1. SNL: Maribor z le desetimi možmi do predčasnega slavja

V 34. kolu prve slovenske nogometne lige je Maribor z 2:1 premagal Triglav in se že lahko veseli 12. zvezdice.

Objavljeno
13. maj 2014 19.57
Posodobljeno
13. maj 2014 19.57
NOGOMET
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Maribor - Nogometaši Maribora se dva kola pred koncem slovenskega nogometnega prvenstva že lahko veselijo novega naslova državnih prvakov. V 34. kolu so z 2:1 v Ljudskem vrtu premagali Triglav in zdaj tudi v teoriji preprečili zasledovalcem, da jih ogrozijo v lovu na 12. zvezdico.

Štajerci so proti zadnjeuvrščenemu Triglavu za novo zvezdico potrebovali zgolj točko. Maribor je z 12 državnimi naslovi daleč najuspešnejši slovenski nogometni klub. Olimpija jih ima štiri, prav tako Gorica, dva imajo Domžale, enega pa Koper.

Glavni junak tekme za predčasno slavje je bil Nusmir Fajić z dvema goloma. Prvič je bil natančen že v 17. minuti po podaji Martina Milca. Triglav je v 30. minuti izenačil z golom Ajdin Redžića, ki naj bi bil v prepovedanem položaju, ki pa ga sodnik ni dosodil. Stvari je na svoje mesto Fajić postavil še pred koncem prvega polčasa in po samostojnem prodoru še drugič premagal vratarja Darjana Curanovića.

Vijolični so tekmo proti Kranjčanom končali le z desetimi možmi na igrišču, saj je v 50. minuti po prekršku nad Luko Majcnom drugi rumeni karton dobil branilec Arghus. A se Mariborčani niso zaustavili in še naprej vršili pritisk na kranjska vrata. Imeli so večjo posest žoge, Curanoviću je dvakrat zagrozil zlasti Marcos Tavares, v 68. minuti pa je Fajić z desetih metrov zadel še vratnico.

Gostje so v sodniškem dodatku imeli priložnost za izenačenje, Redžićev strel z 20 metrov pa je Jasmin Handanović ukrotil.

Remi na Bonifiki

Drugouvrščeni Koprčani so tekmi proti Domžalam na Bonifiki končali z izidom 1:1, ki pa ne enim ne drugim ni pomenil kaj veliko. Že v peti minuti so domači povedli, ko je po visoki podaji Matej Pučko iznajdljivo zadel za 1:0. V 19. minuti je Mitja Lotrič je poslal žogo pred vrata Nejca Vidmarja, žoga pa bi s pomočjo vetra kmalu končala v mreži, a je Vidmar s skrajnimi močmi žogo z golove črte odbil v polje.

Gosti so izenačili v 31. minuti. Pri podaji v kazenski prostor domačih je Denis Šme igral z roko, glavni sodnik Slavko Vinčić je pokazal na belo točko, najstrožjo kazen pa je zanesljivo izvedel Erik Janža.

Olimpija petič zapored praznih rok

Nogometaši Olimpije so vpisali še peti zaporedni poraz, v 34. kolu jih je na tekmi, ki ni odločala o ničemer, z 2:0 premagala Gorica. Junak tekme je bil Massimo Coda, ki se je s 16. in 17. golom v sezoni obdržal na vrhu lestvice strelcev skupaj z velenjskim ostrostrelcem Matejem Eterovićem. 

V 18. minuti so gosti povedli, ko je Gorica izvedla akcijo po desni strani, Amedej Vetrih je podal do Code, ki je žogo potisnil v mrežo. Končni izid je postavil v 59. minuti, ko je po protinapadu z roba kazenskega prostora s pomočjo vratnice premagal vratarja Šeligo.

Rudar brez 2. mesta

V 34. kolu so Velenjčani naredili bržčas usodno napako za osvojitev končnega drugega mesta. Na domačem igrišču so s 3:2 izgubili proti Zavrču. Toda knapov poraz ne bo preveč potrl, saj so si že zagotovili mesto, ki vodi v evropska tekmovanja.

Gosti so povedli v deseti minuti, ko je Josip Golubar po podaji Borisa Sambolca premagal Matjaža Rozmana, ki ni najbolje posredoval. V 33. minuti so prednost še povišali: Doris Kelenc je izvedel prosti strel, iz bližine pa zadel Sambolec.

