Celjani z zmago v derbiju povišali prednost pred Olimpijo na 12 točk

Vodilni na lestvici 1. slovenske nogometne lige so proti Muri zaostajali z 0:1, nato pa štirikrat odgovorili. Mariborčani zabili kar sedem golov Aluminiju.
Fotografija: Trener Celjanov Damir Krznar ni skrival zadovoljstva po novi gladki zmagi. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Trener Celjanov Damir Krznar ni skrival zadovoljstva po novi gladki zmagi. FOTO: Črt Piksi/Delo

Po dveh mesecih so se nogometni prvoligaši vrnili v tekmovalni ritem. Osrednja tekma 20. kola se je končala s prepričljivo predstavo in zmago vodilnih Celjanov. Muro so ugnali s 4:1 in se še trdneje zasidrali na vrhu razpredelnice. Pred drugouvrščeno Olimpijo, ki je v soboto v Stožicah le remizirala z Rogaško, imajo že 12 točk prednosti. Za dodatnih šest točk zaostaja Maribor, ki je danes ugnal Aluminij s 7:0.

Celjani so si priigrali prvo priložnost že v četrti minuti, ko je po strelu Denisa Popovića s 14 metrov žoga zletela mimo leve vratnice. Toda prvi gol so zabili gostje. V 10. minuti je Italijan Filippo Tripi z globinsko podajo zaposlil Francoza Juliena Lamyja, ki je z močnim in natančnim strelom ukanil nemočnega domačega vratarja Matjaža Rozmana.

Celjani so po prejetem golu potrebovali nekaj časa, da so uredili svoje vrste. Imeli so jalovo terensko premoč, prvo resno priložnost pa so si priigrali v 26. minuti. Vratar Sobočanov je bil nemočen dve minuti pozneje. Po kotu z leve strani je Damjan Vuklišević žogo podaljšal do Rusa Egorja Pruceva, ki je iz neposredne bližine izenačil na 1:1. Gostitelji so tik pred odhodom na glavni premor izpeljali bliskovito akcijo, po podaji Luke Menala je Gregor Bajde z natančnim strelom povišal na 2:1.

Celjani so v začetku drugega polčasa prikazali zelo učinkovito predstavo, med 51. in 55. minuto so dosegli še dva gola. Najprej je glavni sodnik Nejc Kajtazović po igranju z roko Timoteja Brkića v kazenskem prostoru dosodil metrovko, ki jo je izkoristil Popović. Pri naslednjem celjskem zadetku je večino dela opravil slovenski reprezentant Žan Karničnik. Na svoji polovici igrišča je odvzel žogo Sobočanom, nato pa po 30-metrskem šprintu lepo zaposlil Menala, ki je z diagonalnim strelom povišal na 4:1.

Vijolični so razveselili svoje privržence s sedmimi goli. FOTO: NK Maribor
Vijolični so razveselili svoje privržence s sedmimi goli. FOTO: NK Maribor

Mariborčani od 8. minute z igralcem več

Mariborski nogometaši so z visoko zmago začeli spomladanski del sezone, a je treba vedeti, da je Aluminij od osme minute igral z nogometašem manj. Sodnik je zaradi prekrška v kazenskem prostoru nad Hilalom Soudanijem izključil Gašperja Jovana in dosodil enajstmetrovko, potem ko jo je uspešno realiziral Josip Iličić, pa je bilo gostiteljem precej lažje.

V nadaljevanju je tri gole zabil Arnel Jakupović, dva Soudani, končni izid pa je v 81. minuti postavil mladi Tine Čuk.

Rogaška je bila sekunde oddaljena od velikega presenečenja v Stožicah, kjer se favorizirani zeleno-beli na slabem igrišču niso najbolje znašli. FOTO: Črt Piksi/Delo
Rogaška je bila sekunde oddaljena od velikega presenečenja v Stožicah, kjer se favorizirani zeleno-beli na slabem igrišču niso najbolje znašli. FOTO: Črt Piksi/Delo

Olimpija takoj v težavah

Olimpija, branilka naslova in prva zasledovalka vodilnega Celja, je v soboto le za las ušla senzacionalnemu porazu. Rogaška je po 40. minutah zasluženo imela dva gola prednosti.

Zeleno-beli so bili na vnovič zelo slabem igrišču povsem razglašeni, tehnično nespretni in taktično nemočni. Tudi trener Zoran Zeljković ni imel najboljšega dne, povsem je zgrešil z začetno enajsterico. Šele v drugi polovici drugega polčasa, ko je zamenjal igralce, je v zraku visel preobrat, toda tudi tega ne bi bilo, če gostujoči branilec Alen Korošec ne bi z nerodnim in neumnim posredovanjem storil prekršek za enajstmetrovko nad Markom Brestom. Kapetan Timi Max Elšnik jo je zanesljivo spremenil v gol. Brest je nato v 92. minuti z lepim golom preprečil prvovrstno presenečenje.

