sprožili več strelov (16:8) in imeli na voljo več kotov (7:2), a so se rešili šele v sodniškem podaljšku.

Zmagovalca je odločil Dare Vršič, ki je v 94. minuti sprejel globinsko podajo Mitje Vilerja in po levi strani sam stekel proti koprskemu golu, za konec pa žogo poslal prek Vasje Simčiča za zmago domačih.

Na preostalih današnjih tekmah je Gorica po zaslugi Sandija Arčona in Tineta Kavčiča z 2:0 premagala Aluminij, Domžale pa so bile z goloma Slobodana Vuka in Juninha z 2:0 boljše od Radomelj.

POTEK TEKME MARIBOR : LUKA KOPER

Prvi polčas

Mariborski nogometaši so tekmo začeli z zelo napadalno igro in v prvih treh minutah dvakrat nevarno zapretili. Že v drugi minuti je Sunny Omoregie prestregel podajo gostujočega branilca in se sam znašel pred vratarjem Vasijo Simčičem, ki pa je dvoboj iz oči v oči.

Minuto kasneje je Marko Šuler z desne strani podal na oddaljeno vratnico, kjer je Gregor Bajde žogo potisnil v gol, ki pa so ga sodniki razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Sledili so neuspešni poskusi na eni in drugi strani. V 16. minuti je pri gostih z razdalje zgrešil Zlatan Muslimović, po dveh minutah nadaljevanja je na drugi strani poskusil Bajde, čigar strel je brez težav ustavil Simčič, v 23. minuti pa je pri domačih streljal še Aleks Pihler, udaril mimo gola.

Koprčani so v 29. minuti prvič preizkusili zbranost Jasmina Handanovića. Z roba kazenskega prostora je sprožil Cesar Joel Valencia Castillo, domači vratar pa se je izkazal z dobro obrambo.

Mariborčani so v 37. minuti znova nevarno ogrozili koprska vrata, ko so izvedli kot z desne strani in žogo poslali na prvo vratnico, tja je pritekel Šuler in natančno udaril proti vratom, a je bil Simčič dobro postavljen in je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Koprski nogometaši so bili v 41. minuti blizu vodstvu. Muslimović je z globinsko podajo zaposlil Rubena Belimo Rodrigueza, ki se je otresel Mitje Vilerja in po desni sam stekel proti golu, vendar pa na koncu žogo poslal mimo leve vratnice.

Prvi polčas se je končal brez golov. Statistika je bila na strani Mariborčanov, ki so imeli žogo več v svojih nogah (55%), sprožili več strelov (8:3) in izvedli več kotov (4:0), česar pa niso znali izkoristiti.

Drugi polčas

Drugi polčas se je začel z manjšo ofenzivo Koprčanov. V 47. minuti je po podaji Valencie z glavo udaril Jefthon in nastreljal Handanovića, tri minute kasneje pa je Muslimović z glavo preusmeril strel Belime, a je Mariborčane na golovi črti rešil Blaž Vrhovec.

Pri Mariborčanih je bil na začetku drugega polčasa najbolj razigran Dino Hotić, čigar strel v 50. minuti je blokirala gostujoča obramba, v 51. minuti pa je njegov strel končal v naročju Vasje Simčiča.

Domači trener Darko Milanič je v 60. minuti na igrišče poslal dva aduta s klopi, namesto Sunnyja Omoregieja in Aleksa Pihlerja sta vstopila Milivoje Novaković in Dare Vršič. Izmed teh rezervistov je kot prvi zapretil Novaković v 67. minuti, ko je na sedmih metrih pričakal lepo podajo Adisa Hodžića, a iz ugodnega položaja z glavo sprožil mimo desne vratnice.

Mariborčani so v 73. minuti izpeljali novo nevarno akcijo. Začela sta jo Vršić in Novaković, ki je podal Tavaresu na rob kazenskega prostora, domači kapetan pa je žogo poslal mimo vrat.

Koprska ekipa se je morala ob koncu soočiti s številnimi napadi domačinov. V 81. minuti je znova poskusil Novaković, a nastreljal Simčiča, gostujoči čuvaj mreže pa je dve minuti kasneje ustavil še nevaren strel Vršiča.

