1. SNL: Olimpija v Ljudskem vrtu nadigrala Maribor

Ljubljanska Olimpija je v 6. kolu državnega prvenstva s 3:0 premagala Maribor in se utrdila na drugem mestu.

Objavljeno
16. avgust 2015 15.29
Posodobljeno
16. avgust 2015 19.15
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Nogometaši Olimpije so v šestem kolu državnega prvenstva gostovali v Ljudskem vrtu in bili na derbiju s 3:0 boljši od branilca naslova Maribora.

Za ljubljanske nogometaše je to četrta zmaga v sezoni in sploh prva v Ljudskem vrtu, odkar so se vrnili v prvoligaško druščino.

Olimpija je bila danes občutno boljša od štajerskega moštva. Največ zaslug za to je imel dvakratni strelec Ezekiel Isoken Henty, ki je bil s hitrimi prodori nerešiljva uganka za mariborsko obrambo. Nigerijski napadalec je zadel v 5. in 27. minuti in Olimpiji priigral odlično izhodišče pred drugim polčasom.

Mariborčani so si v drugem polčasu pripravili kar nekaj zrelih priložnosti, nato pa je njihovo ofenzivo presekal drugi rumeni karton Abela Giglija v 77. minuti. Olimpija je številčno prednost izkoristila v 91. minuti z golom Andraža Šporarja.

Šesto kolo slovenskega prvenstva bosta v ponedeljek zaključili ekipi Celja in Zavrča.

PRVI POLČAS

Derbi Olimpije in Maribora so bolje začeli Ljubljančani. Ti so si prvo pravo priložnost pripravili že v drugi minuti, ko je z razdalje sprožil Darijan Matić, ob njegovem strelu pa se je izkazal Jasmin Handanović.

Le tri minute kasneje je sledil prvi šok za Maribor. Gostje so izvedli hiter protinapad, v katerem je Martin Michel Mimoun z globinsko podajo zaposlil Ezekiela Isokena Hentyja, ta je stekel po levi strani kazenskega prostora in premagal Handanovića za vodstvo z 1:0.

Mariborčani so na prvo priložnost čakali do 16. minute, ko je s približno dvajsetih metrov streljal Agim Ibraimi, njegov poskus pa je zletel prek vrat.

Domači trener Ante Šimundža je bil že v 22. minuti prisiljen opraviti prvo menjavo, saj se je poškodoval Marwan Kabha, namesto njega je vstopil Aleš Mertelj.

Vijoličasti so tudi po menjavi nadaljevali z napadalno igro in po minuti nadaljevanja znova ogrozili nasprotnikova vrata. Akcijo je začel Mitja Viler in z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je Gregor Bajde poskusil z glavo in žogo poslal mimo leve vratnice.

Slovenski prvak Maribor je bil v 27. minuti prejel še drugi gol. Ponovno je bil v središču pozornosti razpoloženi Henty, ki je akcijo začel na svoji polovici in se s hitrim tekom znebil Damjana Boharja, se po levi strani prebil do kazenskega prostora, kjer je preigral še Abela Giglija, odlično akcijo pa je zaokrožil z diagonalnim strelom in povišal na 2:0.

Domačini so imeli le dve minuti kasneje lepo priložnost za znižanje zaostanka, ko je Sintayehu Sallalich izsilil prekršek Roka Kronavetra in priboril prosti strel. Izvajalec je bil Ibraimi, njegov poskus pa je končal v rokah Aleksandra Šelige.

Pred vrati Olimpije je bilo pestro tudi v 31. minuti. Napadalec Gregor Bajde je želel sprejeti podajo z desne strani, ko ga je z roko ustavil Matic Fink. Mariborčani so zahtevali enajstmetrovko, a je Skomina pokazal, naj se igra nadaljuje.

Moštvi do konca polčasa nista več zadeli. Razmerje strelov je bilo 9:5 za Olimpijo, ki je imela tudi žogo več v svojih nogah (52%).

DRUGI POLČAS

Mariborčane je v drugem polčasu čakalo veliko dela, zato se je Šimundža odločil za drugo menjavo. V slačilnici je ostal Damjan Bohar, njegova zamenjava je bil Dare Vršič.