V 67. minuti je domačim nekaj upanja vzbudil Eterović, potem ko je unovčil najstrožjo kazen po igranju z roko v kazenskem prostoru Marka Roškarja. Po še nekaj poskusih Eterovića so gosti znova pobegnili v 84. minuti, ko je po prekršku Rusmina Dedića nad Težakom najstrožjo kazen uspešno izvedel Kelenc. Končni izid je v peti minuti sodniškega dodatka postavil najboljši velenjski strelec Eterović, ko je zadel po podaji Milana Kocića.

1. SNL, 34. kolo:

Maribor - Triglav 2:1 (2:1)

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 4200, sodniki: Sagrković (Vrhnika), Povšnar (Zagorje ob Savi) in Kovačič (Preserje).
* Strelca: 1:0 Fajić (18.), 1:1 Redžić (31.), 2:1 Fajić (42.).
* Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arhgus, Viler, Mertelj, Filipović, Vršič (od 56. Dervišević), Tavares, Mendy (od 86. Mendy), Fajić (od 71. Cvijanović).
* Triglav: Culibrk, Klemenčič, Djukić, Diallo, Šturm, Majcen (od 85. A. Poplatnik), Udovič (od 82. Brajič), Krcić, Križaj (od 65. M. Poplatnik), Palibrk, Redžić.
* Rumena kartona: Arghus; Palibrk.
* Rdeč karton: Arghus (50.).

Luka Koper - Domžale 1:1 (1:1)

* Stadion Bonifika, gledalcev 300, sodniki: Vinčić (Maribor), Ul (Šentilj v Slovenskih goricah) in Friš (Sladki Vrh).
* Strelca: 1:0 Pučko (6.), 1:1 Janža (31.).
* Luka Koper: Simčič, Gregorič, Šme, Žibert (od 81. Pilčić), Lotrič, Ivetić, Črnigoj (od 84. Štulac), Hadžić, Štromajer (od 64. Galešić), Ćovilo, Pučko.
* Domžale: Vidmar, Horić, Požeg Vancaš, S. Vuk (od 75. G. Vuk), Jelar, Aneff (od 83. Rudonja), Dobrovoljc, Majer, Janža, Korun, Kous (od 74. Žužek).
* Rumeni kartoni: Lotrič; Majer, Aneff, Jelar.
* Rdeč karton: /.

Olimpija - Gorica 0:2 (0:1)

* Stadion Stožice, gledalcev 100, sodniki: Goričan (Loče pri Poljčanah), Lunežnik (Zgornja Ložnica) in Benc (Rače).
* Strelec: 0:1 Coda (18.), 0:2 Coda (59.).
* Olimpija: Šeliga, Kostić, Vukčević, Bajrić, Fink (od 78. Škarabot), Jović, Trifković (od 46. Rodić), Kapun, Valenčič, Corn (od 83. Djermanović), Omladič.
* Gorica: Cordaz, Širok, Vanin, Berardocco, Gigli, Modolo, Bazzoffia (od 76. Lapadula), Vetrih, Coda, Misuraca (od 84. Vicente), Boniperti (od 69. Finocchio).
* Rumeni kartoni: Rodić; Berardocco, Vetrih.
* Rdeč karton: /.

Rudar - Zavrč 2:3 (0:2)

* Stadion Ob jezeru, gledalcev 630, sodniki: Podgoršek (Duplje), Ajdovec (Kranj) in Mikača (Višnja Gora).
* Strelci: 0:1 Golubar (10.), 0:2 Sambolec (33.), 1:2 Eterović (67./11 m), 1:3 Kelenc (84./11 m), 2:3 Eterović (90.).
* Rudar: Rozman, Klinar, Dedić, Bubalović, Jahić (od 79. Saramati), Stjepanović (od 61. Kocić), Radujko, Rotman, Črnčič, Podlogar (od 86. Plesec), Eterović.
* Zavrč: Fink, Kurbus, Sambolec, Roškar, Kokol, Šafarić, Golubar, Kelenc (od 88. Čeh), Kresinger, Matjašič (od 46. Težak), Smrekar (od 68. Brlečić).
* Rumeni kartoni: Bubalović, Dedić; Kokol, Matjašič, Kresinger.
* Rdeč karton: /.