Poplatnik zadeva

V drugi tekmi 20. kola so Domžale izgubile proti Bravu Kostelu z 1:3 (0:2). Ljubljančani so bili tokrat boljši tekmec, bili učinkoviti, dva gola je prispeval Matej Poplatnik. Uvod obračuna je minil brez posebej nevarnih akcij, šele v 26. minuti so gledalci videli prvo nevarno akcijo in hkrati tudi prvi zadetek. Matic Ivanšek je pobegnil po desni strani, podal v osrčje kazenskega prostora, kjer se je znašel Poplatnik, Bravov napadalec pa je nato rutinirano končal akcijo za 1:0 in svoj osmi gol sezone.

Matej Poplatnik je dvakrat zadel v Domžalah. FOTO: NK Bravo
Matej Poplatnik je dvakrat zadel v Domžalah. FOTO: NK Bravo

Jakoslav Stanković je v 31. minuti podvojil prednost gostov. Zadel je z dobrih desetih metrov z leve strani kazenskega prostora, ko je prišel do strela ob Joštu Pišku. Domžale tudi v nadaljevanju niso bile posebej nevarne, na drugi strani pa je Bravo v 64. minuti prišel do enajstmetrovke po igranju z roko Lukasa Hempta. Z bele točke je bil natančen Poplatnik in tako že precej pred koncem potrdil zmagovalca obračuna. V 85. minuti je Pišek dosegel častni zadetek za Domžale, potem ko je po podaji Nicka Perca zadel z roba kazenskega prostora.

Gaber Dobrovoljc je odločil tekmo na Bonifiki v prid Radomljanov. FOTO: NK Radomlje
Gaber Dobrovoljc je odločil tekmo na Bonifiki v prid Radomljanov. FOTO: NK Radomlje

Koper preslab v napadu

Koper pa je v zadnji tekmi sobotnega sporeda doma izgubil proti Kalcerju iz Radomelj z 0:1 (0:0). Novi trener Kopra Aleksandar Radosavljević je po dobrem pripravljalnem obdobju s svojo ekipo pričakoval zmago, a v izdihljajih ostal praznih rok. Enakovredno tekmo je odločil Gaber Dobrovoljc v sodniškem dodatku. Uvod tekme ni ponudil posebnega razburjenja, so pa počasi predvsem Koprčani, ki so imeli več žogo v posesti, začeli prihajati do strelov, ki pa so bili praviloma premalo natančni. Koprčani so tudi v drugem polčasu imeli terensko pobudo, toda proti obrambno postavljenim tekmecem si niso priigrali posebej nevarne akcije. Ko je že kazalo, da se bosta ekipi razšli brez golov, pa je v 92. minuti ekipa Oliverja Bogatinova prišla do zmage. Po kotu z leve strani je streljal Moses Barnabas, žogo pa je v mrežo preusmeril Dobrovoljc.

Olimpiji pol milijona evrov

Po jesenskem delu najbolje kaže Celjanom, ki tudi po zimskem prestopnem roku ostajajo glavni favorit za naslov prvaka.

Danes bo ob 17.30 še tekma Koper – Kalcer Radomlje. V nedeljo bosta na sporedu še obračuna Celje – Mura, ta se bo začel ob 15.00, in Maribor – Aluminij, ki bo ob 17.30.

Celjani so na vrhu ohranili zajetno prednost pred prvimi izzivalci zeleno-belimi, ki so šli v lov brez najboljšega strelca (10 golov) Ruija Pedra. Ta je v petek prestopil k turškemu prvoligašu Hatayspor.

Prvo dejanje drugega dela 1. SNL je pripadlo branilcem naslova zeleno-belim, pri katerih ne bo več prvega strelca Ruija Pedra. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prvo dejanje drugega dela 1. SNL je pripadlo branilcem naslova zeleno-belim, pri katerih ne bo več prvega strelca Ruija Pedra. FOTO: Blaž Samec/Delo

Olimpija bo z bonusi vred za Portugalca, ki je bil pri zeleno-belih poldrugo leto in ni želel podaljšati pogodbe, zaradi česar je bil na stranskem tiru, iztržila približno pol milijona evrov.

Zadnje, 36. kolo bo 18. maja.

20. kolo

Sobota

​Olimpija : Rogaška 2:2 (Elšnik 77./11-m, Brest 92.; Muhamedbegović 4./ag, Mijić 40.)

Domžale – Bravo 1:3 (Pišek 85.; Poplatnik 26., 64./11-m, Stanković 31.)

Koper – Kalcer Radomlje 0:1 (Dobrovoljc (90.+2.)

Nedelja

Celje – Mura 4:1 (Prucev 28., Bajde 44., Popović 51., Menalo 55.; Lamy 10.)

Maribor – Aluminij 7:0 (Iličić 9., Jakupović 24. 32. 80., Soudani 37., 69., Čuk 88.)

Preberite še:

Komentarji: