1. SNL: Maribor ušel iz zanke in povišal prednost

V 19. kolu Olimpiji le točka, Rudar pa s pol ducata golov odpravil Domžale.

Objavljeno
24. november 2011 09.18
Posodobljeno
24. november 2011 10.17
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Namesto z znižanjem mariborske prednosti se je druga polovica nogometnega prvenstva začela povsem po željah državnega prvaka. Maribor je v Ljudskem vrtu strl Hita Gorico in povišal prednost na 9 točk. Za Olimpijo so bili Celjani namreč spet nerešljiva uganka. Ob temperaturah »pod ničlo« ali zgodnjih popoldanskih urah je pet ligaških dvobojev privabilo dobrih 2000 najbolj »vročih« navijačev. Najzgodnejša, v Murski Soboti in Kranju, sta pripadla moštvoma iz spodnjega dela lestvice in sta veliko zadovoljstva prinesla Prekmurcem. V Fazaneriji je Mura še drugič zapored zmagala, mož odločitve pa je bil Bošnjak Nusmir Fajić, ki je z lepim diagonalnim strelom iz obrata z leve strani zatresel koprsko mrežo.

Triglavov načrt, da bi z zmago znižal zaostanek za predzadnjim, se ni izšel. Neodločen izid proti tekmici za obstanek Nafti je bil na koncu celo uspeh, saj so gostje zadeli že v 7. minuti. S prvim kranjskim golom po štirih tekmah je Anže Jelar v drugem polčasu izenačil.

Goričanom sodil Goričan

V tej sezoni najmanjša podpora s tribun Ljudskega vrta Mariborčane ni ustavila v pohodu proti jubilejni 10. šampionski zvezdici. Zdi se, da je bila včerajšnja zmaga ena od najpomembnejših, saj je silno neugodna Hit Gorica v vsem predstavljala tekmico, ki lahko zasuče prvoligaško bitko v bolj razburljivo nadaljevanje. In Goričani so uresničili napovedi o dinamični in negotovi tekmi, ki sta jo na koncu zaznamovala »bivša«. Najprej je nekdanji Mariborčan Vito Plut v 39. minuti preusmeril podajo Gorana Galešića za vodstvo, v drugem polčasu pa je stvari v svoje noge prevzel še nekdanji Goričan Goran Cvijanović. V 73. minuti je podal za izenačujoči gol rezervista Daliborja Volaša, ki je minuto prej vstopil v igro, v 78. minuti pa je še sam zatresel goriško mrežo za popolen zasuk, za 13. prvenstveno zmago in za devet točk prednosti pred Olimpijo ter enajst pred Gorico.

Celjani bliže zmagi

Dve tretjini in še nekaj več zaostanka za Mariborom so Olimpiji priigrali Celjani. Od devetih možnih točk so jih zeleno-beli osvojili le dve in še včerajšnja je imela nekaj obrisov sreče. Resda so Ljubljančani narekovali ritem igre in vseskozi napadali, toda obrambni Celjani so spet razkrili, da imajo izrazito neugodne igralce, ki povzročajo strahovito veliko preglavic. Hitronoga Branko Bezjak in Iztok Močivnik sta imela v nogah skupaj tri ali štiri zaključne žoge, s streli z razdalje je grozil Zoran Pavlović, za nameček pa so Celjani imeli še 12. igralca v nespretnem ljubljanskemu štoperju Sretenu Sretenoviću. Kar nekajkrat ga je po izgubljeni žogi zaradi poigravanja rešil vratar Elvis Džafić. Tudi njegov starejši celjski kolega Amel Mujčinović je bil eden od celjskih junakov. Največkrat je v slabo voljo spravil Dareta Vršiča, ki je deloval precej utrujeno, a je bil vseeno najnevarnejši domači igralec.

Zadevali kot za stavo

V štirih dnevih so Velenjčani svojim navijačem pripravili dva strelska popoldneva s polovičnim izkupičkom. Če so minulo soboto že izgubljali z 0:4 in na koncu za uteho zabili dva gola, so včeraj naleteli na tekmeca po meri. Domžalčani so si sami skuhali polom. Že v 2. minuti je Luka Elsner slabo podal do vratarja Nejca Vidmarja, ta pa je zaplet rešil s prekrškom za enajstmetrovko nad Matejem Podlogarjem. Prislužil si je še rdeči karton in izključitev. Nekdanji Domžalčan Luka Žinko je zanesljivo zadel, nato pa je sledil šov v režiji Podlogarja, Elvisa Bratanovića in drugih rudarjev, ki se je ustavil pri šestem golu. Domžalčani so jo z desetimi celo dobro odnesli, saj so gostitelji že v 51. minuti vodili s 5:0, 3:0 pa že v 16.