Prva priložnost drugega polčasa je pripadla Olimpiji. Agim Ibraimi je v 54. minuti izgubil žogo na polovici igrišča, kar je privedlo do protinapada ljubljanske ekipe. Akcijo je zaključil Mimoun, ki je s približno dvajsetih metrov že premagal Handanovića, a mu je veselje preprečila vratnica.

Dve minuti kasneje so zapretili Mariborčani, pri katerih je z roba kazenskega prostora udaril Ibraimi, njegov poskus pa je zletel po sredini vrat, tako da ga je Šeliga brez težav ustavil.

Tekma se je nadaljevala v visokem tempu in gledalci so v 58. minuti videli novo priložnost. Imel jo je razpoloženi Henty, ki je po levi strani sam stekel proti golu Maribora in se znašel iz oči v oči s Handanovićem, ta pa je tokrat ustavil strel gostujočega napadalca.

Sledilo je obdobje mariborske ekipe. V 63. minuti je Bajde z desne podal na oddaljeno vratnico, kjer je Sintayehu Sallalich sprožil prek vrat, tri minute kasneje pa je rezervist Vršič s 25 metrov zadel vratnico.

Ofenzivo Maribora je ustavila izključitev Abela Giglija. Italijanski branilec si je v 77. minuti zaradi prekrška nad Hentyjem prislužil drugi rumeni karton in moral z igrišča, kar je le še poglobilo težave domačinov.

Olimpija se je v zadnjih desetih minutah osredotočila na branjenje in čakala na priložnosti iz protinapadov. Eno izmed teh je imela v 91. minuti, ko si je Miha Zajc priboril žogo na polovici Maribora in z leve strani podal na oddaljeno vratnico, kjer je predložek pričakal Andraž Šporar in postavil končni izid tekme.

Šimundža: Tekmo je odločila individualna kvaliteta Hentyja

»Olimpija je bila boljša, manjkalo nam je nekaj, kanček energije, ki bi tehtnico prevesila na našo stran. Fantje so si želeli zmagati, toda niso bili učinkoviti. Tekmo je odločila individualna kvaliteta posameznika Hentyja. V drugem polčasu smo imeli pobudo, zadeli vratnico, več pa ni šlo. O žvižgih s tribun bi dejal, da popolnoma razumem navijače, da so, ko ni zmag, nezadovoljni. Kot so aplavzi, so tudi žvižgi. Tako pač je v tem poslu. Naleteli smo na bolj razpoloženega, kar lačnega tekmeca. Drugi poraz v zgodnji fazi prvenstva ni dobrodošel. Še bolj bo treba prijeti za delo. Fantje trenirajo ambiciozno, verjamem, da se bo krivulja dvignila navzgor,« je po porazu povedal trener Maribora Ante Šimundža.

Rezultati 6. kola državnega prvenstva

Maribor - Olimpija 0:3 (0:2)

(Henty 5., 27., Šporar 91.)

 

Maribor: Handanović, Viler, Šuler, Gigli, Bohar (46./Vršič), Sallalich (72./Mendy), Filipović, Kabha (22./Mertelj), Ibraimi, Tavares, Bajde.

Olimpija: Šeliga, Krefl (68./Bajrić), Mitrović, Kelhar, Fink, Kapun, Matić, Kronaveter (61./Zajc), Mimoun (77./Da Silva), Henty, Šporar.

Ponedeljek

Celje - Zavrč (20.15)

Že odigrano

Krško - Krka 0:0

Domžale - Gorica 2:3 (1:1)

(Morel 25., Mance 58.; Eleke 5., 56., Širok 86.)

Luka Koper - Rudar 1:1 (0:1)

(Palčič 48.; Kašnik 21.)

 

Lestvica

1. Gorica 6 5 0 1 14:10 15 točk

2. Olimpija 6 4 1 1 13:4 13

3. Maribor 6 3 1 2 8:7 10

4. Domžale 6 3 0 3 11:8 9

5. Krka 6 2 2 2 4:7 8

6. Krško 6 2 2 2 4:7 8

7. Rudar 6 1 2 3 6:8 5

8. Zavrč 5 1 2 2 4:6 5

9. Luka Koper 6 1 2 3 7:11 5

10. Celje 5 0 2 3 4:7 2