Ko je že kazalo, da se bosta ekipi razšli z neodločenim izidom, je Mariborčane v 94. minuti rešil Dare Vršič. Adut s klopi je sprejel globinsko podajo Mitje Vilerja, po levi strani sam stekel v kazenski prostor in žogo poslal prek Simčiča za končnih 1:0. Štajerska ekipa je osvojila vse tri točke.

POTEK TEKME DOMŽALE : RADOMLJE

Tekma v Domžalah se je začela po željah domačih, ki so povedli že v četrti minuti. Slobodan Vuk je začel protinapad in pred kazenskim prostorom podal Luki Volariču, ki je streljal proti vratom tekmecev, vratar Aljaž Ivačič se je sicer izkazal in žogo odbil, toda le do Vuka, ta pa ni imel težkega dela, ko je žogo porinil v mrežo.

Nekaj minut zatem sta kombinacijo izvedla Marko Alvir in Volarič, ta se je znašel pred vratarjem Ivačičem. Skušal je podati do Vuka, vendar so gostje žogo odbili, drugi strel Alvirja pa je vratar Ivačič odbil v kot. V 18. minuti so prvič zapretili gostje. Dušan Stoiljković je podal pred vrata, kjer je žogo sicer v mrežo spravil Žan Žužek, vendar je sodnik pred tem že dosodil prekršek gostujočega nogometaša Luke Cerarja, tako da zadetek ni obveljal.

Premoč Domžalčanov sta pozneje potrdila še Amadej Vetrih, ki je meril prek vrat, ter Juninho, ki je podajo Vuka spremenil v močan strel, žoga pa še šla mimo vratnice.

Podobno je bilo nadaljevanje; Domžalčani so imeli premoč, za razliko od prvega dela pa so jo kmalu kronali z novim golom. Prvo priložnost je Vuk sicer zapravil, toda Juninho je v 56. minuti po prodoru Jureta Balkovca in podaji Jana Repasa natančno meril in premagal Ivačiča.

Trdno vodstvo je zadovoljilo domače nogometaše, ki pa so občasno še nevarneje napadali, najlepšo priložnost za povišanje vodstva je imel Vuk v 76. minuti, ko je šla žoga po strelu s kakšnih 18 metrov tik ob vratnici. Radomlje so imele dve polpriložnosti ob koncu tekme, ob eni je po strelu Marka Kovjenića posredoval vratar Adnan Golubović, drugič pa po kotu gostje niso prišli do zaključnega strela.

POTEK TEKME GORICA : ALUMINIJ

V Novi Gorici so so začetni tempo narekodvali gostje in imeli več priložnosti za zadetek. Že v uvodnih minutah je Grega Sorčan ubranil strel Lovra Bizjaka, še več dela pa je imel domači vratar ob poskusu Roberta Kureža v 16. minut. Pred tem je Matija Škarabot ravno toliko oviral Dejana Petrovića, da le-ta ni mogel nevarneje ogroziti Sorčana.

Domači nogometaši so bili v tem obdobju igre nenevarni, še najbližje golu so bili v 13. minuti, a je bil Miran Burgić v prepovedanem položaju. Toda po pol ure igre so bili varovanci Mirana Srebrniča, ki so se prvi veselili zadetka. Po visoki žogi z desne strani Sandi Arčon z nogo ni najbolje zadel žoge, pravzaprav jo je na levi strani le podaljšal do Burgića, kateremu je gostujoči vratar Luka Janžekovič strel ubranil, odbito žogo pa je v drugem poskusu Arčon le spravil v mrežo.

Manj uspešen je bil pet minut pozneje Tine Kavčič, ki je z glavo skušal premagati Janžekoviča. Vratar Aluminija se je izkazal dve minuti pozneje, ko je zaustavil strel Tilna Nagodeta. Tudi do konca polčasa so bili Novogoričani več pri žogi, tik pred odhodom na zaslužen odmor pa iz ugodnega položaja Burgić ni najbolje zadel žoge, tako da je bila lahek plen Janžekovića.

