1. SNL: Maribor v dveh minutah potopil Olimpijo

Maribor je zadnji večni derbi v tej sezoni dobil s 4:1, Celje boljše od Krke s 4:0, Domžale doma klonile proti Zavrču z 2:3.

Objavljeno
29. april 2015 14.12
Posodobljeno
29. april 2015 16.30
nogomet
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Maribor - Zadnji večni derbi v tej sezoni, sicer pa 134. v zgodovini, so po dveh povsem različnih polčasih dobili Mariborčani, ki so gostujočo Olimpijo ugnali s 4:1. Odločili sta dve minuti nezbranosti v ljubljanski obrambi, ko so Štajerci kar dvakrat zatresli mrežo in odločili zmagovalca. Celjani prepričljivo boljši od Krke, Domžalčani presenetljivo slabši od Zavrča.

Po dinamičnem in priložnosti polnem prvem polčasu je na semaforju mariborskega Ljudskega vrta kazalo 1:1. Mariborčane je v vodstvo popeljal Damjan Bohar, na drugi strani pa je kmalu izenačil Kenan Bajrić. V drugem delu je sledila nogometna uspavanka, ki sta jo z zadetkoma v razmaku dveh minut prekinila Bohar s svojim drugim golom ter Dare Vršič. Za še malce bolj bolečo zaušnico zmajem je pred koncem poskrbel Aleksander Rajčević, ki je postavil končnih 4:1.

»Derbi je bil danes vreden imena. Oboji smo odigrali dobro, gledljivo tekmo. Ponudila je vse. Kot ekipa smo bili izjemni, v prvem polčasu smo prevladovali do ponesrečenega zadetka. Potem je Olimpija vzpostavila ravnotežje. Imeli smo pred tem še nekaj priložnosti za 2:0, a se ni izšlo. V drugem polčasu pa smo dobro igrali, kolektiv je zmagal, posamezniki so se žrtvovali za ekipo in prišli do te izjemno prestižne zmage, ki nas je približala našemu cilju,« je po tekmi dejal mariborski strateg Ante Šimundža.

Mariborčani so današnjim tekmecem z zmago pobegnili že na velikih trinajst točk razlike, Ljubljančani pa so si naredili slabo uslugo tudi v boju za tretje oziroma drugo mesto. Celjani so namreč v Novem mestu slavili s kar 4:0 in preskočili Domžale, Olimpiji pa ubežali za kar šest točk. Domžalčani so po domačem porazu proti Zavrču (2:3) padli na tretje mesto lestvice.

Olimpija v prvem delu znala odgovoriti Mariboru

Pod lepo zapolnjenimi tribunami Ljudskega vrta, na katerih so se med 8.500 gledalci znašli tudi Peter Prevc, Tina Maze in kakopak Srečko Katanec, smo videli miren začetek tekme. No, kratkemu uvodnemu otipavanju je že v 8. minuti tekme kot strela z jasnega sledil zgodnji zadetek. Iz dela štadiona, kjer se tradicionalno zbirajo mariborske Viole je prvič završalo že tri minute prej, ko je Dalibor Volaš, resda z bližine, a s težkega položaja, ogrel dlani ljubljanskega vratarja Darka Brljaka.

30-letni slovenski čuvaj mreže pa je že ob naslednji priložnosti vijoličastih moral po žogo v svojo mrežo. Po podaji Marcosa Tavaresa je Brljaku uspelo žogo le odbiti na nogo Damjana Boharja, ki jo je z nekaj sreče potisnil v prazno ljubljansko mrežo.

Obračun se je po uvodnem zadetku Mariborčanov precej razživel. Zmaji so ob izteku 13. minute poizkusili prek Ezekiela Hentya, a se Nigerijec v kazenskem prostoru ni najbolje znašel. Sledil je protinapad Maribora, ki ga je atraktivno (s peto) zaključil Bohar, njegov strel pa je zletel mimo desne vratnice Brljaka. Glasni navijači so kmalu zatem poskrbeli za prvo prekinitev, potem ko so s pomočjo pirotehničnih sredstev povsem zadimili štadion pod Kalvarijo.

Kmalu po nadaljevanju tekme je ljubljanska Olimpija kronala rahlo terensko premoč na igrišču. Žoga se je po prostem strelu odbila na rob kazenskega prostora, kjer jo je pričakal Henty. Napadalec gostov se je odločil za strel, Marko Šuler je njegov poizkus odbil, a le do Kenana Bajrića, ki se je znašel sam pred Jasminom Handanovićem in ga z nizkim strelom v 23. minuti tekme tudi premagal.

Na odgovor domačih je bilo treba počakati le do naslednjega napada. Do strela z glavo je dokaj neoviran prišel Volaš, njegov strel pa je bil usmerjen preveč po sredini gola, da bi povzročal težave Brljaku. Še lepša priložnost se je po točno pol ure igre ponudila Črnogorcu v ljubljanskem dresu Marku Vukčeviću, ki se je znašel v dobrem položaju za strel, a so Mariborčani v bližini svojega gola žogo le izbili na varno.

Všečna nogometa predstava se je nadaljevala tudi ob prelomu v sklepne minute prvega polčasa. Vmes je v 32. minuti tekme moral zaradi poškodbe zelenico zapustiti Welle N'Diaye, zamenjal ga je Aleš Mertelj. Deset minut kasneje bi domači kaj lahko spet vodili. Volaš je na približno desetih metrih od gola spustil žogo Boharju, čigar strel z ugodnega položaja pa so ljubljanski branilci uspešno blokirali. Ob izteku prvega polčasa sta od daleč in nekoliko s strani poizkusila še Andraž Šporar z leve in Kruno Ivančić z desne, a merila previsoko.

Črni dve minuti odločili derbi

V mariborskem taboru so se pred nadaljevanjem derbija poklonili slovenskima zimskima šampionoma Petru Prevcu in Tini Maze ter prvemu podarili vijoličasti dres s številko 250 (njegov osebni rekord), drugi pa dres s številko 1. Le nekaj trenutkov zatem so na igrišče pritekli nogometaši Maribora in Olimpije in nadaljevali z dinamično predstavo.

Prvo priložnost v drugem polčasu je v 48. minuti tekme zapravil Petar Stojanović, ki se je z desne strani roba kazenskega prostora odločil za strel in zadel zunanji del mreže. Po zmedi v ljubljanskem kazenskem prostoru je štiri minute kasneje do neoviranega strela z glavo prišel Volaš, a sprožil s premalo sile, tako da je Brljaku njegov strel uspelo odbiti v kot.

Domači nogometaši so se v drugem polčasu osredotočali predvsem na previdno igro in hitre akcije, prek katerih so pretili svojemu nasprotniku. Kar se tiče resnejših priložnosti se je situacija do polovice drugega dela povsem umirila, kar je s tribun Ljudskega vrta že privabilo prve sramežljive žvižge.

Po dolgih minutah zatišja in povprečne nogometne predstave je huda napaka ljubljanskega branilca Arisa Zarifovića, ki je le nekaj minut prej zamenjal Bajrića, privedla do vodilnega zadetka Maribora. Nekdanji nogometaš Gorice je v 75. minuti tekme skušal žogo vrniti svojemu vratarju in povsem zgrešil usnjeno usnje. Bohar je njegovo napako pozorno spremljal in sam stekel proti Brljaku ter ga brez težav premagal.

Prejeti zadetek je očitno povsem šokiral nogometaše v belih dresih, saj so zgolj dve minuti kasneje še enkrat klonili. Po podaji Luke Zahovića se je pred ljubljanskim vratarjem znašel nekdanji zmaj Dare Vršič in ga tudi sam premagal. Nedolgo zatem je sledil še zadetek Aleksandra Rajčevića v 88. minuti tekme, po katerem je bil poraz zmajev le še malce bolj boleč. Branilec Maribora je najvišje skočil po podaji s kote in zadel z glavo. Za petardo v ljubljanski mreži bi pred koncem lahko poskrbel še Tavares, a je Brljak njegov strel odbil.


Prva liga Telekom Slovenije, 30. kolo

Maribor - Olimpija 4:1 (1:1)

(Bohar 8., 76., Vršič 77., Rajčević 88.; Bajrić 23.)

Maribor: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Ibraimi (od 76. Vršič), Ndiaye (od 32. Mertelj), Bohar, Tavares, Zahović (od 79. Dervišević), Volaš.

Olimpija: Brljak, Fink, Delamea Mlinar, Mitrović, Bajrić (od 66. Zarifović), Ivančič (od 46. Baskera), Matić, Kapun, Henty, Vukčević (od 80. Babić), Šporar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krka - Celje 0:4 (0:2)

(Miškić 12., 87., Sunny 45., Bajde 66.)

Krka: Pelin, Dežmar (od 71. Kramar), Žižić, Dan. Rašić, Vučkić, Dam. Rašič, Palić (od 83. Aniekan), Welbeck-Maseko, Fuček, Perić, Kastrevec (od 76. Novinić).

Celje: Kotnik, Soria Alonso, Klemenčič, Gobec, Jakolić, Miškić, Jugović, Šporn (od 59. Jeslinek), Verbič, Bajde (od 84. Žitko), Sunny (od 76. Lendrić).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rudar Velenje - Kalcer Radomlje 3:2 (0:1)

(Firer 51., Jelić 61., Kocić 83.; Vrhunc 29., Knezović 52.)

Rudar: Rozman, Firer, Krefl, Trifković, Jelić, Klinar, Bolha (od 66. Kocić), Džinić, Radujko, Knezović, Babić (od 84. Kašnik).

Kalcer Radomlje: Andrić, Zukić, Barukčić, Vrhunc (od 67. Zorc), Zavrl, Cankar (od 75. Rems), Jakovljevič, Cerar, Perković, Balkovec (od 80. Vuk), Đurković.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Luka Koper - Gorica 2:0 (1:0)

(Štromajer 41., Hadžić 47.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Domžale - Zavrč 2:3 (1:3)

(Morel 22., Podlogar 74.; Polič 7., Kelenc 24., 27.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lestvica:

1. Maribor 30 20 5 5 62:28 65
2. Celje 30 16 10 4 46:18 58
3. Domžale 30 17 5 8 37:18 56
4. Olimpija 30 14 10 6 47:23 52
5. Zavrč 30 13 4 13 30:41 43
6. Rudar 30 10 10 10 37:32 40
7. Luka Koper 30 12 3 15 32:45 39
8. Gorica 30 7 6 17 29:41 27
9. Krka 30 6 7 17 28:49 25
10. Radomlje 30 4 3 23 17:70 13