Vodstvo ob polčasu Novogoričanov ni uspavalo, saj je že v drugi minuti nadaljevanja tekme po kotu Burgić iz neposredne bližine zadel prečnik. Kar ni uspelo domačemu kapetanu, je v 50. minuti branilcu Tinetu Kavčiču, ki je bil po prostem strelu z desne strani najvišji v kazenskem prostoru gostov in z glavo premagal nemočnega Janžekoviča.

Domači kapetan je bil blizu gola tudi v 61. minuti, ko se je po napaki gostujoče obrambe sam znašel pred Janžekovićem, ki ga je ob robu kazenskega prostora že priigral, nato pa zadel samo levo vratnico gostujočih vrat. Domačini so bili v 70. minuti spet v priložnosti, vendar je iz neposredne bližine Miha Gregorič zgrešil žogo, ki je prišla do Jana Humarja, toda njegov poskus je končal mimo leve vratnice.

Gostje iz Kidričevega, ki so se sprijaznili s prvim letošnjim porazom, so bili v 84. minuti blizu temu, da bi dosegli vsaj častni zadetek. Denisu Vezjaku je po strelu z glavo to preprečil Sorčan, po napaki domače obrambe se je priložnost ponudila Maticu Vrbancu, ki pa je podobno kot pred njim Burgić za Novogoričane, zadel le levo vratnico. Dve minuti pozneje je s strelom poskusil še Nejc Brodnjak, a je mreža Sorčana ostala nedotaknjena. Ob izteku tekme je drugi rumeni karton, s tem pa tudi rdečega, prejel Marko Roškar, ki je v igro vstopil v 81. minuti.

Državno prvenstvo, prvo kolo

Maribor - Luka Koper 1:0 (0:0)

(Vršič 94.)

Maribor: Handanović, Viler, Šuler, Mertelj, Hodžić, Vrhovec, Pihler (62./Vršič), Bajde, Tavares, Hotič (79./Sallalich), Omoregie (62./Novaković).

Luka Koper: Simčič, Paljk (46./Posavac), Datković, Gregov, Horvat, Krivičič, Jefthon, Ibričić, Valencia (69./Pučko), Muslimović (92./Štromajer), Rodriguez.

--------------------------------

Gorica - Aluminij 2:0 (1:0)

(Arčon 31., Kavčič 50.)

Gorica: Sorčan, T. Kavčič, Boben, Škarabot, Gregorič, Kolenc, Kotnik (64./Humar), Kapić, Arčon (71./Osuji), Nagode, Burgić (85./Franciosi).

Aluminij: Janžekovič, Turkalj, Jakšić, Zeba, Petrović (82./Brodnjak), Vezjak (81./Roškar), Rogina, Krljanović, Kurež (73./Kramar), Bizjak, Vrbanec.

--------------------------------

Domžale - Radomlje 2:0 (1:0)

(Vuk 4., Juninho 56.)

Domžale: Golubovič, Vetrih, Volarič, Juninho (80./Žinko), Vuk, Žužek, Repas (62./Morel), Širok, Trajkovski (35./Balkovec), Blažič, Alvir.

Radomlje: Ivačič, Kumer, Lidjan (46./Rems), Karamatić, Anđelković, Barukčić, Osmanaj (81./Kovjenić), Cerar, Nunić, Primc, Stoiljković (72./Jakovljević).

--------------------------------

Že odigrano

Olimpija - Celje 1:0

Rudar Velenje - Krško 1:1

 

Lestvica:

1. Domžale 1 1 0 0 2:0 3 točke

2. Gorica 1 1 0 0 2:0 3

3. Olimpija 1 1 0 0 1:0 3

4. Maribor 1 1 0 0 1:0 3

5. Krško 1 0 1 0 1:1 1

6. Rudar 1 0 1 0 1:1 1

7. Celje 1 0 0 1 0:1 0

8. Luka Koper 1 0 0 1 0:1 0

9. Aluminij 1 0 0 1 0:2 0

10. Radomlje 1 0 0 1 0:2 0